Σάββατο 3 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Καμία υπαναχώρηση από Λίβανο και Αίγυπτο

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε υπαναχώρηση, είτε από πλευράς Λιβάνου, είτε από πλευράς Αιγύπτου, σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες που υπέγραψαν με την Κύπρο για το θέμα της εκμετάλλευσης πετρελαίων στη θαλάσσια ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Εξάλλου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σιόν Μακόρμακ, για περίπλοκα νομικά ζητήματα, που αφορούν δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου και οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, γύρω από την Κύπρο και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Χρ. Πασιαρδής είπε ότι δεν υπάρχουν ούτε πολύπλοκες ούτε διφορούμενες νομικές διαδικασίες. Οι διαδικασίες, πρόσθεσε, είναι πολύ απλές και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει όλα τα δικαιώματα σε σχέση με τις ενέργειές της, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Διευκρίνισε ακόμη ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας περιλαμβάνεται στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και έχει διευθετηθεί μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου από τη μια και Κύπρου και Αιγύπτου από την άλλη.

Ο Χρ. Πασιαρδής είπε ότι οι περιοχές, εντός των οποίων αναμένεται να γίνουν οι εργασίες για το ενδεχόμενο εξόρυξης πετρελαίου, βρίσκονται ακριβώς εντός των περιοχών που καλύπτονται από τις συμφωνίες.

Σε σχέση με τις απειλές της Τουρκίας ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος υπέδειξε ότι θα πρέπει η Τουρκία να προσαρμοστεί με το Διεθνή Νόμο. Για την ώρα, πρόσθεσε, δεν κρίνεται ούτε σκόπιμο, ούτε αναγκαίο να υπάρξει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Δ. Χριστόφιας

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε ότι «η απαράδεκτη στάση της Τουρκίας με τις απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και γειτονικών κρατών πρέπει να καταδικαστεί ανεπιφύλακτα από τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη - μέλη της».

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε ότι είναι θέμα αρχής για τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει μια κατοχική δύναμη, η οποία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας διεθνώς αναγνωρισμένης χώρας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι, ενώ αρχικά υποχρεώθηκαν να δηλώσουν ότι δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακολούθως «τα μάσησαν», κατά την έκφρασή του, σε μια προσπάθεια να καλύψουν την Τουρκία.

«Ο παγκόσμιος χωροφύλακας προσπαθεί να καλύψει τον περιφερειακό χωροφύλακα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Χριστόφιας. Επίσης, έκανε λόγο για «πάρε - δώσε μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών» και πρόσθεσε ότι «οι Αμερικανοί δε διστάζουν να δώσουν στην Κύπρο προκειμένου να κερδίσουν στο Ιράκ, παραβιάζοντας και αυτοί το διεθνές δίκαιο».

Ο Δ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας ηγέρθη καθαρά τεχνητά σε συνεργασία των Αμερικανών με την Αγκυρα.

Το ΔΗΣΥ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε από την κυπριακή κυβέρνηση να προσφύγει αμέσως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να καταγγείλει τις απειλές της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «αυτή την ώρα, που απειλείται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορούμε να αρκούμαστε σε ανακοινώσεις εσωτερικής κατανάλωσης».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επέκρινε την κυπριακή κυβέρνηση για κακούς χειρισμούς στο θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου, γιατί, όπως είπε, «το γεγονός πολυδιαφημίστηκε και υπήρξαν ανακοινώσεις και πομπώδεις αναχωρήσεις και αφίξεις υπουργών για την υπογραφή συμφωνιών με την Αίγυπτο και το Λίβανο».

Ενημέρωση για τη λειτουργία των τεχνικών επιτροπών

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ, ενημέρωσε χτες τα ελληνοκυπριακά και τα τουρκοκυπριακά κόμματα, που συμμετέχουν στις συναντήσεις στο «Λήδρα Πάλας», για την πορεία της διαδικασίας προς εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιούλη για τη λειτουργία τεχνικών επιτροπών.

Οπως αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, αφού ενημερώθηκαν από τον κύριο Μόλερ, αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό και την πορεία των συζητήσεων για υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιούλης.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν επίσης με τις προτάσεις της υποεπιτροπής που συστάθηκε με θέμα την επαναπροσέγγιση και ζήτησαν από την υποεπιτροπή αυτή όπως συναντηθεί ξανά στις 8 Φλεβάρη προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την εφαρμογή των προτεινόμενων ενεργειών προς την κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση και ερωτηθείς κατά πόσον ήταν θετικά τα όσα λέχθηκαν από τον Μ. Μόλερ, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, απάντησε ότι ο κ. Μόλερ είναι πάντα αισιόδοξος. Είπε ακόμη ότι θέση του ΑΚΕΛ είναι να κινηθεί η διαδικασία, δηλαδή να καταλήξουν οι δύο κοινότητες στα ζητήματα, τα οποία θα επιτρέψουν την έναρξη λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ σημαντική. Είπε ότι ο Μάικλ Μόλερ έδωσε κάποιες πληροφορίες και εξήγησε πού βρίσκεται η κατάσταση, όσον αφορά στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, για να μπορέσουν να αρχίσουν οι τεχνικές επιτροπές με βάση τη συμφωνία της 8ης Ιούλη. Τα πράγματα, είπε ο Α. Νεοφύτου, δεν είναι και τόσο αισιόδοξα, όμως πρόσθεσε ότι ο Μ. Μόλερ πιστεύει ότι θα βρεθεί ο τρόπος να αρχίσουν επιτέλους ύστερα από οκτώ μήνες οι τεχνικές επιτροπές.

Στη συνάντηση, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού υπέβαλε πρόταση να προσκληθούν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, να ενημερώσουν τα ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα όσον αφορά την καθυστέρηση για τη σύσταση των τεχνικών επιτροπών. Η πρόταση υποβλήθηκε γραπτώς, αλλά ο κ. Νεοφύτου απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες. Την πρόταση αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος επέκρινε το ΔΗΣΥ για ολίσθημα και ζήτησε από τον πρόεδρο του κόμματος να δώσει εξηγήσεις.

Την πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού υιοθέτησε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και εκ μέρους των ελληνοκυπριακών κομμάτων οι Ενωμένοι Δημοκράτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ