ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΘΕΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Δεν τόλμησαν να καταδείξουν τους πραγματικούς ενόχους

Ανησυχητικά στοιχεία για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Eurokinissi

Τις ανθρώπινες δραστηριότητες ως αιτία για τις κλιματικές αλλαγές, που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του πλανήτη και ολόκληρης της ανθρωπότητας, κατέδειξαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, οι οποίοι συναντήθηκαν τις τελευταίες μέρες στο Παρίσι και συνέταξαν σχετική έκθεση. Παρ' όλα αυτά και πάλι δεν τόλμησαν να κατονομάσουν τους πραγματικούς ενόχους, δηλαδή τη δράση των πολυεθνικών, ούτε και να αναφέρουν μέτρα που θα πρέπει να πάρουν οι ηγέτες των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών!

Αποκρύπτοντας, μάλιστα, τον παράγοντα του κέρδους των πολυεθνικών πετρελαϊκών και άλλων επιχειρήσεων στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος, ο επικεφαλής της πρώτης ομάδας εργασίας (UNEP), Ακίμ Στάινερ, δήλωσε ότι όποιος αγνοήσει το θέμα θα θεωρηθεί απλά ...«ανεύθυνος». Η έκθεση του ΟΗΕ φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι «εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας» (!) η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα το 2005 ξεπέρασε κατά πολύ τις φυσικές διακυμάνσεις τα τελευταία 650.000 χρόνια.

«Είμαστε σε θέση πλέον να διαπιστώσουμε τις επιδράσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας σε διάφορα κλιματικά φαινόμενα, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα», υπογραμμίζουν.

Η στάθμη των θαλασσών εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί τον 20ό αιώνα κατά 17 εκατοστά. Για τις επόμενες δύο δεκαετίες, με τα σημερινά δεδομένα, οι επιστήμονες προβλέπουν αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι στον 21ο αιώνα θα υπάρξουν πολύ σοβαρότερες αλλαγές από αυτές που σημειώθηκαν τον 20ό αιώνα. Κι ενώ τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα, η Σούζαν Σόλομον, αντιπρόεδρος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων, δε δίστασε να δηλώσει: «Η καλύτερη προσφορά των επιστημόνων στην κοινωνία είναι όταν δεν υπερσκελίζουν τον τομέα των αρμοδιοτήτων τους. Επομένως, δεν μπορούμε να κάνουμε δηλώσεις με υποδείξεις πολιτικού χαρακτήρα»!

Το κατά πόσο, όμως, πολιτικό αλλά και σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα είναι το ζήτημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος αποδεικνύεται από τα ίδια τα γεγονότα. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του «Γκάρντιαν», το American Enterprise Institute, μια δεξαμενή εγκεφάλων που χρηματοδοτείται από την «ExxonMobil» και περισσότερα από 20 μέλη του προσωπικού του έχουν υπάρξει σύμβουλοι στην κυβέρνηση Μπους, πρόσφερε από 10.000 δολάρια σε επιστήμονες και οικονομολόγους για να υπονομεύσουν την έκθεση του ΟΗΕ...

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Στο δρόμο του αγώνα μέχρι να δοθούν λύσεις

«H Κοκκινιά αρχίζει πρώτη τον αγώνα για παρακρατηθέντα που μας χρωστάτε χρόνια», «Η Κοκκινιά παλεύει και θα νικήσει, δώστε λεφτά για να λειτουργήσει». Αυτά ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε χτες στο υπουργείο Εσωτερικών η δημοτική αρχή της Νίκαιας μαζί με εργαζόμενους και κατοίκους της πόλης, διεκδικώντας άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις για το οικονομικό πρόβλημα του δήμου και για τον οικονομικό μαρασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντιπροσωπεία του δήμου και εργαζομένων, με επικεφαλής τον δήμαρχο της πόλης Στέλιο Μπενετάτο, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και αφού τον ενημέρωσαν για την οξύτητα του οικονομικού προβλήματος που υπάρχει στο Δήμο Νίκαιας, εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έκαναν σαφές ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις αν δε δοθούν αποτελεσματικές λύσεις από την κυβέρνηση. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου δεσμεύτηκε να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο Δήμο Νίκαιας και να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών την επόμενη βδομάδα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Στέλιος Μπενετάτος εξέφρασε την αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις μαζί με τους εργαζόμενους και τους κατοίκους, ώστε, μεταξύ άλλων, να αποδοθούν οι παρακρατηθέντες πόροι που ποτέ δεν απέδωσαν στην πόλη οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παρότι έχει δικαιωθεί και δικαστικά ο Δήμος Νίκαιας, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι με αντίστοιχη εξασφάλιση της μισθοδοσίας τους μέσα από τους ΚΑΠ, να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί ουσιαστική και μόνιμη λύση στο οικονομικό αδιέξοδο του δήμου.

«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΛΑΡΙΣΑΣ
Οχι νέα βάρη στους δημότες!

Την πρόθεση της δημοτικής αρχής Λάρισας - επανεκλέχτηκε με τη στήριξη της ΝΔ - να φορτώσει νέα βάρη στις πλάτες των δημοτών, με τη λήψη δανείου ύψους 3.800.000 ευρώ για την ανέγερση νέου δημαρχείου και για την απαλλοτρίωση της παραποτάμιας περιοχής, κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της «Δημοτικής Συνεργασίας».

Οπως τόνισε ο Αγ. Παπαστεργίου, επικεφαλής της παράταξης, η «Δημοτική Συνεργασία» αντιτάσσεται στην προοπτική ανέγερσης νέου δημαρχείου όχι μόνο λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης, αλλά και γιατί δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Υπενθύμισε, δε, ότι η απάντηση που δόθηκε για το θέμα από τη Δημοτική Αρχή ήταν πως επενδύει σε γη για το μέλλον και πως το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο κατά τον κύριο δήμαρχο θα αποτελεί κέντρο αναφοράς. Πρόσθεσε, επίσης, πως το οξύμωρο είναι ότι ενώ η Δημοτική Αρχή ισχυρίζεται ότι επενδύει σε γη με δανεικά, ταυτόχρονα εγκαταλείπει τις δεσμευμένες εκτάσεις ή ξεπουλά δημοτική γη σε επιχειρηματίες, προφασιζόμενη έλλειψη χρημάτων για την απαλλοτρίωση αυτών των εκτάσεων, που προορίζονταν για αθλητικές εγκαταστάσεις, πλατείες, παιδικές χαρές κ.ά.

Οσον αφορά στην απαλλοτρίωση της παραποτάμιας περιοχής, σημείωσε πως η Δημοτική Αρχή φέρει ακέραια την ευθύνη, διότι δε μερίμνησε έγκαιρα ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα ποσά από την Πολιτεία, επισημαίνοντας ότι «είναι υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτήσει το εν λόγω έργο σε όλες τις φάσεις».

Στη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της «Δημοτικής Συνεργασίας» αναφέρθηκαν και στα διαβόητα καινοτόμα προγράμματα (Global Grants), επισημαίνοντας πως ο σχεδιασμός τους καθορίζεται από τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου.

ΔΗΜΟΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ
Επαναληπτικές εκλογές αύριο

Αύριο Κυριακή 4 Φλεβάρη οι δημότες της Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη οδηγούνται και πάλι στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας Δημοτικής Αρχής. Οι εκλογές του Οκτώβρη ακυρώθηκαν μετά από προσφυγή του συνδυασμού της ΝΔ, διότι τα ψηφοδέλτια του συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ ήταν μεγαλύτερα από το προβλεπόμενο μέγεθος. Στο μεταξύ εκκρεμεί στο ΣτΕ η συζήτηση της προσφυγής του συνδυασμού της ΝΔ, με την οποία ζητά την ακύρωση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ και όχι την επανάληψη των εκλογών.

Η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση» Ευκαρπίας με υποψήφιο δήμαρχο τον Παναγιώτη Αβραμίδη καλεί το λαό να καταδικάσει με την ψήφο του τους εκπροσώπους του δικομματισμού, που στηρίζουν την αντιλαϊκή επίθεση που εξελίσσεται. Να ψηφίσει μαζικά και αποφασιστικά τη ΔΑΚ, ενισχύοντας έτσι την προοπτική του αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων του.

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Να μη δημοσιευτούν ονόματα «φυγοστράτων»

Για δεύτερη φορά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν επιτρέπει τη δημοσίευση των ονομάτων των «φυγοστράτων», οι οποίοι παράνομα απαλλάχτηκαν από την υποχρέωση στράτευσης.

Η Αρχή κατά πλειοψηφία με την υπ' αριθμό 6/2007 απόφασή της έκρινε ότι η δημοσιοποίηση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας των ονομάτων των «φυγοστράτων» αντίκειται στο νόμο 2472/1997 για τα προσωπικά δεδομένα.

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων δεν προβλέπεται ούτε στη νομοθεσία περί στρατολογίας. Ο νόμος, βέβαια, προβλέπει ορισμένες εξαιρέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και στην άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, εφόσον τα προσωπικά δεδομένα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένο σκοπό. Τέλος, η Αρχή αναφέρει ότι στην περίπτωση των δημοσίων προσώπων είναι δυνατή η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά τα πρόσωπα κατέχουν δημόσια θέση, χρησιμοποιούν δημόσιο χρήμα, διαδραματίζουν ρόλο στη δημόσια ζωή (πολιτική, οικονομική, καλλιτεχνική, κοινωνική, αθλητική κλπ.). Αίτημα για δημοσίευση των ονομάτων των «φυγοστράτων» υπέβαλε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ