Παρασκευή 13 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αξιοποιεί την κρίση στο ΠΑΣΟΚ

Την πρόθεσή της να αξιοποιήσει πολλαπλώς την εσωκομματική κρίση του ΠΑΣΟΚ αφήνει να διαφανεί η κυβέρνηση, παρεμβαίνοντας έμμεσα πλην σαφώς στα τεκταινόμενα στο κόμμα της «αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να «δικαιώσει» την κριτική που ασκεί στο ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή δεν έχει «ενιαία» και «συνεπή» γραμμή για τα μεγάλα θέματα (άρθρο 16, δημοψήφισμα για Ευρωσυνθήκη Λισαβόνας, κ.ά.), προκειμένου να αντιπαραβάλει τη δική της «υπεύθυνη», «αποφασιστική» και άρα «αξιόπιστη» στάση. Παράλληλα υποδέχεται με μεγάλη ανακούφιση την ανάδειξη της εσωκομματικής κρίσης στο ΠΑΣΟΚ ως το μείζον ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να προχωρήσει πιο «αθόρυβα» στην υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Από την άποψη αυτή η κυβέρνηση μάλλον ενθαρρύνει την παράταση της εσωκομματικής εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ, ενώ παρατηρεί και μελετά όλες τις κινήσεις στο εσωκομματικό τοπίο.

Ενδεικτικό των κυβερνητικών προθέσεων είναι το γεγονός ότι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να σχολιάσει τη «σύγκρουση κορυφής» στο ΠΑΣΟΚ, εγκαταλείποντας την πάγια θέση ότι δε σχολιάζει τις εσωκομματικές εξελίξεις στα άλλα κόμματα. «Για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται - όπως αποδεικνύεται σε όλα τα θέματα μικρά και μεγάλα, δυστυχώς - ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δυο πολιτικές», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται μόνο «στη διαφορετική προσέγγιση του νυν και του πρώην αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της μεταρρυθμιστικής Συνθήκης». Γενικότερα, όπως είπε, «το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα, αποδεικνύει ότι έχει αλληλοσυγκρουόμενες, αντιφατικές συμπεριφορές. Αφ' ενός υπερψηφίζει στη Βουλή τη Συνθήκη και αφ' ετέρου ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος». «Είναι γνωστό πού καταλήγει όποιος προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες», κατέληξε.

Αίσθηση προκάλεσε την ίδια στιγμή ότι ο ΓΓ της ΚΟ Γ. Τραγάκης δε δίστασε να υπερασπιστεί τον Κ. Σημίτη: «Διάβασα την επιστολή Σημίτη, είναι μια λιτή και πολύ προσεγμένη επιστολή», δήλωσε, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα του πρώην πρωθυπουργού να διατυπώνει την άποψή του «σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως είναι η αίτηση δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας».

Κυβερνητικά στελέχη πάντως εκτιμούν ότι δε θα «ακολουθήσουν» τον Κ. Σημίτη άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και σε αυτή τη φάση ο Γ. Παπανδρέου «δε φαίνεται ότι θα έχει πρόβλημα». Ωστόσο δε θεωρούν ότι με τέτοιες κινήσεις ενισχύεται το «αρχηγικό προφίλ» του επειδή τόσα χρόνια δεν έχει καταφέρει να στήσει ούτε ένα «σοβαρό» μηχανισμό υποστήριξης στο κόμμα του...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η εσωκομματική αντιπαράθεση καλά κρατεί (2008-06-18 00:00:00.0)
Προς τη νέα ηγεσία με την... παλιά αντιλαϊκή πολιτική (2007-09-18 00:00:00.0)
Φταίνε οι... εσωκομματικές αδυναμίες (2006-06-07 00:00:00.0)
Αστείοι «πολέμιοι» της διαπλοκής (2000-09-12 00:00:00.0)
Φαντάσματα "επιβίωσης" (1997-10-19 00:00:00.0)
Εντείνεται η διαμάχη για την εξουσία (1996-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ