ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
Γίνεται χαμός; ΚΚΕ εσύ...

Του ΣΤΑΘΗ από την «Ελευθεροτυπία»
Του ΣΤΑΘΗ από την «Ελευθεροτυπία»
Βρε παιδί μου, άμα λειτουργούν οι θεσμοί!

Θριαμβεύει η δημοκρατία!

Χαράς πανηγύρια: Το ΠΑΣΟΚ επιτέλους παίζει το ρόλο του, τόσο που στον ΣΥΝ μιλούν ανοιχτά για τη δικαίωση της γραμμής που χάραξε η ΑΡ.ΣΗ. (οι «αριστεροί», ντε, του ΣΥΝ, που προχτές τους χειροκρόταγε η Γιαννάκου...)

Θα πεις, βέβαια, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα πώς να μη χωρά ως και η Γιαννάκου στη συμμαχία των προθύμων;

Αρκεί να σταματήσουν αυτά τα παλιόπαιδα να διαδηλώνουν. Αρκεί να πιστέψουν οι γονείς πως τα παιδιά δεν είναι μόνα στο δάσος με το λύκο. Μπορεί να πληρώνουν κάτι παραπάνω για φροντιστήρια και πτυχία χωρίς αντίκρισμα, αλλά το κέρδος υψηλό: Η καπιταλιστική δημοκρατία λειτουργεί. Η καταρράκωση των θεσμών δεν πέρασε. Η χώρα θα μπορέσει περήφανα και πάλι να πει το νέο «ευχαριστώ» στους συμμάχους, χωρίς να ταλανίζεται από εσωτερικές έριδες. Ολοι ενωμένοι! Οπως παλιά, όπως πάντα: Στον ύψιστο στόχο: την υπεράσπιση των αξιών: Αδέρφια στο μοίρασμα της εκλογικής πίτας. Ισότιμοι στη μοιρασιά της εξουσίας. Δίκαιοι στο πετσόκομμα των αποκάτω.

Και πάνω απ' όλα το κύρος του σιδερόφραχτου ναού. Αρκεί να μένουν απέξω οι θορυβούντες και, κυρίως, να μην αποκαλύπτονται οι ψευδαισθήσεις που αντιπροσωπεύει.

Πάρ' το αλλιώς: Ολο αυτό το παιχνίδι είχε κι έχει έναν κοινό παρονομαστή: Ποδηγέτηση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Κάθε που το καζάνι βράζει, ανοίγουν τη βαλβίδα της εκτόνωσης και σε καλούν σα να μην υπάρχει χτες και σήμερα να τους ακολουθήσεις μπροστά! Στην ακόμα πιο βαθιά βαρβαρότητα!

Που σημαίνει: Οταν σε φτύνουν, εσύ δεν μπορείς να μιλάς για αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Χειραφέτηση λέγεται εκείνη η κατάσταση που όσες κωλοτούμπες κι αν κάνουν αυτοί στο ναό τους, εσύ, εκεί, στο δρόμο σου...

Εκλογές; Οσες θέλουν! Μπορείς να ενισχύεις κάθε μέρα τη δύναμή σου; Μπορείς να φέρεις τα πράγματα έτσι που οι αστοί να ακούνε ΚΚΕ και να τρέχουν να κρυφτούν;

Αλλιώς, κλαίγε... για παιδιά που τα φιμώνουν, εκεί που ήταν άλλοτε το βασίλειό τους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ: «Την περαιτέρω όξυνση της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, η οποία θα έχει πιθανότατα ως κατάληξη την υποβολή πρότασης μομφής, προετοιμάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (...) Θα ασκήσει εφ' όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση και θα την καταγγείλει για υπονόμευση των θεσμών (...) Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ η καλλιέργεια κλίματος όξυνσης εκ μέρους του κ. Παπανδρέου συνιστά μονόδρομο για δύο λόγους: Πρώτον για να συσπειρώσει τον κομματικό του χώρο (...) και δεύτερον να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ, αφού εσχάτως διακινείται η άποψη πως φέρει προσωπικά ευθύνη για την κακή πορεία του ΠΑΣΟΚ» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ»: «Αναψαν λίγο τα αίματα με όσα συνέβησαν τις τελευταίες δύο ημέρες (...) Ζωντάνεψε κάπως το παιχνίδι καθώς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκαναν ηρωικές δηλώσεις υπέρ της Δημοκρατίας. Ωστόσο ας μην υπάρχουν αυταπάτες. Η εμπειρία δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν υφίσταται πολιτική ζημιά από τέτοιου είδους περιφερειακές κρίσεις (...) Οπως μας έλεγε κορυφαίος υπουργός "στόχος μας είναι να πάει το ΠΑΣΟΚ χωρίς ατζέντα στις εκλογές". Η εθνική σύνταξη, το πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας, η μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για την αγρότισσα, η αύξηση του ποσοστού επιστροφής του ΦΠΑ, το ταμείο αλληλεγγύης για τους ανέργους είναι μερικές από τις νέες πολιτικές που "καίνε" τη σχεδιαζόμενη προεκλογική ρητορεία του ΠΑΣΟΚ περί "δίκαιης κοινωνίας". Ο Καραμανλής βγαίνει στο ΠΑΣΟΚ από αριστερά (...) Βεβαίως υπάρχουν και υπουργοί που υποστηρίζουν ότι "ο Καραμανλής ψάχνει μια τρύπα στο ημερολόγιο για να αιφνιδιάσει το σύστημα με εκλογές" αλλά αυτό δεν μου προκύπτει από πουθενά...» (ο Μ. Κοττάκης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΑΡΘΡΟ 16; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ; «Η αξιωματική αντιπολίτευση εκμεταλλευόμενη την από μηχανής Θεού ευκαιρία που τη βοηθά να "ξεπεράσει" την υπερψήφιση του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, κράτησε και χθες ψηλά τους τόνους» (το σχόλιο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΒΑΖΟΥΝ ΠΛΑΤΕΣ στην αντιδραστική μεταρρύθμιση

ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτος δρόμος για ανοιχτά Πανεπιστήμια

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Σκοπός μας η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου»

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ οι αλλαγές στην Παιδεία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σύγκλιση για την Παιδεία

Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΙΑΛΛΑΚΤΙΚΗ η Μ. Γιαννάκου

ΤΟ ΒΗΜΑ: Και νέα ανταρσία βουλευτών της ΝΔ

Η ΑΥΓΗ: Εκθετη η αναθεώρηση

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ψυχρού πολέμου από την Αγκυρα για τα πετρέλαια της Ανατ. Μεσογείου

ΕΘΝΟΣ: ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ Πούτιν σε Καραμανλή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΥΤΙΝ για τον αγωγό

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Η ΑΔΑΕ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε ξένους θα περάσει το 80% της Σοφοκλέους

Η ΧΩΡΑ: Τέλος Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το χαμόγελο

«Το χαμόγελο της υπουργού Παιδείας κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου ήταν η χαρακτηριστικότερη απόδειξη του κλίματος που επικράτησε χτες το μεσημέρι στην οδό Μητροπόλεως κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τους εκπροσώπους των 1.000 πανεπιστημιακών που συγκροτούν κινήσεις για την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Η συνάντηση κατέληξε σε τέσσερα σημεία συμφωνίας» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

Η πίκρα...

«Δεν πιστεύω ότι η ονομαστική αναφορά της κ. Γιαννάκου στην ΑΡ.ΣΗ. ως έναν από τους συμμάχους της εκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης" τιμά τον οποιονδήποτε. Εγώ προσωπικά θα είχα... αυτοπυρποληθεί» (ο Ν. Ηλιόπουλος στην ΑΥΓΗ).

Ο πολιτικός πολιτισμός

«Μαζί στη χωματερή. Τη χωματερή των Ανω Λιοσίων, τα εργοστάσια παθογόνων και μηχανικής ανακύκλωσης επισκέφθηκαν χτες οι δήμαρχοι Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης και Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας» (το ρεπορτάζ στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Ηταν κάποτε μια χώρα των παιδιών

«Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η υπόθεση του ρωσικού νοσοκομείου στο Εκατερίνεμπουργκ που φίμωνε τα νεογέννητα βρέφη προκειμένου να μην ακούγεται το κλάμα τους» (η είδηση στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Ωρα για ένα νέο «ευχαριστώ»

«Σκηνικό "γκρίζων ζωνών" και στην Κύπρο προωθούν οι ΗΠΑ, με τη χθεσινή ωμή παρέμβασή τους υπέρ της Τουρκίας, όχι μόνο καλύπτοντας την προκλητική δραστηριότητα του τουρκικού στόλου στο νησί, αλλά και αμφισβητώντας το δικαίωμα της Κύπρου να κάνει έρευνες για πετρέλαιο σε "μη καθορισμένη υφαλοκρηπίδα"» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ