Παρασκευή 13 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Τραγική η κατάσταση στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας»

Το Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας»

Eurokinissi

Το Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας»
Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα τα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο «Αγ. Σάββας», κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Μαυρίκος, Εύα Μελά και Γιάννης Πρωτούλης. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Τραγικές καταστάσεις βιώνουν καθημερινά οι ασθενείς με καρκίνο που κάνουν χημειοθεραπεία στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) του Νοσοκομείου "Αγιος Σάββας", αλλά και οι εργαζόμενοι, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων που αντιμετωπίζει σε προσωπικό και υποδομές. Εως και 120 ασθενείς με καρκίνο κυριολεκτικά στοιβάζονται για να κάνουν χημειοθεραπεία σε ένα χώρο που έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί το μέγιστο 45-50 ασθενείς τη μέρα, με τη φροντίδα μόλις έξι νοσηλευτών και μιας βοηθού θαλάμου, οι οποίοι έχουν φτάσει στα όρια της εξάντλησης, αφού για να καλυφθούν οι ανάγκες απαιτούνται τουλάχιστον 14 νοσηλευτές!

Η κυβέρνηση και η διοίκηση του Νοσοκομείου, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των εργαζομένων στη ΜΗΝ και τις δικές μας Ερωτήσεις στη Βουλή, όχι μόνο δε δίνουν λύσεις, αλλά καλούν την προϊσταμένη της ΜΗΝ, μέσω εγγράφου που έστειλε η διοίκηση (στις 27.5.2008), να περιορίσει τον αριθμό των ασθενών που κάνουν χημειοθεραπεία. Χαρακτηριστικά, στο έγγραφο αναφέρεται: "Πραγματικά δεν είναι κατανοητό από τη μια μεριά να μιλάμε για "υπερκόπωση και εξάντληση νοσηλευτών" και από την άλλη να μην ενεργούμε για "ρυθμίσεις στην κατεύθυνση περικοπών λόγω αισθήματος ευθύνης κλπ." τη στιγμή που η ποιότητα περίθαλψης των ασθενών το επιβάλλει και η διοίκηση του νοσοκομείου είναι σύμφωνη με αυτό". Ενώ σε άλλο σημείο, αντί των αναγκαίων προσλήψεων καλεί "σε συνεννόηση με τους διευθυντές γιατρούς να περιορίζεται ο αριθμός των ασθενών που μπορεί το νοσηλευτικό προσωπικό να εξυπηρετήσει"!

Η παραπάνω προτροπή της διοίκησης επιβεβαιώνει αυτά που χρόνια καταγγέλλουν το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, πως οι ελλείψεις προσωπικού και η υποβάθμιση των υποδομών στον δημόσιο τομέα Υγείας είναι ακόμα ένα μέσο που χρησιμοποιείται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ χτες, για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας. Οι ασθενείς στην ουσία εξαναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να σωθούν ξεπουλώντας περιουσίες.

Στην περίπτωση των καρκινοπαθών τα πράγματα είναι πιο εξοργιστικά γιατί σε όλους είναι γνωστό πως η παραμικρή καθυστέρηση, σε μία εξέταση, στην έναρξη της θεραπείας, ή στην επιβαλλόμενη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ασθενή ή περιορίζει τις πιθανότητες αποκατάστασης της υγείας του.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

-- Επιτέλους να σταματήσει ο εμπαιγμός που γίνεται σε βάρος ασθενών και εργαζομένων και να δοθούν λύσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα.

-- Να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες προσλήψεις εξειδικευμένου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

-- Να προμηθευτεί το Νοσοκομείο με όλο τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό και να αναπτυχθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα οι ανάλογες υποδομές που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες όλων των καρκινοπαθών έτσι ώστε να μη δημιουργούνται πλέον άλλες λίστες και κυρίως να μη χάνονται άλλες ανθρώπινες ζωές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ