Σάββατο 3 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέα μέτρα κατά των ατομικών δικαιωμάτων

Να ασχοληθούν με το θέμα οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ζητάει το ΚΚΕ

Τη σύγκληση των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης των υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ, όπου θα συζητηθούν νέα μέτρα σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, ζητάει το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα με επιστολή που έστειλαν οι βουλευτές Αντ. Σκυλλάκος και Ελπ. Παντελάκη στους προέδρους των δύο επιτροπών αναφέρουν:

«Στις 15 και 16 Φλεβάρη θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου προβλέπεται να παρθούν νέες αποφάσεις σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών των λαών της ΕΕ, όπως προκύπτει και από τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν μετά το άτυπο συμβούλιο που έγινε στη Δρέσδη στις 14 και 16 Γενάρη του 2007.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει εκτεταμένα μέτρα αστυνομικής συνεργασίας, καθώς και την ενσωμάτωση της συνθήκης του Prum, την επονομαζόμενη και Σέγκεν ΙΙΙ στο κοινοτικό δίκαιο. Οπως είναι γνωστό η συνθήκη αυτή προβλέπει ευρείας έκτασης διασύνδεση και αυτόματη πρόσβαση των αστυνομικών αρχών των 27 στα εθνικά αρχεία "υπόπτων" που αφορούν τα δακτυλικά αποτυπώματα το DNA κλπ, χωρίς καμία δικαστική εγγύηση. Επίσης προβλέπεται εκτεταμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα των ατόμων που θα ταξιδέψουν για να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές εκδηλώσεις, όπως διαδηλώσεις, αθλητικούς αγώνες κλπ. Τέλος δίνεται η δυνατότητα σε ένοπλες αστυνομικές και μυστικές υπηρεσίες της Ενωσης (Europol, Frontex) ή ενός κράτους μέλους να εισβάλουν και να δρουν ελεύθερα με πλήρη δικαιώματα έρευνας και σύλληψης σε άλλο κράτος μέλος, ακόμα και χωρίς ενημέρωση και έγκριση του τελευταίου.

Επειδή τα θέματα αυτά αφορούν βασικά ατομικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες, καθώς και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ζητάμε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής πριν τη σύνοδο των υπουργών για να γίνει συζήτηση και ενημέρωση από τον υπουργό Δικαιοσύνης για τις θέσεις της κυβέρνησης της χώρας μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ