Σάββατο 3 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ευκλείδειος... διχρωμία

«Δύο γραμμές που πάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις μπορούν κάποια στιγμή να τέμνονται, αλλά τέμνονται για μια στιγμή και μόνο. Από κει και πέρα η πορεία μας είναι τελείως διαφορετική».

(Γεώργιος Παπανδρέου)

*

Αυτά έλεγε προ μηνών ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για να ...εξηγήσει ότι η συμφωνία του με τη ΝΔ στο άρθρο 16 είναι μια μικρή «λεπτομέρεια» και ότι, κατά τα λοιπά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι δυο κόμματα που «διαφέρουν».

Αν - πράγματι - ήταν «μόνο» το σημείο του άρθρου 16 που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τέμνονται, θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Αλλά, απ' ό,τι φαίνεται το δυνατό χαρτί του κ. Παπανδρέου δεν είναι (ούτε) η ...γεωμετρία.

*

Οποιος θέλει να μιλήσει για την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει ότι οι γραμμές τους, πέραν του άρθρου 16, τέμνονται και στο σημείο που γράφει «εκποίηση της δημόσιας περιουσίας», «ξεπούλημα» και «ιδιωτικοποιήσεις».

Οι γραμμές τους τέμνονται και στο σημείο της εξωτερικής πολιτικής, εκεί που γράφει «ΝΑΤΟ», «ΕΕ», «Σούδα», «Ιράκ», «Αφγανιστάν».

Οι γραμμές τους τέμνονται και στα σημεία που γράφουν «λιτότητα», «προγράμματα σταθεροποίησης», «αυξήσεις 0,77 ευρώ στον εργάτη», «συντάξεις πείνας».

Οι γραμμές τους τέμνονται στα σημεία των «τρομονόμων», των «χαφιεδοκαμερών», της «κατάλυσης του Ασύλου».

*

Αυτή είναι η «γεωμετρία» που αποτυπώνει τις δικομματικές περιπτύξεις.

Είναι γνωστό, δε, τι διδάσκει η γεωμετρία: Από δύο σημεία περνάει μία και μόνο ευθεία, μία και μόνο μία «γραμμή». Αλλά εδώ δεν έχουμε μόνο ένα σημείο, δεν έχουμε μόνο δύο σημεία, έχουμε ...102 σημεία, όπου οι γραμμές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τέμνονται! Που σημαίνει (σ.σ.: περίεργο που στο ΠΑΣΟΚ αδυνατούν να αντιληφθούν τον τόσο απλό Ευκλείδειο τύπο...) ότι η περίφημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ και η αντίστοιχη γραμμή της ΝΔ, δεν είναι δύο γραμμές, είναι μία γραμμή, είναι μία ευθεία, είναι μία πολιτική.

Φυσικά, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίζουμε ότι η γραμμή, η κοινή και ενιαία γραμμή τους, έχει δύο όψεις: Η μια της όψη είναι γαλάζια, η άλλη της όψη είναι πράσινη. Αλλά - προς Θεού! - αυτό δεν καθιστά τις γραμμές δύο. Το πολύ πολύ να καθιστά τη μία και ενιαία γραμμή τους ...δίχρωμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ