ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συζητήσεις για την... ασφάλεια

Δεκάδες οι νεκροί σε βομβιστικές επιθέσεις

Οι δυνάμεις κατοχής (εδώ συλλαμβάνουν έναν Ιρακινό πολίτη στα νότια της Βαγδάτης) δεν ελέγχουν την κατάσταση

Associated Press

Οι δυνάμεις κατοχής (εδώ συλλαμβάνουν έναν Ιρακινό πολίτη στα νότια της Βαγδάτης) δεν ελέγχουν την κατάσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μπαράζ επιθέσεων αιματοκύλησε, και χτες, σιιτικούς και σουνιτικούς στόχους σε διάφορες πόλεις. Ταυτόχρονα, πηγές της ιρακινής κυβέρνησης προανήγγειλαν ότι συγκαλείται νέα σύνοδος για τη βελτίωση της ασφάλειας στο Ιράκ, τον επόμενο μήνα, όπου προσκαλούνται όλες οι γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ιράν - Συρία, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου.

Τουλάχιστον 45 νεκρούς και 150 τραυματίες άφησε πίσω της η διπλή επίθεση αυτοκτονίας σε πολυσύχναστη αγορά της σιιτικής πόλης Χίλα, χτες το απόγευμα. Νωρίτερα, σε διάφορες επιθέσεις με στόχους σιιτικές και σουνιτικές συνοικίες της Βαγδάτης είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον άλλοι 13 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί περισσότεροι από 26. Ενδεικτικό της έντασης είναι ότι για τρίτη συνεχόμενη μέρα στόχος επίθεσης με όλμους έγινε η σουνιτική Αζαμίγια.

Στη Μπαακούμπα, δολοφονήθηκε από ενόπλους άλλος ένας ακαδημαϊκός και ο γιος του. Πρόκειται για τον 185ο ακαδημαϊκό που δολοφονείται από την έναρξη της εισβολής. Αλλοι 142 έχουν συλληφθεί και 52 απαχθεί. Τέλος, άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε, χτες.

Πάντως, ο απερχόμενος επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ υπεραμύνθηκε των στρατιωτικών επιλογών που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, ενώπιον της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου. Ο στρατηγός Κέισι, τον οποίο διαδέχεται ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετράους, επέμεινε ότι «η ακολουθούμενη πολιτική δεν απέτυχε» και ότι «η μάχη μπορεί να κερδηθεί, με περισσότερη υπομονή και θέληση». Γερουσιαστές τον κατηγόρησαν, ότι «έδινε μια μη ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης», ενώ ο ίδιος αντέτεινε ότι «η Βαγδάτη μπορεί να είναι ασφαλής και χωρίς τόσες δυνάμεις όσες στέλνει ο Πρόεδρος Μπους», προκαλώντας ερωτηματικά.

Από την πλευρά της, η ιρακινή ηγεσία, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει ακόμη να επιδείξει σαφή βήματα προόδου ως προς τον έλεγχο της κατάστασης, διέρρεε, χτες, ότι προετοιμάζεται να φιλοξενήσει στη Βαγδάτη νέα σύνοδο για την ασφάλεια, τον επόμενο μήνα. Στη σύνοδο έχουν προσκληθεί οι Ιορδανία, Κουβέιτ, Ιράν, Σ. Αραβία, Τουρκία, Συρία, Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Αραβικός Σύνδεσμος, Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης και ο ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο, όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός δικηγόρος Τζόσουα Ντρέιτελ, έχει βρεθεί... νέα μέθοδος εκφοβισμού και βασανιστηρίων των κρατουμένων: η προβολή φωτογραφιών και βίντεο από την εκτέλεση διά απαγχονισμού του Σαντάμ Χουσεΐν.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Εισβολές «ακριβείας» και ένταση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Επιλεγμένες εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις διεξάγει ο ισραηλινός στρατός στη Δυτική Οχθη, με εισβολές σε Νάμπλους, Τουλκάρεμ και προάστιο της Ραμάλα. Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Παλαιστινιακές πηγές υποστήριξαν ότι τουλάχιστον οι 2 ήταν μαχητές των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα».

Την ίδια ώρα, στη Λωρίδα της Γάζας αναζωπυρωνόταν η ενδοπαλαιστινιακή ένταση. Μαχητές της «Χαμάς» έστησαν ενέδρα σε κομβόι της Φρουράς του Αμπάς στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιγ, εκτιμώντας ότι μετέφερε αιγυπτιακό οπλισμό για τις δυνάμεις του Αμπάς και της «Φατάχ». Συνολικά, σκοτώθηκαν 5 Παλαιστίνιοι (ο ένας αξιωματικός της Προεδρικής Φρουράς) και τραυματίστηκαν 59 (πολλά γυναικόπαιδα). Το φορτίο ήταν ιατροφαρμακευτικό υλικό και σκηνές, αλλά η «Χαμάς» επέμεινε ότι υπήρξε παράδοση όπλων στους Προεδρικούς. Αλληλοκατηγορίες εκτοξεύτηκαν, πάλι, και η ισλαμιστική «Τζιχάντ» ανέλαβε ρόλο «ειρηνοποιού», ζητώντας «άμεση σύνοδο των παλαιστινιακών οργανώσεων». Στέλεχος της «Χαμάς» (υπουργός Πληροφοριών) ζητούσε από τους πολίτες να σχηματίσουν «ανθρώπινη αλυσίδα μεταξύ των δύο οργανώσεων για να σταματήσει η βία».

Υπ' αυτό το κλίμα, αρχίζει σήμερα στις ΗΠΑ η σύνοδος του λεγόμενου διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ), με την ΕΕ να τάσσεται υπέρ της «άμεσης ανάληψης πρωτοβουλιών», επισημαίνοντας τον κίνδυνο εμφυλίου, και τη Ρωσία να ζητά για τον ίδιο λόγο «άρση του οικονομικού αποκλεισμού».

ΣΟΜΑΛΙΑ
Διαδηλώσεις και χολέρα...

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Εκατοντάδες Σομαλοί διαδήλωσαν χτες στο Βόρειο Μογκαντίσου κατά των (υπό αποχώρηση) αιθιοπικών στρατευμάτων κατοχής και των (υπό ανάπτυξη) αφρικανικών «ειρηνευτικών» δυνάμεων της Αφρικανικής Ενωσης, διατρανώνοντας ότι δε θα ανεχθούν ξένους στρατούς στο έδαφος της χώρας τους.

Το ίδιο 24ωρο, σαν να μην έφθαναν τα δεινά από τους πρόσφατους αμερικανικούς βομβαρδισμούς και την αιθιοπική κατοχή, αποδόθηκε στη χολέρα η αιτία του θανάτου πάνω από 120 Σομαλών στο κεντρικό τμήμα της χώρας (Χιράαν και Σαμπέλε). Επιπλέον, έγινε γνωστό πως τουλάχιστον 200 άλλοι νοσηλεύονται με συμπτώματα χολέρας σε τοπικά νοσοκομεία με ανύπαρκτες προμήθειες σε φάρμακα και ιατρικό προσωπικό...


ΚΙΝΑ
Διώξεις κατά τοπικών αξιωματούχων

ΠΕΚΙΝΟ.--

Εξαγορές ψήφων, εκλογικές απάτες και αγοραπωλησίες κυβερνητικών θέσεων αποκαλύφθηκαν από τις έρευνες των αρχών της Κίνας, στο πλαίσιο των τοπικών εκλογών, σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ. Ετσι, διώκονται 192 αξιωματούχοι, ενώ σύμφωνα με τις αρχές, στις εκλογές που γίνονται σε 680.000 κοινότητες, για τις τοπικές επιτροπές του ΚΚ Κίνας και διαρκούν δύο χρόνια, ακυρώθηκε η εκλογή 613 αξιωματούχων. Η ΚΕ του ΚΚ Κίνας σε εγκύκλιό της κάλεσε να τιμωρούνται αυστηρά όσοι ενέχονται ή διευκολύνουν τα φαινόμενα αυτά. Η εισαγωγή καπιταλιστικών μορφών παραγωγής και διαχείρισης μέρους της οικονομίας έχει συνοδευτεί από έξαρση των φαινομένων διαφθοράς τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, όπως παραδέχονται οι αρχές.

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ - ΓΑΛΛΙΑ
Καλλιεργεί κλίμα η Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Επιμένει στην κλιμάκωση με το Ιράν η Ουάσιγκτον. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς κατηγόρησε, πάλι, την Τεχεράνη ότι «στηρίζει τους σιίτες ενόπλους και εμπλέκεται στη βία στο Ιράκ». Υποστήριξε, χωρίς να προσκομίσει φυσικά αποδείξεις, ότι έχουν συλληφθεί «αρκετοί Ιρανοί που μάλλον συνδέονται με τους τρομοκράτες» και συμπλήρωσε ότι τους χορηγούν «προηγμένη οπλική τεχνολογία».

Διατηρώντας ανοιχτό και το «μέτωπο» του πυρηνικού προγράμματος, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να «επικρίνει» εμμέσως τον Πρόεδρο Σιράκ, που, σε συνέντευξή του σε «Νουβέλ Ομπζερβατέρ» - «Νιου Γιορκ Τάιμς» - «Χέραλντ Τρίμπιουν», εκτίμησε ότι μια Τεχεράνη με «πυρηνικό όπλο δεν είναι και το πλέον επικίνδυνο πράγμα στον κόσμο». Ο Σιράκ αναδιπλώθηκε άμεσα, τονίζοντας ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του, καθώς υποστήριζε απλώς το ιρανικό δικαίωμα σε ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα και όχι όπλο.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Αυτοαθωώθηκαν» οι πολέμαρχοι

ΚΑΜΠΟΥΛ. - Το γεμάτο πολέμαρχους, βιαστές, δολοφόνους, εκβιαστές, εμπόρους ναρκωτικών, «κοινοβούλιο» του Αφγανιστάν, υπερψήφισε χτες νόμο που απαλλάσσει τα μέλη του από οιαδήποτε μελλοντική δίωξη για «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Το νόμο καλείται να κυρώσει ο λεγόμενος «πρόεδρος»Χαμίντ Καρζάι - μάλλον θα το κάνει, διότι αν αρνηθεί, διατρέχει κίνδυνο να τον βομβαρδίσουν οι μουτζαχεντίν. Οι οποίοι μουτζαχεντίν «πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και να προστατεύονται από κάθε μορφής προσβολή», όπως προσφυώς σημειώνεται στο διαμάντι αυτό της νομοθεσίας παγκοσμίως, που ανέτως συγκρίνεται με την αυτοεξαίρεση των Αμερικανών από τη δικαιοδοσία της δικαιοσύνης των άλλων, είτε οι άλλοι είναι χώρες, είτε διεθνή δικαστήρια. Οι Αμερικανοί, παρεμπιπτόντως, χτες παρουσίασαν τα 200 αστραφτερά τεθωρακισμένα τζιπ Χάμβι και εκατοντάδες οχήματα, καθώς και χιλιάδες νέα όπλα που «δωρίζουν» στον αφγανικό δοσιλογικό στρατό και στη δοσιλογική αστυνομία. Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι αυξάνει κατά 800 άνδρες, στους 5.800, τη συνεισφορά της στις δυνάμεις κατοχής του Αφγανιστάν ως το καλοκαίρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ