Σάββατο 3 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΠΑΣΟΚ
Με ... άσφαιρα πυρά κατά της κυβέρνησης

Eurokinissi

Πρόωρες εκλογές, σκανδαλολογία, κατηγορίες για «υπονόμευση των θεσμών», αναφορές στο «κομματικό κράτος της Δεξιάς». Αυτά ήταν τα «όπλα» των εισηγητών του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλου και Θ. Πάγκαλου, προκειμένου να καλύψουν την πολιτική σύμπλευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις αντιλαϊκές πολιτικές που προωθούνται και ταυτόχρονα να στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Είστε η Δεξιά», αυτό το στίγμα επιχείρησε να δώσει με την παρέμβασή του ο πρώτος των εισηγητών του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Εκανε λόγο για «κυβέρνηση διαχειριστικά ανίκανη και ηθικά εκτεθειμένη όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο πολλών στελεχών, αλλά και συλλογικά», μιλώντας για μια κυβέρνηση «προκλητική, αντισυναινετική και αυταρχική», που «παίζει με τους θεσμούς και το Σύνταγμα, την εξωτερική πολιτική και το κύρος της χώρας, την παιδεία ως κοινωνικό αγαθό». Επίσης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «παιγνίδια συμφερόντων» και «αρνητική αναδιανομή του εθνικού πλούτου».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπονόμευση των κοινοβουλευτικών θεσμών, σημειώνοντας πως «όλοι οι θεσμοί είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης». Οπως είπε, η κυβέρνηση «ταπεινώνει και ευτελίζει τους θεσμούς», ενώ αναφερόμενος στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του άρθρου 24 στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, μίλησε για «απροκάλυπτη προσπάθεια νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος» και «εκβιασμούς βουλευτών της ΝΔ», σημειώνοντας πως «υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των βουλευτών της ΝΔ». Συνολικά επισήμανε ότι «η διαδικασία συναίνεσης εμφανίζεται ανάπηρη» και ότι «τίθεται θέμα συνταγματικής νομιμότητας στη χώρα μας». Επίσης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ έβαλλε κατά της κοινοβουλευτικής πρακτικής της κυβέρνησης, μιλώντας για «απαράδεκτες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και της νύχτας», «συγκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου των υποκλοπών» και «επίθεση εναντίον όλων των ανεξάρτητων αρχών». Πρόσθεσε ότι η «υπονόμευση των συνταγματικών θεσμών της χώρας και των εγγυήσεων της συναίνεσης και της διαφάνειας» συνδυάζεται με την «εγκαθίδρυση κομματικού κράτους παλαιάς κοπής». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως να μη συναίνεσε το ΠΑΣΟΚ στην αναθεώρηση του άρθρου 16, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της στην Παιδεία, λέγοντας πως «η κυβέρνηση προβοκάρει και υπονομεύει συστηματικά και ενσυνείδητα το δημόσιο πανεπιστήμιο», προκειμένου «να καταστήσετε την ανώτατη εκπαίδευση πεδίο κερδοσκοπικών παιγνιδιών».

Εκκληση για τη διενέργεια εκλογών έκανε στην εισήγησή του ο δεύτερος εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, λέγοντας πως «οι εκλογές είναι στίβος ένδοξος και λυτρωτικός». Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έκανε συγκρίσεις της κυβέρνησης με πρακτικές της περιόδου πριν τη μεταπολίτευση, λέγοντας ότι τότε «η βία και η νοθεία ήταν όπλο μιας συγκεκριμένης παράταξης», όμως «ουδέποτε εδοκιμάσθη η δημοκρατία μέσα σε αυτό το κτίριο όπως εδοκιμάσθη προ 48 ωρών». Αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης, μίλησε για «παιγνίδια και ζαβολιές» και «απόπειρα νοθεύσεως του αποτελέσματος της ψηφοφορίας». Συνεχίζοντας έθεσε το ερώτημά του αν μπορεί «να συνεχιστεί ομαλά η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος», αφού όπως είπε «στην παρούσα Βουλή χάρη στα καμώματά σας θα φύγει η αναθεώρηση χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι 180 ψήφοι». Υποστήριξε ότι οι βουλευτές στην αναθεωρητική διαδικασία λειτουργούν κατά συνείδηση και «δεν είναι δυνατόν να τους επηρεάζουν διαδηλώσεις», προσθέτοντας πως «με κομματικούς λόχους δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει». Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έκανε εκτενή αναφορά σε «σκάνδαλα», λέγοντας πως «εκκρεμεί το τεράστιο πρόβλημα των υποκλοπών», αφού «στην ΑΔΑΕ σταμάτησε η έρευνα», ενώ «η κυβέρνηση ικανοποιήθη από το αδιέξοδο της έρευνας». Ετσι «δώσατε το μήνυμα της ατιμωρησίας» και «όλοι παρακολουθούμαστε από όλους». Επίσης ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι «συμμορία κομματικών σας στελεχών ήταν εγκαταστημένη στα άδυτα των αδύτων της επιτροπής ανταγωνισμού» και «εσείς εσπεύσατε ή να σιωπήσετε ή να τους επιβραβεύσετε». Εκανε επίσης λόγο για «σκάνδαλο της αγοράς της Φινάνς Μπανκ», αφού «όλος ο τουρκικός μιλάει για τους γαλαντόμους Ελληνες με το απέραντο χρήμα». Πρόσθεσε, τέλος, ότι «αγοράσατε τον "Γερμανό", ένα κατάστημα που πούλαγε τα πάντα, το οποίο λόγω της αγοράς του από την COSMOTE θα πουλά ένα πράγμα, όποτε πέφτει η αξία του», μιλώντας για «ατασθαλίες με το δημόσιο χρήμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ