ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Κοινό όραμα» Π. Φασούλα και Αμερικανού πρέσβη!

Δήλωση της Ελπίδας Παντελάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και δημοτικής συμβούλου Πειραιά

Με «ανοιχτές αγκάλες» υποδέχτηκε χτες το πρωί ο δήμαρχος Πειραιά Π. Φασούλας τον Αμερικανό πρέσβη Τσαρλς Ρις στο δημαρχείο της πόλης, προκαλώντας το λαό του Πειραιά και τα φιλειρηνικά, αντιιμπεριαλιστικά του αισθήματα, όπως αυτά τα έχει καταθέσει με δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στους φονιάδες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψη του πρέσβη ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά προχτές το απόγευμα χωρίς να διευκρινίζονται οι λόγοι. Ωστόσο, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντηση, ο βασικός λόγος ήταν οι ...«μπίζνες». Αλλωστε, αυτό επικυρώθηκε και από το γεγονός ότι, μαζί με τον Π. Φασούλα, τον Τσ. Ρις υποδέχτηκαν στο Δημαρχείο ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Ν. Ευθυμίου και άλλοι επιχειρηματίες...

Ειδικότερα, ο Π. Φασούλας, «εκλεκτός» του ΠΑΣΟΚ, όπως δήλωσε, με τον Τσ. Ρις συζήτησε το ...όραμά του «για έναν Πειραιά οικονομικά ισχυρό και αυτοδύναμο» και «για τη δημιουργία ενός δικτύου πόλεων με λιμάνια, μέσα από το οποίο θα υπάρξουν συνεργασίες σε οικονομικό, επιχειρηματικό επίπεδο», όπου ο Πειραιάς θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο... Ο δε πρέσβης απάντησε δηλώνοντας ότι «θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να πετύχει το όνειρο για επενδύσεις από Αμερικανούς επενδυτές ώστε να συνεχιστεί η πορεία ευημερίας» του Πειραιά...

Η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, με γραπτή της δήλωση χαρακτηρίζει «πρόκληση για τον πειραιώτικο λαό και τα αντιιμπεριαλιστικά, φιλειρηνικά αισθήματά του ο δήμαρχος της πόλης Π. Φασούλας να καλωσορίζει τον πρέσβη των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρέσβης είναι ανεπιθύμητος στον Πειραιά γιατί ανεπιθύμητη και καταδικαστέα είναι η ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ». «Πρόκληση - συνεχίζει - αποτελεί και η ταύτιση απόψεων του Π. Φασούλα με τον πρέσβη των ΗΠΑ που αναζητούν κοινό τόπο οικονομικής συνεργασίας προκειμένου Αμερικανοί επενδυτές να δραστηριοποιηθούν και να επενδύσουν στον Πειραιά». Το όραμα, τονίζει, του Π. Φασούλα για έναν Πειραιά «οικονομικά ισχυρό και αυτοδύναμο» είναι «το όραμα των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοεργολάβων, που μόνο εφιάλτη μπορεί να σημαίνει για τους εργαζόμενους και τη νεολαία». «Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία του Πειραιά να συσπειρωθούν ενάντια σ' αυτή την πολιτική, να παλέψουν για να επιβάλουν αλλαγές που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων».

Τα δόγματα δεν αλλάζουν χωρίς λόγο

Αραγε, ποια μεταβολή συνέβη στο στρατηγικό περιβάλλον και τα δεδομένα της χώρας, που επιτρέπει - επιβάλλει την αλλαγή του στρατιωτικού της δόγματος; Οπως προανήγγειλε ο ΥΕΘΑ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, το δόγμα της χώρας από «αμυντικό - αποτρεπτικό» θα μετατραπεί σε «αποτρεπτικό - αμυντικό». Συγχρόνως όμως σχολίασε ότι «οι εξοπλισμοί της χώρας δεν μπορεί να είναι σε τέτοιο επίπεδο επιθετικοί».

Αρα, όπως κι αν το ονομάσει το δόγμα, ο κ. ΥΕΘΑ θεωρεί τους εξοπλισμούς της χώρας επιθετικούς και επομένως έχει σκοπό, τι άλλο, παρά να τους μειώσει! Το σημαντικό, βέβαια, δεν είναι ο χαρακτηρισμός των εξοπλισμών (επιθετικοί ή μη) αλλά στο τι σχεδιάζει να αλλάξει ο υπουργός στην άμυνα της χώρας, με βάση την πιο πάνω θεώρησή του. Πάντως, δε φαίνεται να σχεδιάζει ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό ή βελτίωση της άμυνας, αλλά μάλλον κάτι σαν ελάττωση, μείωση, χαλάρωση, αδυνάτισμα.

Αραγε, είναι λάθος ο συλλογισμός ότι, όταν οι Τούρκοι απαιτούν π.χ. αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, επειδή τάχα τους απειλούν (προφανώς με τους «επιθετικούς» κατ' αυτούς εξοπλισμούς τους), αποβλέπουν σε κάτι ανάλογο; Δηλαδή την απεμπόληση του δικαιώματος άμυνας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου! Βέβαια, ίσως σε λίγο να ακούσουμε πάλι για «απόσυρση» από μέρους της γείτονος της λεγόμενης στρατιάς του Αιγαίου, που είναι γνωστό, ότι πάντα υπήρχε μόνο στα χαρτιά και μόνο για διαπραγματευτικούς σκοπούς! Λόγος βέβαια δεν πρόκειται να γίνει, για άρση της απειλής πολέμου της Τουρκίας προς τη χώρα μας. Με άλλα λόγια δηλαδή, η Ελλάδα αναθεωρεί δόγματα, αδυνατίζει την άμυνά της και η Τουρκία διατηρεί την απειλή πολέμου και στην καλύτερη περίπτωση θα αποσύρει... χαρτιά! Χρόνια τώρα πολλοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα θέματα αυτά και μεταξύ τους η ΚΕΘΑ, τόσο σε εκδηλώσεις όσο και από την ιστοσελίδα της (http://www.ketha.gr/).

Τελικά, μήπως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των μυστικών συνομιλιών για τα περίφημα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» (ΜΟΕ), που διεξάγονται υπό αμερικανική επιτήρηση και επομένως άλλα σχέδια και συμφέροντα εξυπηρετούν; Το γεγονός ότι, τη συγκεκριμένη περίοδο έχουν υλοποιηθεί και σχεδιάζονται νέες αλλαγές στο χάρτη της ευρύτερης περιοχής: Βαλκάνια, Μ. Ανατολή, Ιράκ, άραγε λαμβάνεται υπόψη;

Οχι, βέβαια, ότι πιστεύουμε, πως οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας δεν είναι υπέρογκες! Είναι πράγματι υπέρογκες, όχι όμως και μόνο εθνικά προσανατολισμένες. Ολοι γνωρίζουν, ότι μεγάλος αριθμός προσωπικού, στρατιωτικού εξοπλισμού, πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών διατίθεται σε μόνιμη βάση για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι για την άμυνα της χώρας. Αυτό το σκέλος των εξοπλισμών μαζί με τις μίζες θα πρέπει να καταργηθεί και όχι εκείνο που αφορά την εθνική άμυνα. Επίσης πρέπει να καταργηθεί ο επαγγελματικός στρατός, που τον επέβαλε το ΝΑΤΟ και σε μεγάλο βαθμό αντικατέστησε τους κληρωτούς στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Αυτού του είδους ο στρατός απαιτείται μόνο για τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. Αντίθετα, για την άμυνα της χώρας χρειαζόμαστε εθελοντικό στρατό με πατριωτικό φρόνημα και σωστά εκπαιδευμένο. Σε κάθε περίπτωση, αμερικανόπνευστες επιλογές στα στρατιωτικά δόγματα χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή στα στρατηγικά δεδομένα, έστω και για διαπραγματευτικούς σκοπούς, δεν μπορεί να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη.


Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ)

5ο-6ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΘΗΝΑΣ
Ενάντια στον αυταρχισμό

Εκδήλωση με θέμα «Αντίσταση στον αντιδημοκρατικό κατήφορο: Να αποσυρθούν αμέσως τα αυταρχικά μέτρα. Καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική» διοργανώνουν οι μαζικοί φορείς του 5ου και του 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων του ΟΤΕ (Γ' Σεπτεμβρίου, πλατεία Βικτωρίας).

Εκδήλωση της ΚΟ Σταυρού Θεσσαλονίκης

Σε εκδήλωση της ΚΟ Σταυρού Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ θα μιλήσει σήμερα Σάββατο στις 7 μ.μ. στην ταβέρνα «Λιμάνι», ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Νωρίτερα στις 6 μ.μ. ο Α. Τζέκης θα συναντηθεί με τους Δασεργάτες του Σταυρού στην καφετερία «Απουσία».

Για τον ΔΣΕ

Εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ διοργανώνει η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ» στην Αλεξανδρούπολη.

Συνεστιάσεις ΚΟ του ΚΚΕ

- Η Κομματική Οργάνωση Καλαμπάκας διοργανώνει συνεστίαση σήμερα Σάββατο, στις 9 μ.μ., στην ταβέρνα «Αρχονταρίκι», στην Καλαμπάκα.

- Η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ καλεί στη συνεστίαση που διοργανώνει σήμερα Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «Ελάτρεια».

- Συνεστίαση πραγματοποιεί σήμερα Σάββατο η ΚΟ Γιαννιτσών Πέλλας στο οικογενειακό κέντρο «Αίνιγμα».

- Στη συνεστίασή της, καλεί η ΚΟΒ Λιτόχωρου Πιερίας σήμερα Σάββατο, στο κέντρο «Περιβόλι των Μουσών».

- Συνεστίαση πραγματοποιούν οι ΚΟ Καλαμαριάς και ΔΕΚΟ - Τραπεζών της ΚΟΘ του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή στο «Reception hall CAESAR'S CLUB».

- Η ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση αύριο Κυριακή, στο «Ρεμπέτικο Στέκι» (Πλατεία Πατριάρχου 16, Νέα Φιλαδέλφεια). Ωρα προσέλευσης 12.30 το μεσημέρι.

- H KOB Λιούμη Αιγάλεω του ΚΚΕ οργανώνει γλέντι στο μουσικό μεζεδοπωλείο «ΣΕΡΕΤΗΣ» (Δωρίδος 12 και Θηβών Αγ. Σπυρίδωνα Αιγάλεω), αύριο Κυριακή και ώρα 2.30 μ.μ.

- Η ΚΟΒ Πρόνοιας και οι Κομματικές Ομάδες Αναπήρων - Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ του ΚΚΕ καλούν στη συνεστίασή τους την Παρασκευή 9 Φλεβάρη, στις 9.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Το τζάκι» (Ελ. Βενιζέλου και Φραγκισκάτου, Νέο Φάληρο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ