Παρασκευή 15 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Διδάγματα από την Αϊτή

Η τραγωδία που βιώνει από την Τρίτη το βράδυ ο βασανισμένος λαός της Αϊτής όταν χτύπησε ο Εγκέλαδος των 7 Ρίχτερ, δεν είναι απλά το αποτέλεσμα μιας φυσικής καταστροφής. Είναι ένα εκ προμελέτης έγκλημα που προέρχεται από το καθεστώς υπανάπτυξης, που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με πρώτες τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, και η ντόπια πλουτοκρατία έχουν καταδικάσει για δεκαετίες τη μικρή αυτή νησιωτική χώρα της Καραϊβικής. Η έλλειψη υποδομών, η παντελής έλλειψη αντισεισμικής προστασίας, η απέραντη φτώχεια και εξαθλίωση για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, δεν οφείλεται στη «μοίρα του». Είναι το αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, της στυγνής εκμετάλλευσης που έχει επιβάλει το κεφάλαιο.

Τα σημερινά «δάκρυα» των διαφόρων... ευαίσθητων, όπως οι κυβερνήσεις των ιμπεριαλιστικών χωρών, είναι «κροκοδείλια». Είναι σκέτη πρόκληση για το λαό της Αϊτής και κάθε εργαζόμενο που από ανθρώπινη και ταξική αλληλεγγύη λυπάται και οργίζεται μπροστά στις εκατόμβες των αδικοχαμένων ανθρώπων. Και αυτό γιατί οι ιμπεριαλιστές είναι οι πρώτοι υπεύθυνοι για την εξαθλίωση που βιώνει ο αϊτινός λαός. Μαζί με την ντόπια πλουτοκρατία τον καταδυναστεύουν. Επιβάλουν κατοχικές δυνάμεις με την ομπρέλα του ΟΗΕ, όπως η δήθεν «ειρηνευτική αποστολή» που πρόταξε τα όπλα της για να καταστείλει την άνοιξη του 2008 την εξέγερση του λαού ενάντια στις αυξήσεις στο ψωμί και άλλα βασικά είδη διατροφής και επιβίωσης.

Ετσι η τραγωδία της Αϊτής, φέρνει στο προσκήνιο μια βασική πλευρά. Στον 21ο αιώνα, με την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες οι άνθρωποι να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα φυσικά φαινόμενα, είτε είναι σεισμοί, είτε είναι κυκλώνες ή πλημμύρες. Το γεγονός ότι σχεδόν μια χώρα ισοπεδώθηκε από το σεισμό (είχε πνιγεί παλιότερα από τους τροπικούς κυκλώνες), είναι η απόδειξη της ταξικής βαρβαρότητας του καπιταλισμού, που έχει στο κέντρο της προσοχής του τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Οι φτωχογειτονιές που εξαφανίστηκαν στο Πορτ-Ο-Πρενς και αλλού ήταν κυριολεκτικά χάρτινα κτίσματα. Τα νοσοκομεία, τα σχολεία και άλλα κρατικά κτίρια που κατέρρευσαν γιατί δεν είχαν προδιαγραφές με βάση τη σημασία τέτοιων εγκαταστάσεων, η ανυπαρξία μέσων διάσωσης και υποδομής οφείλονται στην παντελή αδιαφορία του καπιταλιστικού συστήματος για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Είμαστε αλληλέγγυοι με το λαό της Αϊτής, αλλά το παράδειγμα από τις συνέπειες του σεισμού αναδεικνύει για άλλη μια φορά και για τη χώρα μας ότι χρειάζεται να δυναμώσει η διεκδίκηση του λαϊκού κινήματος για να παρθούν μέτρα πραγματικής αντισεισμικής προστασίας, προστασίας από φυσικές καταστροφές. Η Ελλάδα, μια χώρα με μεγάλη σεισμικότητα, έχει επίσης τραγικές εμπειρίες από σεισμούς, βιώνει, ειδικότερα τα λαϊκά στρώματα, τις σοβαρές ελλείψεις έργων υποδομής προστασίας της ζωής, με ευθύνη όλων των αστικών κυβερνήσεων - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και σήμερα δεν έχουν ελεγχθεί χιλιάδες κτίρια, επιχειρείται η ασφάλεια των κτιρίων να είναι ατομική ευθύνη. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκροτημένη πρόταση για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές. Διεκδικεί για το σήμερα με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και ταυτόχρονα βλέπει συνολικά την κοινωνική εξέλιξη στην προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό λαϊκό έλεγχο, στην προοπτική του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ