Σάββατο 3 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην αντεπίθεση με όπλο ... τις «μεταρρυθμίσεις»

Το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να φέρει στα μέτρα της τη δικομματική αντιπαράθεση, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό της το ρόλο του υπερασπιστή των μεταρρυθμίσεων και καταγγέλλοντας το ΠΑΣΟΚ ότι τις υπονομεύει

Τις επιπτώσεις... στους ρυθμούς υλοποίησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων προσπαθεί να σταθμίσει πρώτα απ' όλα η κυβέρνηση από την απότομη όξυνση της δικομματικής αντιπαράθεσης, επιχειρώντας ταυτόχρονα να πάρει το πάνω χέρι σε αυτήν και να επαναβεβαιώσει την «κυριαρχία» της.

Σε κάθε περίπτωση, οι «μεταρρυθμίσεις» θα είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό της το ρόλο του συνεπούς υπερασπιστή τους, ενώ ταυτόχρονα θα καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη υπονόμευσης και οπισθοδρόμησης.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εκλογών, η κυβέρνηση διατηρεί το «αναφαίρετο δικαίωμά» της να τις κάνει όποτε κρίνει ότι τη συμφέρει, αλλά και δε θα προκαλέσουν σοβαρή καθυστέρηση στην προώθηση των «μεταρρυθμίσεων». Θεωρείται βέβαιο όμως ότι μια πιο σαφή απάντηση θα δώσει αύριο το βράδυ στη Βουλή ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής.

Η κίνηση του Γ. Παπανδρέου φάνηκε να αιφνιδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο είχε «εφησυχάσει» από τη συναίνεση που πρόσφερε το προηγούμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ στην υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία, τόσο με την υπερψήφιση του άρθρου 16, όσο και με την υπονόμευση των αγώνων των φοιτητών και των εκπαιδευτικών. Μετά το πρώτο «μούδιασμα», επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, «εξουδετερώνοντας» αυτή καθαυτή την πρόταση δυσπιστίας, αποδίδοντάς τη στα εσωκομματικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να κερδίσει ξανά τις εντυπώσεις στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν συνεχείς, προκειμένου να διαμορφωθεί η κατάλληλη επικοινωνιακή τακτική.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι εντυπώσεις που προκάλεσε η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα «ξεφουσκώσουν» σύντομα και τότε θα επανέλθουν σε πρώτο πλάνο τα αδιέξοδα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αναδείξει την «υπεροχή» της ως καλύτερος διαχειριστής. Αναγκαστικά θα παίξει στο δίλημμα που έθεσε χτες ο Γ. Παπανδρέου, ότι δηλαδή στις εκλογές θα κριθεί ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, μέρος των οποίων αποτυπώνεται στις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος.

Ιδιαίτερα απασχολεί την κυβέρνηση η «τύχη» της αναθεώρησης του Συντάγματος μετά την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η ψήφιση του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου για τα Πανεπιστήμια. Σε κάθε περίπτωση, θα επιδιώξει η δικομματική αντιπαράθεση το επόμενο διάστημα να γίνει με τους δικούς της όρους και να ακυρώσει την εικόνα ότι ενεργεί υπό την ασφυκτική πίεση του ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στην αιφνιδιαστική πρόταση του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε λίγη ώρα αργότερα από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Ο κ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τα μεγάλα εσωκομματικά του προβλήματα και εμφανώς ευρισκόμενος σε θέση αδυναμίας, αρνείται την Αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία θυσιάζει σε προσωπικές, κομματικές σκοπιμότητες», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος. Σε ερώτηση για το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για πρόωρες εκλογές, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει έργο να ολοκληρώσει» καθώς και ότι «ισχύει η δήλωση του πρωθυπουργού», ότι δηλαδή οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους...

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Γ. Αλογοσκούφης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά από συνεργασία με τον πρωθυπουργό: «Είναι μια αντανάκλαση των προσωπικών και των πολιτικών αδιεξόδων που αντιμετωπίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε σχολιάζοντας την κίνηση του Γ. Παπανδρέου, δίνοντας ταυτόχρονα και τον τρόπο που θα αντιδράσει το κυβερνών κόμμα: «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσέλθει στη Βουλή να αναδείξει το έργο της, το οποίο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος της τετραετίας».

Ο Δημ. Σιούφας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «αδιαφορεί για τα συμφέροντα της χώρας» και «αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι είναι το πλέον βραδυπορούν τμήμα της κοινωνίας». Από την πλευρά του ο Β. Μεϊμαράκης εκτίμησε ότι «έχουμε ωφέλιμο χρόνο μέχρι τις εκλογές του 2008 που λήγει η τετραετία και θα κριθούμε όταν λήξει η τετραετής θητεία της σημερινής Βουλής».

«Αν ο κ. Γ. Παπανδρέου νομίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσει τα εσωκομματικά του προβλήματα ή θα ανακόψει τις μεταρρυθμίσεις ή θα βάλει στο ντουλάπι τη Συνταγματική Αναθεώρηση, κάνει πολύ σοβαρό λάθος», δήλωσε από την πλευρά του ο γραμματέας της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητάει επιπλέον στήριξη από τα συγκροτήματα του Τύπου (2010-01-15 00:00:00.0)
Αξιοποιεί την κρίση στο ΠΑΣΟΚ (2008-06-13 00:00:00.0)
Με τα γκάλοπ κατά των φοιτητικών αγώνων (2007-02-27 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή επέλαση πίσω από την εκλογολογία (2007-01-04 00:00:00.0)
Πυροδοτεί τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου (2006-12-12 00:00:00.0)
Συνέδριο επιβεβαίωσης της αντιλαϊκής πολιτικής (2006-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ