Παρασκευή 9 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
Νέτη - σκέτη προβοκάτσια

Το σκηνικό είχε στηθεί από νωρίς. Ενας απίθανος αριθμός διμοιριών των ΜΑΤ είχε κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας, ενώ παράλληλα οργανωμένες ομάδες κουκουλοφόρων εξοπλισμένων με μάσκες, ξύλα, πέτρες και μολότοφ κινούνταν ανεξέλεγκτα παίρνοντας θέση τελικά πλάι στα μπροστινά μπλοκ της πορείας. Τα σπασίματα άρχισαν από τη Σταδίου κι όταν τελικά η κεφαλή της πορείας έφτασε στη Βουλή, έλειπε μόνο το σύνθημα για να αρχίσει η επιχείρηση «σπέρνουμε τρόμο μπροστά στις κάμερες»... Με χιλιάδες διαδηλωτές να έχουν σταματήσει στην Αμαλίας, πολύ πριν τη Βουλή, καθώς πολλοί καταλάβαιναν το σχέδιο που ήταν σε εξέλιξη, ομάδα κουκουλοφόρων κινούμενη στο πλάι των πρώτων μπλοκ της πορείας, άρχισε πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ κάτω από τις κάμερες που ήταν στη Μ. Βρετανία. Τα ΜΑΤ «αντεπιτίθενται» και το μπλοκ που χρησιμοποιούσαν ως κάλυψη οι κουκουλοφόροι σπάει στη μέση. Κουκουλοφόροι και ΜΑΤ ακολουθούν το τμήμα της πορείας που φεύγει προς Πανεπιστημίου. Πέφτουν απίστευτες ποσότητες χημικών. Τμήμα φοιτητών που δεν έχει καμία σχέση με τους κουκουλοφόρους δέχεται άγριο ξύλο από τα ΜΑΤ. Ο κύριος όγκος των κουκουλοφόρων φεύγει προς Πανεπιστημίου. Ομως τα ΜΑΤ «ασχολούνται» με τους φοιτητές που έχουν «παγώσει» στην άκρη της Πανεπιστημίου, στο ύψος της Κανάρη. Το ξύλο που πέφτει είναι ανελέητο.

Την ίδια ώρα οι κουκουλοφόροι περίπου ανενόχλητοι κατεβαίνουν στη Σταδίου, όπου και ανασυγκροτούνται. Με πλήρη κάλυψη της αστυνομίας σπρώχνονται κυριολεκτικά πίσω στην Πανεπιστημίου και το Σύνταγμα, όπου και βρίσκονται ξανά να «ηγούνται» της πορείας που μόλις αποφάσιζε να συνεχίσει το δρόμο της από τη Βουλή προς την Πανεπιστημίου. Είναι η ώρα που στήνεται η σκηνή «διαδηλωτές απειλούν να κάψουν τη Βουλή»... Αρχίζει μια ξέφρενη εκτόξευση χημικών και μέρος της διαδήλωσης σπρώχνεται κυριολεκτικά προς τον «Αγνωστο Στρατιώτη». Εχει ήδη προηγηθεί η πυρπόληση του στεγάστρου του λοχία που επιβλέπει τους τσολιάδες. Το τηλεοπτικό πλάνο «δικαιολογεί» τα πάντα... Τα ΜΑΤ εξαπολύουν επιθέσεις απ' όλες τις μεριές, μόνο που τα θύματα της επίθεσης είναι πάντα και μόνο αυτοί που βρίσκονται στον κορμό της πορείας, ενώ οι κουκουλοφόροι συνεχίζουν ανενόχλητοι. Το κύριο μέρος της πορείας, συντεταγμένα, κατεβαίνει από την οδό Ξενοφώντος, φτάνει στην οδό Φιλελλήνων και από την κάτω πλευρά του Συντάγματος πορεύεται συγκροτημένα στην οδό Σταδίου, όπου βρίσκει φραγμό των ΜΑΤ και έτσι κατευθύνεται, από την οδό Αμερικής, στην Πανεπιστημίου και από εκεί μέσω της οδού Ομήρου, στην Ακαδημίας και πάλι, από την οδό Χ. Τρικούπη, στην Πανεπιστημίου. Ενα μικρό μέρος δεν ακολούθησε τον κύριο όγκο και προχώρησε από το Σύνταγμα στην Πανεπιστημίου.

Στα Προπύλαια οι δυνάμεις καταστολής κάνουν επιθέσεις «στο σωρό» σε φοιτητές και κουκουλοφόρους. Το σχέδιο ήταν τόσο καλά εκτελεσμένο, που οι κουκουλοφόροι δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Οι 61 προσαγωγές, εκ των οποίων 12 μετατράπηκαν σε συλλήψεις - σύμφωνα με πληροφορίες - ήταν κατά κύριο λόγο φοιτητές που πιάστηκαν στο... σωρό.

Το όλο σκηνικό αξιοποιήθηκε δεόντως από την κυβέρνηση, που διά του κυβερνητικού εκπροσώπου δήλωσε πως «όλοι οι δημοκράτες πολίτες καταδικάζουν την ιεροσυλία που διαπράχθηκε σήμερα στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη από ομάδες διαδηλωτών. Ντροπή σ' αυτούς τους θλιβερούς πρωταγωνιστές που την προκάλεσαν»... Από κοντά ο Π. Ευθυμίου από το ΠΑΣΟΚ, ζητά από την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της για την προστασία της κοινωνικής ειρήνης», ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, παρακολουθεί με «θλίψη και ανησυχία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ