Παρασκευή 15 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητάει επιπλέον στήριξη από τα συγκροτήματα του Τύπου

Συνάντηση με διευθυντές εφημερίδων είχε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός

Να «στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης» και «να μη συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος πανικού για την οικονομία», ζήτησε - σύμφωνα με πληροφορίες - χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από τους διευθυντές των εφημερίδων, με τους οποίους συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού. Παρόντες από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ο Θ. Πάγκαλος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, η Λ. Κατσέλη και ο Γ. Πεταλωτής. Στη συνάντηση, που έγινε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο «Ριζοσπάστης» δεν παραβρέθηκε.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Γ. Παπανδρέου ανέλυσε τους βασικούς κυβερνητικούς στόχους για το «πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης», ενώ αναφέρθηκε και στη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τους διευθυντές των έντυπων Μέσων «να μην πανικοβάλλουν τους πολίτες» δημοσιοποιώντας μέτρα που η κυβέρνηση «δεν έχει ανακοινώσει», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν έχει πρόβλημα με την κριτική» που ασκείται στο «κυβερνητικό έργο».

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι ο Τύπος παίζει ρόλο «στο να κατανοήσει ο κόσμος πόσο χάλια είναι τα πράγματα με τα δημοσιονομικά ελλείμματα», όπως είπε, αποδεχόμενος ουσιαστικά το ρόλο που έπαιξαν συγκεκριμένα συγκροτήματα για να καλλιεργηθεί το έδαφος της «καμένης γης» που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ - σύμφωνα με την προπαγάνδα του - και να αποδεχτεί ο λαός την επιβολή των μέτρων.

Επιδιώκοντας να δείξει την αντιλαϊκή πυγμή της κυβέρνησης για την επιβολή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιμετωπίσει πιθανές αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών όταν θα καταθέσει τα νομοσχέδια για τον «Καλλικράτη» και τον εκλογικό νόμο, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι αν «δεν ψηφιστούν αυτά τα νομοσχέδια θα πέσει η κυβέρνηση».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του πρωθυπουργού είναι σαφές ότι δεν απευθύνεται τόσο στο εσωκομματικό πεδίο, όσο στις γενικότερες αντιδράσεις που θα προκαλέσουν οι αναδιαρθρώσεις. «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια της διαβούλευσης, αλλά οι τελικές αποφάσεις μας δεν μπορούν να είναι διαφορετικές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», είπε ο πρωθυπουργός φανερώνοντας και το κάλπικο περιεχόμενο της «διαβούλευσης» και του «κοινωνικού διαλόγου».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στην εξωτερική πολιτική που θα ασκήσει η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους στόχους περαιτέρω οικονομικής διείσδυσης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων στα Βαλκάνια. Μίλησε για τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» που πρέπει να παίξει η ελληνική κυβέρνηση για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, συνδέοντας την είσοδο των χωρών αυτών με τις επενδύσεις ελληνικών ομίλων.

Δήλωσε επίσης έτοιμος να προχωρήσει σε διμερείς επαφές με την Τουρκία, παρότι ανέφερε ότι «σκληραίνει η στάση της άλλης πλευράς». Επί της ουσίας, έδειξε πρόθυμος να «περπατήσει» ο διάλογος εφ' όλης της ύλης για τα Ελληνοτουρκικά, όπως επιβάλλουν τα συμφέροντα ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ και ζητάει ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ερωτηματικό παραμένει βέβαια το τι γίνεται με την απάντηση του πρωθυπουργού στην επιστολή του Τούρκου ομολόγου του, η οποία ακόμα εκκρεμεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ