Παρασκευή 15 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιλαϊκές περικοπές και ανατροπές παντού

Με τις τοποθετήσεις τους στο χτεσινό συμβούλιο, οι υπουργοί εξειδίκευσαν τις αντιδραστικές κατευθύνσεις του Προγράμματος Σταθερότητας

Το σύνολο των μέτρων που περιέγραψαν οι υπουργοί της κυβέρνησης σηματοδοτούν ένα σύγχρονο Μεσαίωνα για τα λαϊκά στρώματα, τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους
Το σύνολο των μέτρων που περιέγραψαν οι υπουργοί της κυβέρνησης σηματοδοτούν ένα σύγχρονο Μεσαίωνα για τα λαϊκά στρώματα, τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους
Ευθυγραμμισμένες απόλυτα και προσαρμοσμένες στις αντιδραστικές κατευθύνσεις του Προγράμματος Σταθερότητας ήταν οι τοποθετήσεις στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο, με τις οποίες οι υπουργοί εξειδίκευσαν τους επιμέρους αντιλαϊκούς στόχους της ενιαίας κυβερνητικής πολιτικής.

Ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος είπε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα είναι η «φωτογραφία» των ενεργειών του. Ομολόγησε ότι άσκησε πίεση προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να αποδεχτούν τη μείωση των προϋπολογισμών τους και να «προσαρμόσουν» τους προϋπολογισμούς τους στις στοχεύσεις του υπουργείου και της κυβερνητικής πολιτικής.

Στα πλαίσια αυτά, στο Πρόγραμμα προβλέπεται μείωση των δαπανών για την Κοινωνική Ασφάλιση και Προστασία κατά 9,7%, ενώ όπως είπε ο υπουργός για το 2010 θα εξοικονομηθούν δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, το ένα θα αφορά την περιστολή δαπανών στο χώρο της Υγείας, μείωση που προεξοφλεί δραστικές περικοπές στις παροχές Υγείας και όχι στη «σπατάλη», την οποία επικαλείται η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, ο Α. Λοβέρδος αποκάλυψε ότι με το νέο σύστημα για την Ασφάλιση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και ενώ προεξοφλείται μείωση των συντάξεων, το κράτος δε θα αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση και δε θα πληρώσει για το κόστος μετάβασης από το παλιό στο νέο σύστημα. Ισως γι' αυτό μία από τις προτάσεις του υπουργείου είναι η επιβολή νέου φόρου για το Ασφαλιστικό.

Βαθαίνει η εμπορευματοποίηση της Υγείας

Ο σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης στις άγριες περικοπές των παροχών, αλλά και στις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων στις δημόσιες δομές Υγείας δεν μπόρεσε να επικαλυφθεί απ' τις διακηρύξεις της υπουργού Υγείας στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ότι η «υγεία είναι κοινωνικό αγαθό».

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου υπεραμύνθηκε των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων στον Τομέα Υγείας και επανέλαβε την κυβερνητική θέση για τον «περιορισμό της σπατάλης», προμηνύοντας μεγάλες περικοπές σε παροχές, όπως αυτές αποτυπώνονται και στον προϋπολογισμό.

Επανέλαβε ακόμα τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δίνει προτεραιότητα στην Υγεία με αφορμή τις προσλήψεις των νοσηλευτών και των γιατρών που προβλέπονται απ' τις προκηρύξεις που βρίσκονται στον αέρα. Στην ουσία, πρόκειται για εφαρμογή της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία υπολείπεται, τουλάχιστον στο νοσηλευτικό προσωπικό, μερικές χιλιάδες σε σχέση με το προσωπικό που υπηρετούσε το 2005.

Κατά τα άλλα, η υπουργός αναφέρθηκε στη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων - ύψους 6,2 δισ. ευρώ - αποσιωπώντας ότι το ίδιο γαϊτανάκι των χρεών στα δημόσια νοσοκομεία το σέρνουν - λόγω της υποχρηματοδότησης προς τα νοσοκομεία και τα Ταμεία - πότε το ένα κόμμα και πότε το άλλο.

Χαρές για τους μεγαλοεργολάβους

Κάτω από βερμπαλισμούς όπως η «αύξηση του όγκου των έργων για κοινωφελείς δράσεις», ο υπουργός Υποδομών, ο Δ. Ρέππας, προσπάθησε να κρύψει την πρόθεση της κυβέρνησης να μοιράσει ζεστό κρατικό χρήμα στις μεγαλοκατασκευαστικές, μέσω και των ΣΔΙΤ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών ποια είναι τα κονδύλια που θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Με στόχο να συνδράμει προπαγανδιστικά στο «νοικοκύρεμα» των οικονομικών, ο Δ. Ρέππας ανακοίνωσε την πρόθεση του υπουργείου να μειώσει το κόστος στην παραγωγή των έργων τουλάχιστον στο 15% σε βάθος τριετίας, μέσω αλλαγών στη νομοθεσία, στα συστήματα ανάθεσης και παραγωγής μελετών και έργων, με θεσμικές παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους των απαλλοτριώσεων κ.ά. Πρόκειται για μέτρα που ούτε στο ελάχιστο δε θίγουν την εξασφαλισμένη κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρήσεων, οι οποίες, όπως αποδείχτηκε και στο ζήτημα των αυτοκινητόδρομων, έχουν πολλούς διόδους αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος.

Επίσης ανέφερε ότι προσδοκεί εξοικονόμηση πόρων από επανασχεδιασμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, από αλλαγές στη δομή του υπουργείου και από μεταφορά αρμοδιοτήτων προς την περιφέρεια και τους δήμους, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η συντήρηση οδικού δικτύου, είτε θα αφεθούν στην τύχη τους, είτε θα τις πληρώσει ο λαός με πρόσθετη φορολογία.

Νέο πλήγμα στη φτωχή αγροτιά

Σε βάρος του εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς στρέφεται η κυβερνητική πολιτική, όπως φάνηκε και από την ομιλία της αρμόδιας υπουργού. Η Κ. Μπατζελή αναφέρθηκε στην τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, το οποίο αναφέρεται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στην αγροτική οικονομία και απ' όπου η μικρομεσαία αγροτιά δεν έχει τίποτα να προσδοκά. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε πολιτικές διαχείρισης της αγροτικής γης, που στην πράξη σημαίνει πολιτική συγκέντρωσης της γης σε λίγους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες.

Μνεία έγινε και στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και στα χρέη του ΕΛΓΑ, αλλά δεν είπε ότι έρχονται τσουχτερά χαράτσια για τους αγροτοκτηνοτρόφους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ