Παρασκευή 13 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Κ. Σημίτης

Στα άκρα η σύγκρουση Γ. Παπανδρέου με τον πρώην πρωθυπουργό

Σοβαρές διαστάσεις παίρνει η εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ μετά τη χτεσινή απόφαση του Γ. Παπανδρέου να θέσει τον Κ. Σημίτη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Η συγκεκριμένη απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και η επιλογή του να συγκρουστεί ανοιχτά με τον πρώην πρωθυπουργό, αφενός αποτελεί ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών, αφετέρου φανερώνει την κενή ιδεολογικού και πολιτικού περιεχομένου αντιπαράθεση αφού, πίσω από την προσχηματική αφορμή, δεν τίθεται σε αμφισβήτηση από κανένα «στρατόπεδο» η συνέχιση της υπεράσπισης των αντιλαϊκών επιλογών.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης του Γ. Παπανδρέου έγινε με απαντητική επιστολή προς τον Κ. Σημίτη, μετά την προχτεσινή επιστολή του τελευταίου, με την οποία εξέφραζε διαφωνία για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ μετά την κύρωσή της από τη Βουλή. Πίσω, βέβαια, από το πρόσχημα που χρησιμοποιήθηκε για να οδηγηθούν στη σύγκρουση υπάρχει η δεδηλωμένη πολιτική συμφωνία και των δύο υπέρ της Ευρωσυνθήκης.

Στην απόφαση αυτή ο Γ. Παπανδρέου οδηγήθηκε μετά από διαδοχικές συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες. Στο κείμενο της επιστολής ο Γ. Παπανδρέου ενημερώνει τον Κ. Σημίτη για την αποπομπή του αλλά του ξεκαθαρίζει ότι δε θα κινήσει τις «τυπικές διαδικασίες διαγραφής του προς τον πρόεδρο της Βουλής», όπως θα έκανε «για οποιοδήποτε άλλο στέλεχος», «σεβόμενος την ιστορία» του. Πρόθεση του Γ. Παπανδρέου ήταν να εξωθήσει τον Κ. Σημίτη στην παραίτηση ή την ανεξαρτητοποίηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αποφεύγοντας να πάρει ο ίδιος μια τέτοια απόφαση, που θα πυροδοτούσε νέο κύκλο σφοδρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Παρ' όλα αυτά φρόντισε να του ξεκαθαρίσει ότι «δεν μπορεί να προσμετράσαι και να συγκαταλέγεσαι στη συντεταγμένη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ», επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να ρίξει το «μπαλάκι» στον Κ. Σημίτη.

Στην επιστολή του ο Γ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητη πολιτική πράξη» τη «δημόσια διαφοροποίηση καθώς και την έμπρακτη άρνηση» του Κ. Σημίτη «να συνταχθεί με το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την υποβολή» της πρότασης δημοψηφίσματος, και αναφέρει: «Το θέμα του δημοψηφίσματος έχει λυθεί με ομόφωνες αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, του Συνεδρίου μας και του Πολιτικού μας Συμβουλίου». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτει ότι τέτοιες κινήσεις «δημιουργούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό», και σημειώνει: «Αντιλαμβάνομαι ωστόσο ότι έχεις τελικά αποφασίσει να κινείσαι έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ και να λειτουργείς αυτόνομα και ανεξάρτητα. Μπορώ να το κατανοήσω αλλά δεν μπορώ να το δεχτώ».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μπορεί να προχώρησε στη διαγραφή του Κ. Σημίτη, αλλά ταυτόχρονα φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δε θέτει σε αμφισβήτηση την αντιλαϊκή και αντιδραστική πολιτική και το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «εκτιμά ιδιαίτερα το έργο» που «έχει προσφέρει στη χώρα» ο Κ. Σημίτης:«Θα θυμάμαι πάντα την εποικοδομητική για την Ελλάδα συνεργασία μας στις κυβερνήσεις σου». Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου είναι συνεχιστής της αντιλαϊκής πορείας του ΠΑΣΟΚ, όσο και αν επιχειρεί εντελώς υποκριτικά να αποτινάξει από πάνω του, στο πλαίσιο της «νέας πορείας», την «εκσυγχρονιστική» περίοδο.

«Κάνε ό,τι νομίζεις»...

Αργά το απόγευμα και αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης είχε έρθει σε επαφή και επικοινωνία με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με επιστολή του, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Κάνε ό,τι νομίζεις. Εγώ θα πράττω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου και αυτό που κρίνω καλό για τη χώρα (...). Δεν θα παραιτηθώ της ελευθερίας να λέω τη γνώμη μου. Ξέρω πότε υπάρχει εσωκομματική δημοκρατία και πότε είναι προσχηματική».

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν απέφυγε εντείνοντας την κόντρα του με τον Γ. Παπανδρέου να σημειώσει ότι από το 2004 το ΠΑΣΟΚ «έχει χάσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και τα ποσοστά του έχουν μειωθεί». Αναφερόμενος στο θέμα του δημοψηφίσματος υποστήριξε ότι «δημοψήφισμα έχει αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ για το θέμα του Συντάγματος της ΕΕ, κι όχι για Συνθήκες».

Χαμηλοί τόνοι

Ανάμεσα στη σύγκρουση κορυφής τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους. Ο Ε. Βενιζέλος εξέφρασε τη διαφωνία του για την επιλογή της σύγκρουσης, υποστηρίζοντας ότι «τον ενδιαφέρει η ενότητα του ΠΑΣΟΚ». Από την πλευρά της η Α. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις απαιτούν σύνεση ώστε να μην κινδυνέψουμε με μαζική αυτοχειρία», και πρόσθεσε ότι «η προσφορά του Κώστα Σημίτη δε διαγράφεται όπως το κάνει σαφές και στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Εξάλλου, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καλεί τα στελέχη του κόμματος «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» στις παρουσίες τους στα ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ