Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με τα γκάλοπ κατά των φοιτητικών αγώνων

Μέσω των δημοσκοπήσεων επιχειρεί να στηρίξει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της περί μειοψηφίας που αντιδρά στις «αλλαγές» του νόμου - πλαισίου και να φέρει το φοιτητικό κίνημα απέναντι στην «κοινωνία»

Τα γκάλοπ επιστρατεύει τώρα η κυβέρνηση για να πλήξει τους αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων ενάντια στον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τη «βοήθεια» που προσφέρουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πλειοδοτώντας υπέρ των αντιδραστικών αλλαγών στα ΑΕΙ.

Στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης εναντίον του φοιτητικού κινήματος περιλαμβάνεται ακόμα η συστηματική κινδυνολογία για την απώλεια του εξαμήνου ίσως και του έτους, ώστε να υποδαυλίσουν μεθόδους «κοινωνικού αυτοματισμού», αλλά και η επίδειξη αδιαλλαξίας και πυγμής.

Μέσω των δημοσκοπήσεων, που «εκμαιεύουν» μέσω των κατάλληλα διατυπωμένων ερωτήσεων τις απαντήσεις που επιθυμεί, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της, ότι δηλαδή οι φοιτητές που αγωνίζονται εδώ και μήνες είναι μια «μειοψηφία», που έρχεται σε αντίθεση με την «κοινωνία» που τάχα απαιτεί τις αλλαγές που βάζουν τις εταιρείες στα πανεπιστήμια. Λεπτομέρεια: Καμία από τις δημοσκοπήσεις δεν καταγράφει τις διαθέσεις της «κοινής γνώμης» για το αν θέλουν να συνεχιστεί η υποχρηματοδότηση και η μιζέρια στα ΑΕΙ, αν το περιεχόμενο των σπουδών θα υπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες των επιχειρήσεων ή του λαού, αν τα πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργούν ή να γίνουν επιχειρήσεις, κοκ.

Τη «γραμμή» του κυβερνητικού επιτελείου τη μετέφερε ο γραμματέας της ΚΕ, Λευτ. Ζαγορίτης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Στο θέμα της Παιδείας έχει κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο που είναι σε σωστή κατεύθυνση, το λένε και οι μετρήσεις, η κοινή γνώμη, και αυτό μας ικανοποιεί». Και συμπλήρωσε (μιλώντας στον «9,89»): «Υπάρχουν συγκρούσεις ασφαλώς, αλλά δεν είναι με την κοινωνία. Η κοινωνία είναι με τις ρυθμίσεις. Η κοινωνία δεν είναι με τους αιώνιους φοιτητές. Αλλο η κοινωνία και άλλο οι καταλήψεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Βουλγαράκης ισχυρίστηκε ότι «η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι μαζί μας» και μόνο «μια μικρή μειοψηφία είναι όσοι διαφωνούν με το νόμο - πλαίσιο». Προχωρώντας σε επίδειξη αδιαλλαξίας συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση η κυβέρνηση να υπαναχωρήσει στο νόμο - πλαίσιο για την Παιδεία», ενώ άφησε να αιωρείται η «απειλή» των πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που συνεχιστούν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις. «Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ελπίζω όμως να μη χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», είπε με νόημα...

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την ευπρόσδεκτη κριτική του ΠΑΣΟΚ περί «άτολμων μεταρρυθμίσεων», προκειμένου να ισχυροποιήσει την επιχειρηματολογία της ότι πρόκειται για «αυτονόητες αλλαγές». Ιδιαίτερα διευκολύνουν την κυβέρνηση δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως του υπεύθυνου Παιδείας, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επιβολής κυρώσεων στις πρυτανικές αρχές στην περίπτωση που δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις για το άσυλο!

Παράλληλα, επιχειρεί να υποβαθμίσει και εξουδετερώσει τις αναφορές που έκανε ο Γ. Παπανδρέου για την «περίεργη» δράση των κουκουλοφόρων. Ο Θ. Ρουσόπουλος φρόντισε να αποδώσει τις αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ... στα εσωκομματικά προβλήματα: «Οσο πιο πολύ δυσκολεύουν εσωκομματικά τα πράγματα για τον κ. Παπανδρέου, τόσο πιο πολύ οξύνει την κατάσταση», αποφάνθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποδεικνύοντας μάλιστα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να σταματήσει αυτού του είδους τις αναφορές γιατί «δεν ωφελούν ούτε τον ίδιο ούτε πολύ περισσότερο τον τόπο».

Πάντως η κυβέρνηση, με την απλόχερη βοήθεια των καναλιών, αξιοποιεί στο έπακρο τις σκηνές των κουκουλοφόρων για να συκοφαντήσει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Οσο και αν ο Θ. Ρουσόπουλος «διαρρηγνύει τα ιμάτιά του» χτες ότι κάτι τέτοιο δεν ανήκει στις προθέσεις της κυβέρνησης, ωστόσο την ίδια στιγμή, ο γαλάζιος βουλευτής Α. Λυκουρέντζος δήλωνε (στη ΝΕΤ) ότι «οι κουκουλοφόροι αναπτύσσουν ελεύθερα τις δράσεις τους, όταν τους παρέχουμε το κατάλληλο περιβάλλον. Το περιβάλλον αυτό το διαμορφώνουν όσοι υποδαυλίζουν αυτές τις διαδηλώσεις». Μάλιστα εξέφρασε τη λύπη του γιατί «οι πολιτικές δυνάμεις δεν είναι διατεθειμένες να συμφωνήσουμε ότι πρέπει οι διαδηλώσεις να γίνονται σε οργανωμένους χώρους»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΚΡΙΣΗ ΕΝΟΨΕΙ (2009-01-15 00:00:00.0)
Κυβερνητική κάλυψη στον πρώην υπουργό (2008-08-26 00:00:00.0)
Νέτη - σκέτη προβοκάτσια (2007-03-09 00:00:00.0)
Αδιαλλαξία και συκοφαντική εκστρατεία (2007-01-25 00:00:00.0)
«Γαλάζιες» προτεραιότητες... (2005-11-01 00:00:00.0)
Δεν είναι εμπόδιο η πολιτική του ΠΑΣΟΚ! (1997-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ