ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Τετραπλάσια διόδια μέχρι το 2012!

Το αίτημα της ΝΑΣ για κατάργηση των διοδίων είναι επιτακτική ανάγκη ώστε να μην επιβάλλονται άλλα χαράτσια στους εργαζόμενους
Το αίτημα της ΝΑΣ για κατάργηση των διοδίων είναι επιτακτική ανάγκη ώστε να μην επιβάλλονται άλλα χαράτσια στους εργαζόμενους
Με την τελετή της υπογραφής της «σύμβασης παραχώρησης» του οδικού άξονα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη, που έγινε χτες στο ΥΠΕΧΩΔΕ, συνεχίζεται η παράδοση των οδικών αξόνων της χώρας στους μεγαλοκατασκευαστές, τα «σπασμένα» της οποίας θα πληρώσει ο ελληνικός λαός με πανάκριβα διόδια. Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο υπουργός, από 2 ευρώ που πληρώνει σήμερα ένας οδηγός ΙΧ για τη διαδρομή Κόρινθος - Καλαμάτα, θα φτάσει σταδιακά να πληρώνει μόλις ολοκληρωθεί το έργο, το 2012, από 7,5 έως 8 ευρώ, δηλαδή μέχρι και τα τετραπλάσια χρήματα!

Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι οι κατασκευαστές θα εισπράττουν διόδια προκαταβολικά, πριν ολοκληρωθεί το έργο και μάλιστα αυξημένα. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υπουργός, οι επιβάτες ΙΧ θα εξακολουθούν να πληρώνουν 2 ευρώ μέχρι το φετινό Ιούλη, ενώ από τότε θα πληρώνουν 2,50 ευρώ (αύξηση 25%), τιμή που θα κρατήσει ως το 2009, ενώ τότε θα επιβληθεί η δεύτερη αύξηση και θα πληρώνουν 4 ευρώ (αύξηση 100% σε σχέση με σήμερα). Και βέβαια με την ολοκλήρωση του έργου η τιμή των διοδίων θα φτάσει τα 7,50 με 8 ευρώ...

Η σύμβαση που υπογράφτηκε χτες θα κατατεθεί μέσα στο Φλεβάρη για κύρωση (βλέπε: νομιμοποίηση) από τη Βουλή, ενώ τα έργα υπολογίζεται να ξεκινήσουν το Μάη. Πρόκειται για την «Ανατολική Οδό Πελοποννήσου», όπως ονομάστηκε από την κοινοπραξία των μεγαλοεργολάβων «Μωρέας» που αποτελείται από τις ελληνικές εταιρείες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕ και ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ και την Ιταλική IMPREGILO Spa η οποία θα την εκμεταλλεύεται για 30 ολόκληρα χρόνια!

Ο αυτοκινητόδρομος που έχει συνολικό μήκος 205 χιλιομέτρων και θα διαθέτει 26 ανισόπεδους κόμβους, έχει κόστος 1,044 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 330 εκατ. ευρώ θα καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο, πέρα από τις εισπράξεις των διοδίων που παραχωρεί προκαταβολικά. Επίσης το ελληνικό Δημόσιο κατασκευάζει με χρήματα αποκλειστικά του ελληνικού λαού, ενώ στη συνέχεια θα παραχωρήσει ως «προίκα» στους μεγαλοεργολάβους, τα τμήματα, συνολικού μήκους 22,5 χιλιομέτρων: Αθήναιο (Σήραγγα Ραψομάτη) - Λεύκτρο, αλλά και το Παραδείσια - Τσακώνα, το οποίο είχε καταρρεύσει το Φλεβάρη του 2003 από κατολισθήσεις. Μόνο για το τελευταίο έργο το Δημόσιο θα δαπανήσει 110 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβρη υπογράφτηκε η σύμβαση για την Ιόνια Οδό, ενώ την περασμένη βδομάδα οριστικοποιήθηκε η κοινοπραξία στην οποία παραχωρείται ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε65). Απομένει να υπογραφτεί η σύμβαση για τον οδικό άξονα Ράχες Φθιώτιδας - Κλειδί Ημαθίας και να αναδειχτεί ο όμιλος που θα αναλάβει το τμήμα Αθήνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, ώστε να ολοκληρωθεί η παράδοση των σημαντικών οδικών αξόνων της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο...

Εισαγγελική παρέμβαση για τα «γιατροσόφια»

Ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί για τις υποτιθέμενες θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν τα φύλλα της ελιάς προκάλεσε την παραγγελία κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτης Πούλιος. Η έρευνα θα διενεργηθεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ελένη Σίσκου, η οποία καλείται να εξακριβώσει αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς και να εντοπίσει εάν στην υπόθεση έχουν διαπραχθεί με δόλο αδικήματα και από ποιους.

Να είναι άκρως επιφυλακτικοί και πολύ προσεκτικοί σε πολυδιαφημιζόμενες, από ανεύθυνα και αναρμόδια άτομα, «θεραπευτικές αγωγές», που δεν έχουν τύχει επιστημονικής τεκμηρίωσης και η αποτελεσματικότητά τους αμφισβητείται από την ιατρική κοινότητα, συνιστά στους πολίτες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με ανακοίνωσή του με αφορμή το θόρυβο γύρω από τα φύλλα ελιάς και τις φημολογούμενες ιδιότητές τους.

Επιβάλλεται οι πολίτες να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους, να ακολουθούν τις οδηγίες του, να μη διακόπτουν τη θεραπεία που τους έχει χορηγήσει, προκειμένου να πειραματιστούν με διάφορα «γιατροσόφια» αμφιβόλου θεραπευτικής αξίας και δράσης, ενίοτε και επικίνδυνα, τονίζει ο ΙΣΑ. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά σε όσους πάσχουν από σοβαρά και δυσίατα νοσήματα, να μη διακόψουν τη θεραπευτική αγωγή που ακολουθούν παρασυρόμενοι από το κλίμα των ημερών, διότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να υποτροπιάσει ή να επιδεινωθεί η νόσος από την οποία πάσχουν και να τεθεί σε κίνδυνο και η ζωή τους ακόμα. Υπαρκτός είναι επίσης ο κίνδυνος δηλητηριάσεων από τη χρήση φυτοφαρμάκων για το ράντισμα των ελαιόδεντρων.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΑΜΙΝΑ»
Βαφτίζουν «ατύχημα» το έγκλημα

«Ηταν ένα καθαρά ναυτικό ατύχημα!» Με τα λόγια αυτά χαρακτήρισε ο Ευ. Κούζιλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), το έγκλημα του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», που συντελέστηκε πριν από έξι χρόνια στη θάλασσα της Πάρου και στοίχισε τη ζωή σε 81 ανθρώπους, ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει όλες τις ευθύνες του ναυαγίου στον υποπλοίαρχο Αν. Ψυχογιό και φυσικά στην ...πρόσκρουση. Με εκφράσεις του τύπου «δεν ξέρω», «δεν μπορώ να πω», ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα για την κατάσταση του πλοίου, τις καμπίνες κάτω από το γκαράζ και το μηχανοστάσιο. Ενώ για τα θέματα των ρηγμάτων, των σωσιβίων και των βαρκών ήταν ...«λαλίστατος», επαναλαμβάνοντας επιχειρήματα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ανοιχτή λαϊκή συγκέντρωση

Ανοιχτή λαϊκή συγκέντρωση διοργανώνει σήμερα Πέμπτη στην πλατεία Αγ. Νικολάου στις 6.30μμ ο Δήμος Νίκαιας προκειμένου να ενημερώσει τους κατοίκους για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για το έντονο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος και τις κινητοποιήσεις που διοργανώνει μαζί με τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της πόλης.

Την ευθύνη για το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο έχουν οι πολιτικές που εφάρμοσαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και η κυβέρνηση οφείλει να δώσει αποτελεσματικές λύσεις. Γι' αυτό αύριο Παρασκευή ο δήμος διοργανώνει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών.

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ε. Μαχαίρα

Ενα ιδιαίτερο βιβλίο με τίτλο «Η ιστορία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών», του Ευάγγελου Μαχαίρα, επίτιμου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, παρουσίασαν ο ΔΣΑ και οι εκδόσεις «Προσκήνιο», χτες το βράδυ, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά.

Το βιβλίο, καρπός πολυετούς και επίπονης έρευνας από τον Ε. Μαχαίρα, περιγράφει τις δραστηριότητες του Δικηγορικού Σώματος και ιδιαίτερα του ΔΣΑ, όχι μόνο για τα επαγγελματικά προβλήματα των δικηγόρων, αλλά και για όλα τα εθνικά και κοινωνικά θέματα κι αξιολογεί την επίδρασή τους στη δημόσια ζωή της χώρας. Ιδιαιτέρως ασχολείται με την ελληνική Δικαιοσύνη και τα άλυτα προβλήματά της από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.

Στη σύντομη παρέμβασή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απευθυνόμενη στον Ε. Μαχαίρα είπε: «Είναι δεδομένη η εκτίμησή μας στο πρόσωπό σου γιατί ακριβώς ερεύνησες τα ζητήματα που αφορούν τους νόμους αλλά και την αμφισβήτηση των νόμων όταν πρέπει».

Για το βιβλίο μίλησαν, ακόμα, η Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, πρόεδρος της Βουλής, ο Απόστολος Κακλαμάνης, πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο Προκόπης Παυλόπουλος, υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, ο Κώστας Μπέης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Δημήτρης Παξινός, πρόεδρος του ΔΣΑ.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Χρ. Σαρτζετάκης, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Φώτης Κουβέλης, από τον ΣΥΝ, πρόεδροι από το Ανώτατο Δικαστικό Σώμα, κ.ά. Ο συγγραφέας ευχαρίστησε όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους αλλά και όλους όσοι τον συνέδραμαν για την ολοκλήρωση αυτού του πονήματος.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οφέλη για το μεγάλο κεφάλαιο

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πειραιά, που στην ουσία επιφέρει μεγαλύτερα οφέλη στους ιδιώτες, νέα χρέη στο δήμο και μεγαλύτερα βάρη στους δημότες, ψήφισε κατά πλειοψηφία προχτές το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ το καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Πειραιάς - Αναγέννηση». Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ύψους 133,155 εκατ. ευρώ και αυξημένο κατά 70 εκατομμύρια ευρώ από το προηγούμενο και για την υλοποίησή του μεταξύ άλλων προβλέπεται η Σύμπραξη του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα και ο επενδυτικός δανεισμός.

Το πρόγραμμα αυτό, όπως τόνισε στην τοποθέτησή της η Ελπίδα Παντελάκη, επικεφαλής της «Πειραιάς - Αναγέννηση», δείχνει την κατεύθυνση απέναντι στα προβλήματα της πόλης και των κατοίκων, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της στο νέο δανεισμό του ήδη υπερχρεωμένου δήμου, που θα επιφέρει νέα βάρη στους δημότες. «Απέναντι στα ΣΔΙΤ και στο δανεισμό υπάρχει κι άλλος δρόμος. Ο δρόμος της διεκδίκησης αυτών που μας οφείλουν», τόνισε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ