Πέμπτη 4 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιλαϊκή επέλαση πίσω από την εκλογολογία

Μετά τη δημιουργία κλίματος εκλογολογίας που συντήρησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, τα κυβερνητικά στελέχη με στόχο τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων και την αποτροπή κινητοποιήσεων, ενόψει της εφαρμογής των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, χτες η κυβέρνηση επιχείρησε να βάλει τέρμα στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Θέτοντας σαν πρωταρχικό πολιτικό στόχο την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, όπως πρόσφατα και σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής χαρακτήρισαν το 2007 «έτος μεταρρυθμίσεων» και απέκλεισαν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στο «Μέγαρο Μαξίμου» πιστεύουν ότι με δηλώσεις που θα εμφανίζουν την κυβέρνηση έτοιμη να εξαντλήσει την τετραετία, θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αιφνιδιαστικά το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών, εκβιάζοντας το λαϊκό κίνημα που θα αντιστέκεται στην προώθηση των «αναδιαρθρώσεων» - με πρώτη αυτή της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος - για... παρεμπόδιση του κυβερνητικού «έργου».

Ετσι, μετά τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, που σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», διέψευσε τα περί πρόωρων εκλογών, σειρά πήρε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, ο οποίος ύστερα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και συνεργασία που είχαν «εφ' όλης της ύλης», δήλωσε ότι «ο τελευταίος χρόνος στην πρώτη τετραετία μιας κυβέρνησης είναι από τους παραγωγικότερους. Η εκλογολογία όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά βλάπτει την προσπάθεια για την πρόοδο του τόπου. Καιρός, λοιπόν, είναι να σταματήσει η εκλογολογία και να κάνουμε δουλιά». Μάλιστα ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση πάει καλά, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση πιστεύω ότι πάει καλά. Εχουμε δουλιά και θα αποδώσει πολύ έργο».

Βέβαια, τα κυβερνητικά στελέχη δεν παραλείπουν να συντηρούν και το κλίμα της εκλογολογίας, αναφέροντας ότι η απόφαση για πρόωρες εκλογές αποτελεί «πρωθυπουργική αποκλειστικότητα». Ο υπουργός Μεταφορών, Μ. Λιάπης, αμέσως μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, δήλωσε «νομίζω ότι όλη αυτή η συζήτηση πια δεν ωφελεί κανέναν», αλλά με νόημα έσπευσε να προσθέσει: «Αλλωστε, το αποκλειστικό προνόμιο το έχει ο πρωθυπουργός που θα κρίνει βάσει του εθνικού συμφέροντος. Εμείς από την άλλη, πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας για να ολοκληρώσουμε το μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο που κάνει αυτή η κυβέρνηση».

Το ΠΑΣΟΚ συντηρεί το κλίμα

Χρησιμοποιώντας το σύνθημα του Γ. Παπανδρέου «όσο νωρίτερα γίνουν εκλογές, τόσο καλύτερα για τη χώρα», τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συντηρούν συστηματικά το κλίμα της εκλογολογίας, επιχειρώντας να δημιουργήσουν «διαχωριστικές γραμμές» και να οξύνουν το κλίμα της ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης, προκειμένου να κρύψουν την πλήρη σύμπλευσή τους με την κυβερνητική πολιτική που για πολλοστή φορά θα αποκαλυφθεί με την υπερψήφιση από το ΠΑΣΟΚ της αναθεώρησης του «άρθρου 16».

Χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου δήλωσε ότι το «δίλημμα και το πρόβλημα για τις εκλογές το έχει η ΝΔ» και έκανε λόγο για «φόβο και ανασφάλεια της κυβέρνησης, απέναντι στην επερχόμενη λαϊκή κρίση, για την πολιτική της». Σήμερα, πρόσθεσε ο ίδιος «η κυβέρνηση είναι ένα σύνολο αντιμαχόμενων φατριών, που εξαπολύουν βολές η μία εναντίον της άλλης και όλες μαζί, βλάπτουν καίρια τα συμφέροντα της χώρας».

Από την πλευρά της, η Β. Παπανδρέου, προέβλεψε ότι η κυβέρνηση «δε θα αντέξει να πάει στο τέλος της τετραετίας», αφού, όπως είπε, «η κυβέρνηση δε λειτουργεί, δεν μπορεί να αποδώσει και θα χρησιμοποιήσουν αυτά τους τα αδιέξοδα ως πρόσχημα για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ