Παρασκευή 13 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ «ΚΑΣΤΡΟ» ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
«... γονάτισε, σφίξε τη γροθιά σου... »

Μια ουσιαστική και όμορφη εκδήλωση για τους τρεις ήρωες ΕΠΟΝίτες του Υμηττού πραγματοποίησαν, προχτές το βράδυ, οι κομμουνιστές και οι κνίτες της περιοχής

Μια εκδήλωση για μια λαμπρή σελίδα της Ιστορίας του λαού μας πραγματοποιήθηκε, προχτές, στην πλατεία του Υμηττού. Τιμώμενα πρόσωπα οι τρεις ήρωες ΕΠΟΝίτες που στα τέλη Απρίλη του 1944 πολέμησαν μόνοι τους 200 γερμανοτσολιάδες, πολιορκημένοι μέσα σ' ένα μικρό σπίτι, στην οδό Αγραίων. Κράτησαν για ώρες «απόρθητο» το «Κάστρο» του Υμηττού, όπου είχαν μεταφέρει οπλισμό των δυνάμεων του ΕΛΑΣ της περιοχής, την προηγούμενη νύχτα. Στον τοίχο του «Κάστρου» το ίδιο βράδυ, μετά το χαμό των τριών ηρώων, ένα άλλος ΕΠΟΝίτης έγραψε: «Διαβάτη που περνάς από το σπίτι των τριών ηρώων του Υμηττού, γονάτισε, σφίξε τη γροθιά σου κι ορκίσου εκδίκηση».

«Τιμάμε σήμερα τους 18χρονους ήρωες του Υμηττού, τον Δημήτρη Αυγέρη, τον Θάνο Κιοκμενίδη και τον Κώστα Φολτόπουλο, γνήσια παιδιά της εργατικής τάξης, μαχητές της ΕΠΟΝ, που πριν 64 χρόνια πολέμησαν ενάντια σε 200 γερμανοφασίστες, κρατώντας για ώρες τη μάχη πριν πέσουν σαν ήρωες», τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Βασίλης Τασούλας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση της Νοτιοανατολικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι ΤΟ Ν/Α και Κ/Α Συνοικιών της ΚΝΕ ήταν γεμάτη διδάγματα, λέξεις και μελωδίες αφιερωμένες σε όλους τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για τη λευτεριά του λαού μας. Η πλατεία γεμάτη ταμπλό απ' την 90χρονη ιστορία του ΚΚΕ και κόκκινες σημαίες. Το προσεγμένο μουσικό και λογοτεχνικό αφιέρωμα, απ' τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, «έντυσε» την εκδήλωση και ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους σε λαμπρές σελίδες του λαϊκού κινήματος. Οι χαιρετισμοί του Τάκη Ψημμένου, προέδρου του Παραρτήματος Υμηττού της ΠΕΑΕΑ και της Κατερίνας Βεζύρη, γραμματέα της ΤΟ Ν/Α Συνοικιών της ΚΝΕ, «έδεσαν» δυο γενιές.

Ετσι γεννήθηκαν χιλιάδες κομμουνιστές...


Ο Β. Τασούλας στην ομιλία του μίλησε για «όλα αυτά που στέριωσαν στους κομμουνιστές τα υψηλά ιδανικά της εργατικής τάξης, τα κομμουνιστικά ιδανικά» και συμπλήρωσε: «Οταν ένα Κόμμα στηρίζεται και διαπαιδαγωγείται με τέτοιες αρχές δεν υπογράφει ποτέ δήλωση μετάνοιας στην αστική τάξη. Αντίθετα μένει αλύγιστο, αντέχει, προσφέροντας μεγάλες θυσίες. Ετσι γεννήθηκαν οι χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες που κράτησαν ψηλά τη σημαία και παρά το τεράστιο προσωπικό κόστος - που μπορεί να 'φτανε να δίνουν τη ζωή τους - δεν αποκήρυξαν αυτά τα ιδανικά και πήραν τη θέση στους ήρωες του λαού μας. Αυτό ακριβώς συνέβη και με τους τρεις ΕΠΟΝίτες του Υμηττού».

Νωρίτερα υπογράμμισε ότι «επί 90 χρόνια το ΚΚΕ είναι ακούραστος οργανωτής της εργατικής λαϊκής πάλης. Πραγματικά, δεν υπάρχει λαϊκό πρόβλημα που να μας άφησε αδιάφορους. Δεν υπάρχει δικαίωμα του λαού που να μη βρήκε στο Κόμμα μας τον πιο αποφασιστικό τρόπο υπερασπιστή. Ετσι αποδεικνύει ότι πράγματι το ΚΚΕ αποτελεί "τέκνο της ανάγκης" που συνένωσε την εργατική τάξη με το σοσιαλισμό». Στη συνέχεια συνέδεσε το χτες με το σήμερα και τόνισε ότι μόνο η λαϊκή εξουσία «είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις οικονομικές ανάγκες των εργαζομένων, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της φτώχειας, αλλά και τα δικαιώματα στη μόρφωση, στην υγεία, τον πολιτισμό και τον ελεύθερο χρόνο, την ειρηνική ζωή. Αυτή την αλήθεια μόνο το ΚΚΕ τη λέει ανοιχτά και ξάστερα στο λαό, για να αποφασίζει αυτός για τις τύχες και το μέλλον του.

Και όπως στην 90χρονη πορεία του Κόμματός μας δε λυπηθήκαμε κόπους και επίμονη δράση, προσφορά και θυσίες, αυτό μπορούμε να υποσχεθούμε σήμερα, και από εδώ που θυσιάστηκαν οι 3 ΕΠΟΝίτες. Να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων για την εργατική τάξη και το λαό με την πρωτοπόρα δράση και θεωρία μας. Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στους ήρωες και στα 90χρονα του ΚΚΕ». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε, όπως έπρεπε. Οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν μέχρι το «Κάστρο», όπου απέτισαν φόρο τιμής στα τρία παλικάρια της ΕΠΟΝ. Αθάνατοι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ