Παρασκευή 13 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κυβερνητικές λαθροχειρίες για συγκάλυψη της επίθεσης

Τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και των πανεπιστημιακών του ΣΥΝ επικαλείται ο υπουργός για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι αγωνιζόμενοι φοιτητές ενάντια στο σύνολο του νέου νόμου - πλαισίου
Τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και των πανεπιστημιακών του ΣΥΝ επικαλείται ο υπουργός για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι αγωνιζόμενοι φοιτητές ενάντια στο σύνολο του νέου νόμου - πλαισίου
Οτι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια εφαρμόζονται κανονικά, με ευρύτατη συναίνεση στο πανεπιστήμιο και την κοινωνία, για να πέσει σαν «ώριμο φρούτο» η εξαγγελία του δεύτερου «πακέτου» μεταρρυθμίσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, επιχείρησε να παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο υπουργός Παιδείας, προκειμένου να «πλατύνει» τη συναίνεση στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, προέβη σε λαθροχειρία: «Τσουβάλιασε» ως «υπεράσπιση της εφαρμογής του νόμου και των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Καραμανλή», τη στάση ενάντια στα τυχοδιωκτικές ενέργειες που ξετυλίχτηκαν πρόσφατα σε πρυτανικές και προεδρικές εκλογές. Δεν παρέλειψε βέβαια να ευχαριστήσει τα ΜΜΕ, καθώς «αποκάλυψαν» «τις δυσάρεστες πτυχές της πραγματικότητας που επικρατεί στην ανώτατη εκπαίδευση». Ευχαρίστησε, δηλαδή, τα ΜΜΕ για τη συμβολή τους στη διόγκωση τυχοδιωκτικών ενεργειών ορισμένων ομάδων, στην αναγωγή του ζητήματος των πρυτανικών εκλογών ως υψίστου σημασίας, τη στιγμή που η αιχμή φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων χτυπούσε την καρδιά των αναδιαρθρώσεων, την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - βιομηχάνων.

Ο Ευ. Στυλιανίδης ξεκαθάρισε τους στόχους της πολιτικής της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση: «Αυτοτέλεια» (δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση των πανεπιστημίων από το κεφάλαιο και το κράτος), «κινητικότητα» (στο πλαίσιο των «ελευθεριών» του Μάαστριχτ), «αξιοκρατία και βελτίωση ποιότητας» (για να δικαιολογηθούν οι έλεγχοι με τους όρους του κεφαλαίου στα ιδρύματα) και «ενίσχυση της εξωστρέφειας» (της συναλλαγής δηλαδή των ιδρυμάτων ως «αυτόνομων» μονάδων με επιχειρήσεις κλπ.).

Ο υπουργός Παιδείας, με «εφετζίδικο» τρόπο (στοιβάζοντας πάνω στον πάγκο τους τετραετείς προγραμματισμούς που έχουν καταθέσει στο υπουργείο 23 Πανεπιστήμια και 16 ΤΕΙ για να κάνει ...«μπούγιο»), σημείωσε ότι «έχουν ολοκληρωθεί όλες οι θεσμικές παρεμβάσεις» και «έχουν τεθεί σε λειτουργία όλες οι διατάξεις που υλοποιούν τις βασικές αρχές του νόμου - πλαισίου». Σχετικά με τα τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα, ο Ευ. Στυλιανίδης υπενθύμισε ότι αποτελούν πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων, ενώ σημείωσε ότι αποτελούν «βάση διαπραγμάτευσης» για τη χρηματοδότηση, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα ανάμεσα στο κάθε ίδρυμα και το υπουργείο Παιδείας («τόσα δίνω - πόσα θες»). Επισήμανε ότι θα υπάρξει «ευελιξία», αν χρειαστεί να συμπληρώσουν στοιχεία τα ιδρύματα στα τετραετή προγράμματα, ενώ υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των τμημάτων προχωράει κανονικά και τη ρύθμιση για τα συγγράμματα.

Η «πορεία» εφαρμογής των αναδιαρθρώσεων, όπως την παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, δεν είναι γενικά και αόριστα «ανεφάρμοστες». Μόνο η δυναμική του οργανωμένου και διεκδικητικού κινήματος μπορεί να τις καταργήσει. Γι' αυτό και ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «όπου υπάρχουν τεχνικά προβλήματα συζητούμε μαζί τους (σ.σ. με τα ιδρύματα) για να βρούμε πρακτικούς τρόπους να ξεπεραστούν. Οπου η αντίρρηση είναι φορτισμένη ιδεολογικοπολιτικά, τότε νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης γιατί αυτό που προέχει είναι αυτή η αξία που έχει εγκριθεί ουσιαστικά από τον ελληνικό λαό μέσα από την έγκριση αυτού του νόμου να εφαρμοστεί στην πράξη».

Ακόμα, ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε νέο «πακέτο» αντιδραστικών αλλαγών, με πρώτο πρώτο το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα. Ξεκαθαρίζοντας ότι ο στυγνός εκβιασμός της κυβέρνησης προς τα ιδρύματα θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, σημείωσε ότι «συνδέσαμε την αξιολόγηση με τη χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών σπουδών», δηλώνοντας ότι τα τρία πανεπιστήμια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της «αξιολόγησης» «θα έχουν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων»! Ακόμα, σημείωσε ότι η εξωτερική αξιολόγηση θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο, ενώ μέσα στο 2008 θα ξεκινήσει ο διάλογος για την «αποσύνδεση του Λυκείου» από την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, ο οποίος θα ολοκληρωθεί με τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευ. Στυλιανίδης τόνισε ότι παραμένει πάγια πολιτική της κυβέρνησης η συνύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων και τόνισε πως τη «δυνατότητα ΝΠΔΔ να δημιουργήσουν πανεπιστήμια» την παρέχει σήμερα το άρθρο 16. Ακόμα, είπε ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων «αναβάλλεται» λόγω μη αναθεώρησης του άρθρου 16 και την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι μέσα στο 2008 θα προχωρήσει η ρύθμιση για τα ΚΕΣ και η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05! Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση προχωράει στον κεντρικό στόχο, να ασκήσει πίεση στα δημόσια ιδρύματα για να «συμμορφωθούν» με τις αναδιαρθρώσεις και να λειτουργήσουν ως ιδιωτικά. Αλλωστε, εξήγησε και πώς εννοεί την υποτιθέμενη «άμιλλα» που δημιουργείται ανάμεσα σε ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια: «Η επίκληση και μόνο αυτής της δυνατότητας (σ.σ. αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων) λειτούργησε ως άμιλλα. Ενεργοποίησε αποτελεσματικά τις δημιουργικές δυνάμεις του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου, οι οποίες περιφρούρησαν τη δημοκρατία μες στα ιδρύματα, προχώρησαν στην υλοποίηση του νόμου πλαισίου»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα πρόταση για ιδιωτικά πανεπιστήμια (2013-03-03 00:00:00.0)
Με στόχο την επιχειρηματική λειτουργία πανεπιστημίων (2008-06-14 00:00:00.0)
«Εντολή» για ιδιωτικά και «ιδιωτικοποιημένα» ΑΕΙ (2008-05-09 00:00:00.0)
Αγοραία μεταπτυχιακά! (2008-03-09 00:00:00.0)
Με το ...μαστίγιο απέναντι στα ιδρύματα (2008-03-04 00:00:00.0)
Θολώνει τα νερά για τη «σφαγή» των εισακτέων (2007-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ