Σάββατο 3 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Φιάσκο η τριήμερη διαδικασία στη Βουλή

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

«Αυτή η τριήμερη διαδικασία θα εξελιχθεί σε ένα μεγάλο φιάσκο». Την εκτίμηση αυτή σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην αρχή της ομιλίας της, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Και συνέχισε:

«Βεβαίως, προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος της αντιπολίτευσης, εφόσον έχει και τα τυπικά εφόδια, να ασκήσει και αυτή τη διαδικασία, αλλά θα είναι ένα μεγάλο φιάσκο. Και το κυριότερο για μας - και εκεί συγκεντρώνουμε την προσοχή μας - είναι ότι θα γίνει μια μεγάλη προσπάθεια, πιο συστηματική και αναβαθμισμένη, για να κυριαρχήσει σε 24ωρη βάση το εκβιαστικό δίλημμα: "Μεταρρυθμίσεις ή χανόμαστε" από τη μια, και "εκλογές ή χανόμαστε" από την άλλη.

Ωστόσο, δίνεται και η ευκαιρία και από αυτό το κυριολεκτικά πολιτικό και κοινοβουλευτικό φιάσκο, να προβληματιστούν οι εργαζόμενοι, ο λαός, και προπάντων αυτοί που βρίσκονται στους αγώνες. Οι εργάτες, οι αγρότες, η νεολαία - μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές - αλλά και άλλα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού, όπως είναι οι επαγγελματοβιοτέχνες, αυτούς τους αγώνες να τους δώσουν με πολύ μεγαλύτερη μαχητικότητα. Να ασκήσουν όσο γίνεται μεγαλύτερη πίεση. Να δημιουργήσουν καταστάσεις μαζικής δυναμικής αντεπίθεσης, ακριβώς γιατί σε αυτή τη διαδικασία, όταν ο δικομματικός καυγάς φουντώνει μακριά και έξω από τα λαϊκά προβλήματα, όταν τα λαϊκά προβλήματα είναι ταμπέλα και τίποτα παραπάνω, τουλάχιστον το ελπιδοφόρο στοιχείο είναι η ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. Ακριβώς για να φανεί ότι αυτή η συζήτηση είναι μακριά από τα δικά τους συμφέροντα».

Να παρεμποδιστεί η υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ


Eurokinissi

«Η ΝΔ - τόνισε στη συνέχεια η ομιλήτρια - κατά τη γνώμη μας με πολύ μεγάλη συνέπεια πραγματοποιεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις, αυτές που περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της, στις προγραμματικές της θέσεις. Μπορεί να πέφτει έξω χρονικά σε ορισμένα πράγματα και χαιρόμαστε που πέφτει έξω χρονικά, γιατί παρεμποδίζεται από τις λαϊκές κινητοποιήσεις, από τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Δε στέκομαι εκεί που δυσκολεύεται να είναι μέσα στα χρονικά της όρια, γιατί δεν έχει υποκειμενικά ετοιμαστεί. Δε θα της κάνουμε κριτική γιατί δεν εφαρμόζει το πρόγραμμά της. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να παρεμποδιστεί η υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ.

Και μου κάνει εντύπωση ότι στην πρόταση μομφής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει ότι η ΝΔ παραβαίνει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Συμβαίνουν, λοιπόν, δύο τινά: Ή ο κ. Παπανδρέου συμφωνεί με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και της κάνει κριτική γιατί δεν τις εφαρμόζει. Αυτό μάλλον; Ε, γι' αυτό λέμε φιάσκο».

Ανέκδοτο η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ

«Οσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ», συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «μακάρι η αντιπολίτευση που θα έκανε το ΠΑΣΟΚ να ήταν μια αντιπολίτευση που θα ακύρωνε ως ένα βαθμό την όποια θέληση και ικανότητα είχε η ΝΔ να ολοκληρώσει το αντιδραστικό έργο. Δυστυχώς, η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ μόνο ανέκδοτο είναι. Ακριβώς γιατί είναι δίδυμο. Εχουμε δίδυμο απέναντί μας. Και γι' αυτό μιλάμε για φιάσκο. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να συγκαλύψει ότι στα βασικά ζητήματα συμφωνεί με τη ΝΔ. Και δεν είναι μόνο το άρθρο 16. Το άρθρο 16 είναι μια σημαντική μεν, αλλά μια πλευρά. Και γι' αυτό είναι επικίνδυνο.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βλέπουν το λαό σαν πίτα. Ο καθένας να πάρει από ένα μαχαίρι και να δουν πώς θα τη μοιράσουν. Η πίτα των ψήφων, η πίτα του ελέγχου του κρατικού μηχανισμού - χρόνια η ΝΔ έξω από τον κρατικό μηχανισμό, τι θα έκανε; Θα προσπαθούσε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Το ΠΑΣΟΚ δικαιολογημένα από την πλευρά του φοβάται. Είναι η πίτα της λείας με τους επιχειρηματικούς ομίλους, η πίτα της φιλίας με τον κ. Μπους, με την ΕΕ, είναι η πίτα διεκδίκησης ενός ρόλου στη Ν/Α Ευρώπη, στα Βαλκάνια και αλλού. Οχι προς όφελος του λαού. Αυτή είναι η ουσία. Και αυτό που μας βάζει μπροστά σε μια πολύ μεγάλη υποχρέωση, στο μέτρο των ευθυνών μας, είναι να βοηθήσουμε τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον μικρομεσαίο, είτε είναι στην πόλη είτε είναι στο χωριό, τον νεολαίο, όχι να μιλήσει μαζί μας ή να συμφωνήσει με μας, αλλά να χειραφετηθεί από αυτή την επιστημονική χειραγώγηση που η κυβέρνηση κάνει και το ΠΑΣΟΚ επίσης με το δικό του τρόπο».

Μια χαρά λειτουργούν οι θεσμοί

«Θα είναι φιάσκο η συζήτηση», τόνισε στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα. «Αλλά αξίζει σ' αυτό το Κοινοβούλιο ένα νέο φιάσκο με αυτή τη σύνθεση που έχει. Γιατί ξέρετε, οι θεσμοί είναι ουσία, δεν είναι ο σκελετός. Και δεν είναι τυχαίο ότι όλη η συζήτηση γίνεται για τη λειτουργία των θεσμών. Μια χαρά λειτουργούν οι θεσμοί. Και οι υποκλοπές, και το κράτος και παρακράτος, λειτουργούν εδώ και χρόνια μια χαρά. Οι ΠΑΣΟΚοαμερικανικές και ΠΑΣΟΚοευρωπαϊκές συμφωνίες: τις πήρε η ΝΔ, τις σεβάστηκε απόλυτα! Εχετε δει κανένα νόμο που να τον έχει καταργήσει η ΝΔ; Ή, εμείς ρωτάμε το ΠΑΣΟΚ, αν έρθει στην κυβέρνηση ποιο νόμο θα καταργήσει;

Σε αυτή την εποχή πάμε, "του φωτός και του σκότους"! Και αναρωτιέμαι αν αυτή η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο κόμματα κοιτάζει μπροστά. Οταν ανατρέπεις μια υπάρχουσα κατάσταση είναι κι αυτό μπρος. Να συμφωνήσω. Δεν είναι πίσω. Προσαρμόζεις την πολιτική σου με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του συστήματος, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ κλπ. Μπρος κοιτάζει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σαφώς. Αλλά αυτό σημαίνει μεγάλη βαρβαρότητα για το λαό. Και τα μέτρα που παίρνει σήμερα η ΝΔ έχουν μακροπρόθεσμη σημασία και αξία. Και όπως επί ΠΑΣΟΚ πάρθηκαν μέτρα στρατηγικής σημασίας, το ίδιο κάνει και η ΝΔ. Ποιος είναι καλύτερος εκπρόσωπος του κεφαλαίου, δεν ξέρουμε και δε μας ενδιαφέρει. Γιατί δεν παίζουμε σε αυτό το πεδίο. Αυτό που έχει όμως σήμερα σημασία είναι το εξής: Η ευθύνη του λαού να ξεφύγει από τον εκβιασμό. Και ο λαός σήμερα αναλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη. Και εμείς βεβαίως, αλλά και ο καθένας και ατομικά, γιατί χρόνια τώρα γίνεται αυτή η δικομματική αντιπαράθεση.

Και με την ευκαιρία. Υπάρχει ένας ραδιοφωνικός σταθμός που λέει τι έγινε πριν 30 - 40 χρόνια. Εχει συζητήσεις της δεκαετίας του '60, ανάμεσα στην τότε ΕΡΕ και στην Ενωση Κέντρου. Τα σημεία της αντιπαράθεσης είναι ακριβώς τα ίδια: Διαχείριση, διαφάνεια, λειτουργία των θεσμών. Δε λέμε ότι δεν άλλαξαν τα πράγματα σε αυτά τα χρόνια. Βεβαίως, δεν είμαστε στη δεκαετία του '60 για πολλούς λόγους. Αλλά εσείς που μιλάτε για τις μεγάλες και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, εσείς που μιλάτε για τις κοσμογονικές αλλαγές προς τα μπρος, το αντικείμενο του ενδιαφέροντος είναι ένα: Αυτό που το γέννησε η Γαλλική Επανάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ