Παρασκευή 9 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δε συμφωνούμε με τη συντηρητική και αντιδραστική κριτική

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού

Μιλώντας χτες στους εργαζόμενους της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε σχετικά με το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού:

«Εμείς έχουμε παρατηρήσεις σ' αυτό το βιβλίο όσον αφορά στη μεθοδολογία που γράφεται και διδάσκεται η Ιστορία. Σε καμία περίπτωση δε συμφωνούμε με τη συντηρητική και αντιδραστική κριτική που γίνεται. Πού είναι η διαφωνία μας: Υπάρχει μία μεθοδολογία σε όλα τα βιβλία που έχουν δοθεί, όπου τα θέματα της Ιστορίας δε διδάσκονται στην εξέλιξή τους, αλλά εντελώς αποσπασματικά και έτσι που το παιδί χάνει τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσει γιατί π.χ. έγινε η επανάσταση του 1821, τι προηγήθηκε...

Ομως δε θα συμφωνήσω με την κριτική που γίνεται σε ορισμένα ζητήματα τα οποία σ' αυτό το βιβλίο δίνονται με μια αντικειμενικότητα. Π.χ. το κρυφό σχολειό δεν υπήρχε... Αυτό δε σημαίνει ότι η τουρκοκρατία ήταν καλή και τα 400 χρόνια της οθωμανικής κατοχής ήταν καλά. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν τεράστια. Και αναγκαστικά υπήρχαν τοπικές αυτονομίες.

Η αυτονομία, βέβαια, δεν αφορούσε το λαό. Αφορούσε τους προεστούς, τους κοτζαμπάσηδες και τον ανώτερο κλήρο. Και βεβαίως ο λαϊκός κλήρος έπαιξε μεγάλο και θετικό ρόλο στην επανάσταση του 1821. Τα ανώτερα κλιμάκιά του όμως όχι. Τι σας κάνει εντύπωση; Το 1940 τι έγινε στην Ελλάδα; Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αντιστάθηκε, αλλά τα τότε κόμματα που ήταν στην εξουσία όχι. Αλλοι βρέθηκαν στο Λονδίνο, άλλοι στο Κάιρο. Πώς να γίνει; Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Και κοίταζαν πότε θα νικήσει ο λαός να του κλέψουν τη νίκη του. Και σε μια σειρά χώρες οι κυβερνήσεις τους τις παρέδωσαν στους Γερμανούς. Στη Γαλλία δεν έγινε το ίδιο;

Οταν πεις ότι ένας μητροπολίτης έκανε εκείνο, δε σημαίνει ότι τα βάζεις με τον λαϊκό κλήρο. Πολύ περισσότερο δεν τα βάζεις με τους ανθρώπους που θρησκεύονται. Μην ταυτίζουμε την κριτική σε έναν εκκλησιαστικό ηγέτη, με την κριτική στους ανθρώπους που θρησκεύονται. Αν αύριο ένα στέλεχος έκανε μια προδοτική ενέργεια, θα ταυτιστεί με τους κομμουνιστές αυτή; Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει ορισμένοι να υπερασπίζονται κάποια πρόσωπα που δεν έπαιξαν τον ιστορικό ρόλο που μας έμαθαν στα σχολεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ