ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα απαράδεκτη τουρκική πρόκληση
  • Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απειλεί ανοιχτά Κύπρο, Λίβανο και Αίγυπτο σχετικά με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Αντιδράσεις από την κυπριακή κυβέρνηση

Απαράδεκτη πρόκληση και απροκάλυπτη απειλή κατά της Κύπρου, του Λιβάνου και της Αιγύπτου και κατ' επέκταση κατά της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της οικονομικής αποκλειστικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, σε γραπτή του δήλωση ανέφερε: «Η διεκδίκηση από την Τουρκία δικαιωμάτων και συμφερόντων στο θέμα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν υποστηρίζεται από το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες και οι παράνομες αρχές του ψευδοκράτους δε νομιμοποιούνται να έχουν λόγο σε μια υπόθεση για την οποία αποφασίζει μόνο η νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση».

Ο Χρ. Πασιαρδής ανέφερε επίσης: «Η επίλυση του Κυπριακού, στην οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν εξαρτάται από το θέμα της ανόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά από την καλή θέληση και την πολιτική βούληση των εμπλεκομένων μερών».

«Αυτή την καλή θέληση και πολιτική βούληση οφείλει να αποδείξει η τουρκική πλευρά και όχι να καταφεύγει στην προσφιλή της μέθοδο των εκβιασμών και των απειλών», καταλήγει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασαν με δηλώσεις τους ο ΔΗΣΥ και η ΕΔΕΚ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρεται: «Το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα προς τον πρωθυπουργό του Λιβάνου και, παρά το γεγονός ότι εκ μέρους μας είχε ζητηθεί να μην πραγματοποιηθεί μια τέτοια συμφωνία, στις 15-16 Ιανουαρίου έγινε γνωστό, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ότι μια τέτοια συμφωνία θα υπογραφόταν μεταξύ της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου και του Λιβάνου». Και συνεχίζει: «Κατόπιν αυτού έγιναν και νέα διαβήματα τόσο προς τον πρέσβη του Λιβάνου στην Αγκυρα, όσο και προς το υπουργείο των Εξωτερικών στη Βηρυτό. Ομως, έγινε γνωστό στις 17 Ιανουαρίου 2007 ότι η συμφωνία υπεγράφη. Κατόπιν αυτού από τους αρμοδίους του Λιβάνου ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής. Πάντως, σε κάθε περίπτωση απαιτήσαμε να μην τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αυτή».

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης: «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου από το 2003 και εντεύθεν έχει εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να συνάψει διμερείς συμφωνίες με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, που ενδιαφέρουν τους τομείς της θαλάσσιας αρμοδιότητάς τους. Στο πλαίσιο αυτό και παρ' όλες τις αντιρρήσεις μας, η Αίγυπτος στις 17 Φεβρουαρίου 2003 υπέγραψε συμφωνία με τη διοίκηση της Νότιας Κύπρου αποκλειστικής οριοθέτησης των οικονομικών περιοχών, η οποία δεν αναγνωρίστηκε εκ μέρους μας, πράγμα το οποίο επισημάνθηκε τόσο στην Αίγυπτο, όσο και στα Ηνωμένα Εθνη. Με την Αίγυπτο οι επαφές μας για το θέμα αυτό συνεχίζονται».

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Τελευταία, έγινε γνωστό ότι και η Βουλή της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου ψήφισε νόμο, ο οποίος ρυθμίζει τις έρευνες πετρελαίων στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σκόπιμο να επιστηθεί η προσοχή για μια ακόμη φορά στη νομική και πολιτική έκταση του γεγονότος.

Οπως ανακοινώθηκε και από την ΤΔΒΚ, στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου δικαίωμα και αρμοδιότητα έχει και η ΤΔΒΚ. Από την άλλη πλευρά η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου δεν εκπροσωπεί το σύνολο του νησιού. Κατά συνέπεια, οι νόμοι τους οποίους ψηφίζει η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου και οι συμφωνίες τις οποίες υπογράφει με τις ενδιαφερόμενες χώρες από τη δική μας πλευρά θεωρούνται ότι δεν έχουν ισχύ. Επιπλέον, δε θα πρέπει να λησμονείται ότι η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο έχει θεμιτά και έννομα δικαιώματα. Κατά συνέπεια, ένα τμήμα των θαλάσσιων αυτών περιοχών, όπου η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου σκοπεύει να πραγματοποιήσει διμερείς συμφωνίες, ενδιαφέρουν τα θεμιτά και έννομα δικαιώματα της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν πρόκειται να επιτρέψει απόπειρες προς την κατεύθυνση εξάλειψης των δικαιωμάτων αυτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου, οποιεσδήποτε απόπειρες κάνει προκειμένου να δώσει άκυρες άδειες αναζήτησης πετρελαίου στην Κύπρο, καθώς και οι χώρες και οι εταιρείες οι οποίες θα σκεφτούν να κάνουν σχετικές εργασίες, πρέπει να λάβουν υπόψη τους τόσο την ευαίσθητη κατάσταση της νήσου, όσο και τη βούληση του ετέρου ιδρυτικού λαού, που είναι οι Τουρκοκύπριοι, και σε κάθε περίπτωση να μην κάνουν απόπειρες, οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά τη λύση της κυπριακής υπόθεσης. Τους καλούμε να συμπεριφερθούν ανάλογα».

Αντιδράσεις από την ελληνική κυβέρνηση

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε χτες στις απειλές που εκτόξευσε η Αγκυρα κατά της συμφωνίας Λευκωσίας - Καΐρου για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Γ. Κουμουτσάκος, επανέλαβε ότι οι θέσεις που εκφράστηκαν «έρχονται σε καταφανή αντίθεση με θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και του δικαιώματος που έχουν ανεξάρτητα κράτη να προχωρούν σε συνεργασίες μεταξύ τους, πόσο μάλλον όταν αυτή η συνεργασία είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, τους διεθνείς κανόνες και έχει ειρηνικό σκοπό, όπως τελικά είναι η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής». Ο Γ. Κουμουτσάκος σημείωσε ακόμη ότι η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δεν είναι καθόλου παραγωγική, «σε μία συζήτηση πολύ σοβαρή, σε μια εξέλιξη σοβαρή, που τελικά έχει στρατηγικό σκοπό τη σταθερότητα, την ειρηνική γειτονία και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος, σημειώνοντας: «Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της συμφωνίας Αιγύπτου - Κύπρου, η Τουρκία παρακολουθεί πολύ στενά και τις ελληνοαιγυπτιακές συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών σε περιοχές της Μεσογείου όπου ενδέχεται να είναι αξιοποιήσιμες για έρευνες πετρελαίου...

Περιοδείες του ΚΚΕ

- Περιοδεία σε εργασιακούς χώρους στο Αλιβέρι και τη Χαλκίδα θα πραγματοποιήσει σήμερα (Πέμπτη 1/2), αντιπροσωπεία της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Γκατζή, βουλευτή και τον Ηλία Σταμέλο, στέλεχος του Κόμματος. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα βρίσκεται στις 9 π.μ. στο εργοστάσιο του ΑΗΣ-ΔΕΗ Αλιβερίου και στις 9.30 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση των εργαζομένων. Στις 12.30 μ.μ. στη Χαλκίδα και στο εργοστάσιο «ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ» (πρώην «Τσιμέντα Χαλκίδας») θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το σωματείο και στις 3.50 μ.μ. ομιλία σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

- Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ. θα περιοδεύσει στο Πρόχωμα Θεσσαλονίκης.

Στη Θράκη η υπουργός Εξωτερικών

Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις περιουσίες των μειονοτικών θρησκευτικών ιδρυμάτων, στην περιοχή της Θράκης σπεύδει η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γ. Κουμουτσάκος, η Ντόρα Μπακογιάννη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Θράκη από τις 4 έως τις 6 Φλεβάρη, προσκεκλημένη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Ροδόπης και Ξάνθης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η ελληνική πολιτεία συνεχίζει τη σταθερή της γραμμή στην εμβάθυνση και ενίσχυση της πολιτικής της ισονομίας και της ισοπολιτείας που ακολούθησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία ή προβληματισμός ως προς το πώς ο τουρκικός Τύπος ερμηνεύει την πολιτική αυτοπεποίθησης από μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Οι ερμηνείες που μπορούν να γίνουν αφορούν, δεσμεύουν ή εκθέτουν αυτούς που τις κάνουν, τόνισε. «Η πολιτική της κυβέρνησης είναι σαφής. Υπάρχει μία σειρά μέτρων και θα μείνω μόνο στον τίτλο τους, ότι πρόκειται να γίνει μία ρύθμιση παλαιών χρεών των Βακουφίων, η οποία βοηθάει να γίνει ένα βήμα μπροστά και να αρθεί η κατάσταση εμπλοκής, πράγμα που επιβάλλει η ευρωπαϊκή πραγματικότητα, την οποία η Ελλάδα συνδιαμορφώνει», είπε.

Εκδήλωση για τον ΔΣΕ

Εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ διοργανώνει η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, το Σάββατο 3 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ» στην Αλεξανδρούπολη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ