ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Να γίνει η Ενέργεια λαϊκή περιουσία

Υπολείμματα λιγνίτη και μαύρη σκόνη παντού: στο τσιμέντο, στα σκαλοπάτια, στα πατώματα, στους διαδρόμους, σε κάθε σημείο του κτιρίου όπου συναντιoύνται και αλλάζουν βάρδιες οι εργάτες στο λιγνιτικό κέντρο της Μεγαλόπολης, στην καρδιά του Ορυχείου στο Ψαθί. Λιγνίτης και μαύρη σκόνη ακόμα και μέσα στα πνευμόνια των περίπου 1.200 εργαζομένων που παλεύουν καθημερινά και από διάφορα πόστα με το χώμα και το κάρβουνο, για να τροφοδοτήσουν τους 4 Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς (ΑΗΣ) στο ενεργειακό κέντρο της Μεγαλόπολης. Εκεί βρέθηκε το ξημέρωμα της περασμένης Παρασκευής κλιμάκιο της ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή του Κόμματος Ελπίδα Παντελάκη. Στα πηγαδάκια, στις σύντομες αλλά ζωντανές κουβέντες που στήθηκαν στο ορυχείο και στους άλλους χώρους δουλιάς, κυριάρχησαν το ζήτημα της Ενέργειας και οι εξελίξεις στη ΔΕΗ στα πλαίσια της προωθούμενης απελευθέρωσης, οι συνθήκες εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και το επίκαιρο θέμα της Παιδείας.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Στο απόσπασμα της «απελευθέρωσης»

Οι εργασιακές ανατροπές και οι συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα από την ιδιωτικοποίηση του τομέα Ενέργειας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους

Με τους εργάτες στο Ψαθί
Με τους εργάτες στο Ψαθί
Στο Ψαθί, η αντιπροσωπεία του Κόμματος βρήκε τους εργαζόμενους στην αλλαγή μεταξύ της βραδινής και της πρωινής βάρδιας. Παρά την κούραση, οι εργαζόμενοι της νύχτας κοντοστάθηκαν στο πλατύσκαλο, στην είσοδο του κτιρίου απ' όπου ξεκινάει και τελειώνει καθημερινά το μεροκάματο. «Ηρθαμε να χτυπήσουμε το καμπανάκι», είπε η Ελπίδα Παντελάκη, μεταφέροντας στους εργάτες τα βασικά σημεία από τη συζήτηση της Επερώτησης του ΚΚΕ για την Ενέργεια, που έγινε στις 8 Γενάρη στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση το είπε ξεκάθαρα ότι η ΔΕΗ είναι μια επιχείρηση της ελεύθερης αγοράς και σαν τέτοια πρέπει να λειτουργήσει στα πλαίσια του ανταγωνισμού. Καταναλωτές και εργαζόμενοι ξέρουν καλά τι σήμανε η μετοχοποίηση της ΔΕΗ, που έγινε με τη συναίνεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυξήθηκαν τα τιμολόγια, αλώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις. Η επίθεση που ετοιμάζουν τώρα θα είναι ακόμα χειρότερη. Θέλουν προσωπικό απαλλαγμένο από δικαιώματα, για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Από την 1η του Ιούλη η "απελευθέρωση" της αγοράς Eνέργειας μπαίνει σε εφαρμογή. Ετοιμάζουν ήδη τη διχοτόμηση της ΔΕΗ για να την ξεκοκαλίσει πιο εύκολα το κεφάλαιο. Οι ιδιώτες παζαρεύουν τους όρους που θα βάλουν χέρι ακόμα και στο λιγνίτη».

Η δουλιά ζορίζει...

Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ επιβεβαιώνονται από την ίδια την πείρα των εργαζομένων: «Η δουλιά ολοένα και ζορίζει», λένε. «Τώρα προσπαθούν να επιβάλουν το 9ωρο», «οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν σταματήσει και παίρνουν διαρκώς συμβασιούχους», «οι εργολάβοι στα ορυχεία αυξάνονται», παρατηρούν. «Πού είναι η ΓΕΝΟΠ να πάρει θέση για όλα αυτά τα ζητήματα, αφού εννοείται ότι μας εκπροσωπεί; Λένε ότι είναι το σωματείο μας, αλλά τελικά είναι μόνο πασαρέλα, για την προβολή προσώπων», σημειώνουν με αγανάκτηση. «Η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης είναι στο χέρι σας», τόνισε η Ελπίδα Παντελάκη, προσθέτοντας ότι «και εσείς έχετε προσωπική ευθύνη που τους ψηφίζετε, τόσο στο συνδικάτο όσο και στις βουλευτικές εκλογές. Πρέπει να τους ταρακουνήσετε, να δείξετε και με την ψήφο σας ότι τους πήρατε χαμπάρι. Δε γίνεται αλλιώς!».

Ορυχείο Μεγαλόπολης: Ενα απέραντο, σεληνιακό τοπίο, όπου οι εργάτες παλεύουν με το λιγνίτη και τα χώματα
Ορυχείο Μεγαλόπολης: Ενα απέραντο, σεληνιακό τοπίο, όπου οι εργάτες παλεύουν με το λιγνίτη και τα χώματα
Η συζήτηση με τη βάρδια που ετοιμαζόταν να πιάσει δουλιά στο ορυχείο ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτική. Στα δύο ορυχεία (στο Ψαθί και στη γειτονική Μαραθούσα) δουλεύουν 10 μηχανές εξόρυξης, με δυνατότητα εξόρυξης 30.000 κ.μ. λιγνίτη το 24ωρο. Οι εργάτες εξηγούν στην αντιπροσωπεία του Κόμματος ότι σε κάθε βάρδια, μόνο στο ορυχείο, απασχολούνται περίπου 300 μόνιμοι εργάτες όλων των ειδικοτήτων (ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι, χειριστές κ.τ.λ). Μαζί τους και περίπου 100 συμβασιούχοι, ενώ στο σύνολό τους οι απασχολούμενοι στους εργολάβους φτάνουν περίπου τους 400. Οι νέες μορφές ελαστικής απασχόλησης κερδίζουν έδαφος, δημιουργούν νέες στρατιές 8μηνιτών συμβασιούχων, φτηνότερη εργατική δύναμη, προσαρμοσμένη στις κερδοσκοπικές ανάγκες τις επιχείρησης που μόνο κατ' επίφαση διατηρεί το «δημόσιο» χαρακτήρα της.

Αλώνεται το 8ωρο

«Μάθατε για το 9ωρο; Εδώ και πέντε μήνες η διοίκηση καλεί τους εργαζόμενους "εθελοντικά" να δουλέψουν μια ώρα παραπάνω. Δεν τη μετράει όμως σαν υπερωρία. Την εντάσσει σ' ένα επίδομα και την πληρώνει σε χαμηλή τιμή, υπολογίζοντας το ωράριο των εργαζομένων σε 8 ώρες και 43 λεπτά! Πολλοί δεν μπορούν να αντισταθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις και δουλεύουν το 9ωρο. Το επίδομα δεν είναι παρά μερικά μόνο ευρώ παραπάνω στο μισθό. Η εταιρεία όμως τον πετυχαίνει το στόχο της: περνάει την κατάργηση του οχτάωρου και εντατικοποιεί τη δουλιά».

Πράγματι, με το τέχνασμα του εννιάωρου, η εταιρεία αυξάνει την απλήρωτη εργασία που απομυζά από τους εργαζόμενους στα ορυχεία. Η δικαιολογία είναι ότι τα μηχανήματα εξόρυξης δεν πρέπει να μένουν ούτε λεπτό σβηστά κατά την αλλαγή της βάρδιας. Στην πραγματικότητα, αυτό που μεθοδεύεται είναι η άλωση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, ιδιαίτερα μπροστά στην είσοδο νέων «επενδυτών», που δεν ανέχονται όρια στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η λυσσαλέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, μέρος της συνολικότερης αντιασφαλιστικής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε βάρος της εργατικής τάξης.

Πνευμόνια καμένα από τη σκόνη...

Εντονος προβληματισμός για τη θνησιμότητα και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα Ορυχεία

Με τους εργάτες στο μηχανουργείο του Ορυχείου
Με τους εργάτες στο μηχανουργείο του Ορυχείου
Τη σκόνη την αισθάνεσαι παντού. Ακόμα και λίγες ώρες παραμονής στην περιοχή του ορυχείου είναι αρκετές για να σε κάνουν να ξεροκαταπίνεις ακατάπαυστα στον ξεραμένο λαιμό σου. Η συζήτηση για τις μάσκες που θα έπρεπε να φορούν οι εργαζόμενοι την ώρα της δουλιάς, κύρια αυτοί που βρίσκονται καθ' όλη τη βάρδιά τους μέσα στο λιγνίτη, καταλήγει στο αποστομωτικό συμπέρασμα ότι «η απλή μάσκα ελάχιστα μπορεί να κάνει». Αλλωστε, «είναι και το μεθάνιο, που βγαίνει από τις γεωτρήσεις και μπορεί να σε σκοτώσει ακαριαία», σημειώνουν οι εργάτες στο μηχανουργείο του Ορυχείου. «Εχουμε συναδέλφους που πέθαναν αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή τους, στα 50 μόλις χρόνια. Δεν είναι λίγοι. Αλλοι πάλι δεν πρόλαβαν ούτε και να βγουν στη σύνταξη...», ομολογούν, φανερά προβληματισμένοι για τη φθορά της υγείας τους, μετά από τόσα χρόνια δουλιάς.

Στην πλειοψηφία τους μόνο εμπειρικά γνωρίζουν τις συνέπειες από τη δουλιά στο λιγνίτη. «Η παρουσία του γιατρού Εργασίας είναι τυπική. Δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική επιστημονική μελέτη για τις συνέπειες στην υγεία μας, που να καταλήγει σε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας. Σκέψου πως ένας χειριστής δουλεύει 8 συνεχόμενες ώρες στο μηχάνημα της εξόρυξης, όρθιος, χωρίς να κατέβει, μέσα στους κραδασμούς και στη σκόνη...». Και το χειρότερο; «Την ώρα που αργοπεθαίνει κόσμος, αυτοί συζητάνε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που για τους νέους εργαζόμενους στην επιχείρηση είναι ήδη καθεστώς».

«Μιλάνε για παράταση του εργάσιμου βίου, όταν σήμερα θα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να βγει κανείς νωρίτερα στη σύνταξη και μάλιστα με απολαβές που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές του ανάγκες», πρόσθεσε η Ελπίδα Παντελάκη. «Γι' αυτό είναι ανάγκη τώρα να κάνετε το βήμα. Να συσπειρωθείτε στο ΠΑΜΕ και στο διεκδικητικό του πλαίσιο, να παλέψετε για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στα συνδικάτα σας. Να καταργηθεί κάθε ελαστική μορφή απασχόλησης που κάνει ομήρους τα παιδιά σας. Το ΠΑΜΕ είναι η ελπίδα. Είναι η δική σας δύναμη».

Στο επίκεντρο το θέμα της Παιδείας

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους δε θα μπορούσε να λείπει το επίκαιρο ζήτημα της Παιδείας. «Το ΚΚΕ ξεκινάει μια τρίμηνη καμπάνια και σας καλεί να πάρετε ενεργά μέρος. Το θέμα της Παιδείας αφορά πρώτα και κύρια εσάς, την εργατική τάξη. Εσείς πληρώνετε για τη μόρφωση των παιδιών σας, και μαζί με αυτά πληρώνετε τις συνέπειες από την ολοένα και μεγαλύτερη υποταγή της εκπαίδευσης στις επιχειρήσεις», τόνισε η Ελπίδα Παντελάκη. Το ενδιαφέρον των εργαζομένων στον ΑΗΣ Β΄, τελευταίο σταθμό της περιοδείας στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, ζωντάνεψε τη συζήτηση: «Αυτά που θέλουν να φέρουν δεν είναι καλά. Αλλά ούτε η σημερινή κατάσταση στην εκπαίδευση είναι καλή... Χρειάζονται αλλαγές. Πληρώνουμε και ξαναπληρώνουμε τη δήθεν δωρεάν εκπαίδευση». «Αλλαγές χρειάζονται, απάντησε η Ελπίδα Παντελάκη, αλλά το ζήτημα είναι προς ποια κατεύθυνση. Το ΚΚΕ λέει ότι η εργατική τάξη με τον αγώνα της μπορεί να επιβάλει αλλαγές προς το δικό της όφελος. Να πετάξει τους επιχειρηματίες έξω από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, να πετύχει πραγματική μόρφωση για τα παιδιά της, να βάλει τις βάσεις για μια πραγματικά λαϊκή Παιδεία».

Η βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφτούν τη χρονική συγκυρία των προωθούμενων αλλαγών στην Εκπαίδευση: «Δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση στην Παιδεία προχωράει χέρι χέρι με τις ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα. Η επίθεση είναι κοινή και συντονισμένη και η έντασή της δρομολογήθηκε από τη στρατηγική της Λισαβόνας. Θέλουν φτηνά καταρτισμένα και ευέλικτα χέρια για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Γι' αυτό παρεμβαίνουν στην εκπαίδευση, γι' αυτό ανατρέπουν και τις εργασιακές σχέσεις. Στο χέρι σας είναι να τους σταματήσετε!».

Από τη συζήτηση στον ΑΗΣ Β΄
Από τη συζήτηση στον ΑΗΣ Β΄
«ΑΗΣ» ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Συνεχίζεται η κατάληψη

Οι κάτοικοι Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου Κοζάνης συνεχίζουν την κατάληψη του διοικητηρίου του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη, την οποία ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης, διεκδικώντας να λυθεί το οξυμένο πρόβλημα ανεργίας που αντιμετωπίζουν αλλά και μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Η κινητοποίηση, που γίνεται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ανέργων και Ανάπτυξης της περιοχής, αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες με καταλήψεις και σε άλλα σημεία του ΑΗΣ, ακόμη και σε τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας.

Μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, τον περασμένο Ιούνη το ΔΣ της ΔΕΗ υποσχέθηκε ότι θα προσλάβει τουλάχιστον 60 εργαζόμενους στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Πριν λίγες μέρες προκηρύχτηκε διαγωνισμός που προβλέπει την πρόσληψη μόλις 26 εργατοτεχνιτών, ενώ το όριο ηλικίας που τίθεται αποκλείει την πλειοψηφία των ανέργων της περιοχής. Σύμφωνα με στοιχεία συνδικαλιστών, στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία απαιτούνται άμεσα τουλάχιστον 2.500 - 3.000 προσλήψεις, όμως η ΔΕΗ προχωρά σε προκήρυξη μόλις 500 θέσεων, καλύπτοντας τις ανάγκες με εργολαβίες, όπου απασχολούνται εργαζόμενοι κάτω από άθλιες συνθήκες, με εξευτελιστικούς μισθούς.

Ξεκάθαρη η θέση του ΚΚΕ

«Η εμπειρία σας τα λέει όλα. Αυτό που χρειάζεται είναι να βγάλετε συμπεράσματα, να πάρετε αποφάσεις, να μπείτε στη δράση για τα δικά σας πραγματικά συμφέροντα», τόνισε η Ελπίδα Παντελάκη, κλείνοντας τη συζήτηση με τους εργάτες στο Ορυχείο στο Ψαθί. «Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη πρόταση για την Ενέργεια. Λέμε ότι κριτήριο για τον ενεργειακό σχεδιασμό δεν μπορεί να είναι άλλο από την ικανοποίηση των πραγματικών λαϊκών αναγκών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενέργεια να αντιμετωπίζεται σαν αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα. Ο τομέας της Ενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας και πρέπει να βρίσκεται στα χέρια του λαού, των εργαζομένων. Εμείς προτείνουμε τη χάραξη μιας ενεργειακής πολιτικής που θα εγγυάται φθηνό ρεύμα για το λαό, κρατική έρευνα για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, πλήρη και σταθερή απασχόληση των εργαζόμενων, προστασία του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των κατοίκων. Μια τέτοια θέση και ρεαλιστική είναι και επίκαιρη όσο ποτέ. Και μπορεί να υλοποιηθεί, στα πλαίσια μιας άλλης, λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, όπου κουμάντο θα κάνουν αυτοί που παράγουν τον πλούτο και όχι μια δράκα καπιταλιστών που σας κλέβει τον ιδρώτα. Σ' αυτόν τον αγώνα σας καλεί το ΚΚΕ, έχοντας εμπιστοσύνη στην πείρα και στις δυνάμεις σας» κατέληξε η βουλευτής του Κόμματος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ