ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Το Κοσσυφοπέδιο στο επίκεντρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Βροχή δηλώσεων καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα ενόψει καθορισμού του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ στη Σερβία παραμένει σε πλήρη εξέλιξη το μακρύ γαϊτανάκι των συναντήσεων του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς με στελέχη πολιτικών κομμάτων αναφορικά με το σχηματισμό της νέας σερβικής κυβέρνησης.

Η χτεσινή συνάντηση του Τάντιτς με το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα (Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας) δε φάνηκε να ρίχνει φως αναφορικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Καταγράφηκε ωστόσο η άρνηση του Κοστούνιτσα να συνεργαστεί με το φιλοδυτικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς που είναι ο μόνος που έχει αποδεχτεί την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας φέρεται πως έθεσε ως βασική προϋπόθεση για τη συγκρότηση κυβέρνησης, τις θέσεις και τις προτάσεις των άλλων κομμάτων σχετικά με την αντίδραση του Βελιγραδίου στην περίπτωση επιβολής καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο που δε θα ικανοποιεί τη σερβική πλευρά...

Στο μεταξύ, χτες ο Αλβανός πρόεδρος Αλφρεντ Μοϊσίου εξέφρασε ανησυχία για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου λέγοντας ότι η όποια λύση θα πρέπει να βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία του λαού της περιοχής (δηλαδή... τους Κοσσοβάρους Αλβανούς). Ο Μοϊσίου πρόσθεσε ότι το νέο καθεστώς στο Κοσσυφοπέδιο «θα πρέπει να αντανακλά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τη δημιουργία ειρηνικών και σταθερών Βαλκανίων, που θα πρέπει επιτέλους να αποτινάξουν την κληρονομιά του "ψυχρού πολέμου" και τις ορέξεις του επιθετικού εθνικισμού».

Στο μεταξύ, σερβικά ΜΜΕ έφεραν το Βελιγράδι έτοιμο να προτείνει στους Κοσσοβάρους Αλβανούς «εσωτερική αυτονομία» βάσει συμφωνίας, με την οποία συμβολικά θα διατηρείται η κυριαρχία της Σερβίας, αφού ο έλεγχος των συνόρων «θα παραχωρείται» σε διεθνή αστυνομική δύναμη.

ΓΟΥΙΝΕΑ
Επαγρύπνηση μετά τη συμφωνία

ΚΟΝΑΚΡΙ.--

Το δρόμο για την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων της αιματοβαμμένης 18ήμερης γενικής απεργίας, που πραγματοποιήθηκε στη δυτικοαφρικανική Γουινέα, θα μπορούσε να ανοίξει η συμφωνία που υπέγραψαν συνδικαλιστικές ηγέτες, εκπρόσωποι του δικτάτορα Λανσάνε Κόντε και εργοδοτικών οργανώσεων παρουσία των προέδρων του Ανωτάτου Δικαστηρίου και της Εθνοσυνέλευσης.

Η συμφωνία, που τερμάτισε την πολυήμερη γενική απεργία, στην οποία συμμετείχαν πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι και χάθηκαν τουλάχιστον 60 άνθρωποι εξαιτίας της βίαιης καταστολής της απ' το στρατό και την αστυνομία, συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Παράδοση των εκτελεστικών εξουσιών που διέθετε ο δικτάτορας Κόντε απ' το 1984 στη νέα κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης που θα σχηματιστεί με επικεφαλής νέο πρωθυπουργό, ο οποίος θα συνεπιλεχθεί και απ' τις συνδικαλιστικές εργατικές ενώσεις της Γουινέας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με βασικό κριτήριο «να μην έχει ποτέ κατηγορηθεί για διαφθορά, κακοδιαχείριση, κατάχρηση δημόσιου χρήματος»
  • Μείωση στις τιμές ρυζιού και καυσίμων
  • Απελευθέρωση συλληφθέντων απεργών
  • Καταβολή του μισθού του Γενάρη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα παρά την απεργία που ξεκίνησε στις 10 του Γενάρη
  • Αύξηση των συντάξεων
  • Διεξαγωγή έρευνας για την κρατική βία που προκάλεσε το θάνατο 60 διαδηλωτών
  • Αναστολή της αποφυλάκισης δύο πρώην αξιωματούχων-συνεργατών του Κόντε που είχαν καταδικαστεί για διαφθορά και κατάχρηση δημόσιου χρήματος
  • Να παραμείνουν στη Γουινέα τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στη χώρα ξένες μεταλλευτικές εταιρείες βωξίτη (π.χ., αμερικανική «Alcoa», καναδική «Alcan», ρωσική «Rusal») μέχρι την επαναδιαπραγμάτευση του ζητήματος απ' τη νέα κυβέρνηση

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων, που συμμετείχαν στην επίτευξη και υπογραφή της συμφωνίας, προειδοποίησαν πως ο απεργιακός αγώνας θα ξαναρχίσει άμεσα με το που θα διαπιστώσουν πως ο 72χρονος δικτάτορας Κόντε δεν τηρεί τους όρους των συμφωνηθέντων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ-ΓΙΑΟΥΝΤΕ.- Απ' το Καμερούν ξεκινά σήμερα την περιοδεία του στην Αφρική ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο σε μία νέα προσπάθεια περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών οικονομικών, πολιτιστικών σχέσεων και στο πλαίσιο υλοποίησης των πρόσφατων εξαγγελιών του Πεκίνου για τη χορήγηση αναπτυξιακής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας Χου είναι η Λιβερία, η Ζάμπια, η Ναμίμπια, η Νότια Αφρική, η Μοζαμβίκη, οι Σεϊχέλες και το Σουδάν.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.- Στις 7 Μάρτη θα γίνουν οι τοπικές εκλογές, πρώτος σταθμός προς την αποκατάσταση των βορειο-ιρλανδικών θεσμών, που έχουν καταρρεύσει από το 2002. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί από τη συμφωνία του Σεντ Αντριους, οι εκλογές για την ανανέωση της βορειο-ιρλανδικής Συνέλευσης θα πρέπει να οδηγήσουν στην αποκατάσταση στις 26 Μάρτη τοπικής κυβέρνησης, προτεσταντών και καθολικών.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.- Ολοένα και περιπλέκεται η υπόθεση της έρευνας κατά 11 βουλευτών και γερουσιαστών για τις σχέσεις τους με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, που αποκαλύπτει σταδιακά το μέγεθος της διασύνδεσης της πολιτικής εξουσίας - ειδικά του κόμματος του προέδρου Ουρίμπε - της ολιγαρχίας και των ακροδεξιών παραστρατιωτικών. Χτες ο Γενικός Εισαγγελέας Εντγκάρδο Μάγια αυτοεξαιρέθηκε από την υπόθεση δικαστικής έρευνας εις βάρος του γερουσιαστή Αλβαρο Αραούχο, αδελφού της υπουργού Εξωτερικών Μαρία Κονσουέλο εξαιτίας των συγγενικών του δεσμών.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Ανησυχία στους επιδημιολόγους προκαλεί στην Ινδονησία ο εντοπισμός της αύξησης κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών σε αδέσποτα θηλαστικά, όπως γάτες και σκύλοι.

ΠΕΚΙΝΟ.- Στις 8 Φλεβάρη θα αρχίσει ο νέος γύρος συνομιλιών του Πεκίνου για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας.

ΚΙΕΒΟ.- Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Μπορίς Ταρασιούκ, υπέβαλε χτες την παραίτησή του στον Πρόεδρο της χώρας, Βίκτορ Γιουσένκο, ύστερα από διαφωνίες πολλών βδομάδων με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

ΒΙΕΤΝΑΜ
Ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων

ΑΝΟΪ.- Πάνω από 100 επιχειρήσεις - περιλαμβανομένης μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, μιας τράπεζας, ναυπηγείων, εργοστασίων υφαντουργίας και ξενοδοχείων - αφαιρούνται από τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων και του κράτους και παραδίδονται σε ιδιώτες και το ιδιωτικό κεφάλαιο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Βιετνάμ, στο πλαίσιο της ένταξης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), που ουσιαστικά επέβαλε ιδιωτικοποιήσεις σε πολλαπλούς τομείς. Θα ακολουθήσουν επιχειρήσεις που ανήκουν στο ΚΚ Βιετνάμ και οργανώσεις σχετιζόμενες με αυτό. Σύμφωνα με ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ, η κίνηση αποτελεί «ρήξη με το παρελθόν» των τελευταίων δεκαετιών. Ορισμένοι αξιωματούχοι στη χώρα μιλούν για μεταφορά της κρατικής ιδιοκτησίας σε μια εταιρεία holdings, της οποίας οι μετοχές θα διατεθούν σε εγχώριους και ξένους επενδυτές.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Απειλές και εξαγγελίες

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- «Η Σομαλία δεν είναι μέρος για να κερδίσετε λεφτά. Είναι το μέρος που θα πεθάνετε... Ο μισθός που ψάχνετε θα δοθεί για τη μεταφορά των πτωμάτων σας...» έγραφε χτες σε ιστοσελίδα στο Ιντερνετ η προκήρυξη της πρωτοεμφανιζόμενης σομαλικής οργάνωσης «Κίνημα Λαϊκής Αντίστασης», προειδοποιώντας τους στρατιώτες από χώρες της Αφρικής να μην αναπτυχθούν στο σομαλικό έδαφος, αντικαθιστώντας τα αιθιοπικά στρατεύματα κατοχής.

Ωστόσο, δε χρειαζόταν η προκήρυξη της οργάνωσης για να αποθαρρυνθούν οι 53 χώρες - μέλη της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) μπροστά στο αίτημα (απαίτηση ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ) για την αποστολή 8.000 Αφρικανών στρατιωτών στη Σομαλία. Εδώ και βδομάδες και παρά τις έντονες πιέσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων, μόνο πέντε αφρικανικές χώρες έχουν ως τώρα προσφερθεί να συμμετάσχουν με λιγότερους από 4.000 άνδρες...

Το ίδιο 24ωρο, στη διάσκεψη κορυφής της ΑΕ στην Αιθιοπία, ο Σομαλός «μεταβατικός πρόεδρος» Αμπντουλαχί Γιουσούφ εξήγγειλε τη σύγκληση σομαλικής διάσκεψης «εθνικής συμφιλίωσης». Δεν το έκανε για το καλό της ειρήνης, αλλά για να αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 50 εκατ. δολάρια που έχουν υποσχεθεί στην κυβέρνησή του Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, προκειμένου να τον στηρίξουν...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ερντογάν: «Μας κοστίζει» το «βαθύ κράτος»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η «αποτυχία» της Τουρκίας να ξεριζώσει τις «συμμορίες εντός του κρατικού μηχανισμού», ή το λεγόμενο «βαθύ κράτος» συνεπάγεται «βαρύ κόστος» για τη χώρα: Τη δήλωση δεν έκανε κανένας υπεραριστερός αναλυτής, αλλά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν για το ταξίδι του στην Αφρική, και συγκεκριμένα στην Αιθιοπία. Ο Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιμετωπίσουν «αποτελεσματικά» τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ. Μάλιστα, ο Ερντογάν είπε ότι στην Τραπεζούντα, και συνολικά στη βόρεια ακτογραμμή της Τουρκίας, «υπάρχει μετάσταση της τρομοκρατίας», ενώ στάθηκε και σε μια προσωπική του εμπειρία -- «μου πέταξαν αυγά», είπε, αναφερόμενος σε υπερεθνικιστές.

Στο μεταξύ, με τον Ερντογάν -- που καθαίρεσε το δήμαρχο και τον επικεφαλής της αστυνομίας της Τραπεζούντας -- εκτός της χώρας, έσκασε χτες μια δημοσιογραφική «βόμβα»: ότι δηλαδή η τουρκική αστυνομία είχε εδώ και έναν χρόνο πληροφορίες για την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας του Αρμένιου και Τούρκου δημοσιογράφου Ντινκ, αλλά την αγνόησε, σύμφωνα με τον Μουαμέρ Γκιλέρ, ισλαμιστή πολιτικό και κυβερνήτη της Ιστανμπούλ.

Επίσης, χτες, συνελήφθη ένα «επιχειρησιακό στέλεχος της αλ Κάιντα» στην Τουρκία, σύμφωνα με τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ