Σάββατο 3 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα δόγματα δεν αλλάζουν χωρίς λόγο

Αραγε, ποια μεταβολή συνέβη στο στρατηγικό περιβάλλον και τα δεδομένα της χώρας, που επιτρέπει - επιβάλλει την αλλαγή του στρατιωτικού της δόγματος; Οπως προανήγγειλε ο ΥΕΘΑ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, το δόγμα της χώρας από «αμυντικό - αποτρεπτικό» θα μετατραπεί σε «αποτρεπτικό - αμυντικό». Συγχρόνως όμως σχολίασε ότι «οι εξοπλισμοί της χώρας δεν μπορεί να είναι σε τέτοιο επίπεδο επιθετικοί».

Αρα, όπως κι αν το ονομάσει το δόγμα, ο κ. ΥΕΘΑ θεωρεί τους εξοπλισμούς της χώρας επιθετικούς και επομένως έχει σκοπό, τι άλλο, παρά να τους μειώσει! Το σημαντικό, βέβαια, δεν είναι ο χαρακτηρισμός των εξοπλισμών (επιθετικοί ή μη) αλλά στο τι σχεδιάζει να αλλάξει ο υπουργός στην άμυνα της χώρας, με βάση την πιο πάνω θεώρησή του. Πάντως, δε φαίνεται να σχεδιάζει ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό ή βελτίωση της άμυνας, αλλά μάλλον κάτι σαν ελάττωση, μείωση, χαλάρωση, αδυνάτισμα.

Αραγε, είναι λάθος ο συλλογισμός ότι, όταν οι Τούρκοι απαιτούν π.χ. αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, επειδή τάχα τους απειλούν (προφανώς με τους «επιθετικούς» κατ' αυτούς εξοπλισμούς τους), αποβλέπουν σε κάτι ανάλογο; Δηλαδή την απεμπόληση του δικαιώματος άμυνας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου! Βέβαια, ίσως σε λίγο να ακούσουμε πάλι για «απόσυρση» από μέρους της γείτονος της λεγόμενης στρατιάς του Αιγαίου, που είναι γνωστό, ότι πάντα υπήρχε μόνο στα χαρτιά και μόνο για διαπραγματευτικούς σκοπούς! Λόγος βέβαια δεν πρόκειται να γίνει, για άρση της απειλής πολέμου της Τουρκίας προς τη χώρα μας. Με άλλα λόγια δηλαδή, η Ελλάδα αναθεωρεί δόγματα, αδυνατίζει την άμυνά της και η Τουρκία διατηρεί την απειλή πολέμου και στην καλύτερη περίπτωση θα αποσύρει... χαρτιά! Χρόνια τώρα πολλοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα θέματα αυτά και μεταξύ τους η ΚΕΘΑ, τόσο σε εκδηλώσεις όσο και από την ιστοσελίδα της (http://www.ketha.gr/).

Τελικά, μήπως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των μυστικών συνομιλιών για τα περίφημα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» (ΜΟΕ), που διεξάγονται υπό αμερικανική επιτήρηση και επομένως άλλα σχέδια και συμφέροντα εξυπηρετούν; Το γεγονός ότι, τη συγκεκριμένη περίοδο έχουν υλοποιηθεί και σχεδιάζονται νέες αλλαγές στο χάρτη της ευρύτερης περιοχής: Βαλκάνια, Μ. Ανατολή, Ιράκ, άραγε λαμβάνεται υπόψη;

Οχι, βέβαια, ότι πιστεύουμε, πως οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας δεν είναι υπέρογκες! Είναι πράγματι υπέρογκες, όχι όμως και μόνο εθνικά προσανατολισμένες. Ολοι γνωρίζουν, ότι μεγάλος αριθμός προσωπικού, στρατιωτικού εξοπλισμού, πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών διατίθεται σε μόνιμη βάση για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι για την άμυνα της χώρας. Αυτό το σκέλος των εξοπλισμών μαζί με τις μίζες θα πρέπει να καταργηθεί και όχι εκείνο που αφορά την εθνική άμυνα. Επίσης πρέπει να καταργηθεί ο επαγγελματικός στρατός, που τον επέβαλε το ΝΑΤΟ και σε μεγάλο βαθμό αντικατέστησε τους κληρωτούς στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Αυτού του είδους ο στρατός απαιτείται μόνο για τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. Αντίθετα, για την άμυνα της χώρας χρειαζόμαστε εθελοντικό στρατό με πατριωτικό φρόνημα και σωστά εκπαιδευμένο. Σε κάθε περίπτωση, αμερικανόπνευστες επιλογές στα στρατιωτικά δόγματα χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή στα στρατηγικά δεδομένα, έστω και για διαπραγματευτικούς σκοπούς, δεν μπορεί να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη.


Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φέρνει τις Ενοπλες Δυνάμεις αντιμέτωπες με το λαό (2012-10-06 00:00:00.0)
Να αναγνωριστεί η εργασία που προσφέρουν (1999-07-21 00:00:00.0)
Ανησυχίες για το μέλλον της ΠΥΡΚΑΛ (1997-02-08 00:00:00.0)
Προεκλογική "σημαία" Αρσένη, το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα (1996-09-03 00:00:00.0)
Σε τι εξυπηρετούν; (1996-06-19 00:00:00.0)
Η αναμονή συνεχίζεται (1996-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ