ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Κίνηση - συγκάλυψη της ταύτισης με την κυβερνητική πολιτική

Κατέθεσε στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση και ζήτησε πρόωρες εκλογές

Eurokinissi

Σε μια κίνηση αποπροσανατολισμού για να συγκαλύψει την ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τις στρατηγικές πολιτικές επιλογές της ΝΔ, κατέφυγε χτες ο Γ. Παπανδρέου με την πρόταση μορφής που κατέθεσε προς την κυβέρνηση, ζητώντας παράλληλα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε μια περίοδο που οι κινητοποιήσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών στο χώρο της εκπαίδευσης φουντώνουν, με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας επιχείρησε να εξαπατήσει το λαϊκό κίνημα και να «παγώσει» τις κινητοποιήσεις, αφού την ίδια στιγμή που δήλωνε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποχωρήσει από όλες τις εργασίες και τις ψηφοφορίες στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, υπογράμμιζε ότι το κόμμα του διατηρεί στο ακέραιο όλες τις αντιδραστικές προτάσεις και θέσεις του με αιχμή του δόρατος την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Η αιφνιδιαστική κίνηση του Γ. Παπανδρέου, με την κατάθεση πρότασης μομφής και το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είχε διπλή στόχευση. Πρώτος στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν να ξεπεράσει τα εσωκομματικά προβλήματα και να κατευνάσει τις αντιδράσεις που υπήρχαν στη βάση του ΠΑΣΟΚ για τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δεύτερος και σημαντικότερος ήταν να θέσει εκβιαστικό δίλημμα στο λαό ότι μέσα από την εκλογική διαδικασία θα κριθεί ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Στη δημοκρατία, είπε ο Γ. Παπανδρέου, «δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Τη λύση τη δίνει ο λαός με την ετυμηγορία του στις εκλογές», για να προσθέσει «οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση είναι η πρόταση που καταθέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού στις εθνικές εκλογές». Σ' αυτές τις εκλογές, τόνισε, «ο λαός θα αποφασίσει για το ποιος και πώς θα κατευθύνει τις αναγκαίες αλλαγές στη λειτουργία του Συντάγματος».

Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους οι εισηγήσεις που δέχτηκε ο Γ. Παπανδρέου από τους στενούς του συνεργάτες τον παρότρυναν να προχωρήσει στην πρόταση μομφής και στην αποχώρηση από τη συνταγματική αναθεώρηση, με βασικό στόχο να αποφύγει το ΠΑΣΟΚ την εικόνα μέσα στη Βουλή οι βουλευτές του να ψηφίζουν ο ένας μετά τον άλλο υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16. Θέτοντας παράλληλα διλήμματα «εκλογές ή χανόμαστε», το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να θολώσει τα νερά και συμβάλλει στο να περάσουν πιο γρήγορα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Πίσω από τη μομφή κρύβεται η ταύτιση

Βέβαια, πίσω από το επικοινωνιακό τρικ που στήθηκε χτες στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να κρύψει ότι συμφωνεί μέχρι κεραίας με την κυβέρνηση στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην ανώτατη εκπαίδευση και γι' αυτό ακριβώς το λόγο η κριτική του Γ. Παπανδρέου εστιάστηκε στο ότι η ΝΔ «διέψευσε οικτρά τον ψηφοφόρο για τις υποσχέσεις της στην Παιδεία». Αυτό επιβεβαίωσε άλλωστε και ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας: «Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί στο ακέραιο όλες τις προτάσεις του για όλα τα αναθεώρητα άρθρα του Συντάγματος».

Στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παράλληλα, προσέφερε χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση και επιχείρησε να αποτρέψει τις κινητοποιήσεις ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και να εγκλωβίσει τις λαϊκές συνειδήσεις στην παρακολούθηση ενός ανούσιου δικομματικού καυγά στα έδρανα της Βουλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει την πρωτοβουλία των χιλίων πανεπιστημιακών, που βάζοντας πλάτη στην αντιδραστική μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση ζήτησαν να σταματήσουν τώρα οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια και να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις. Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε συγκεκριμένα στην ομιλία του: «Εμείς προτείναμε έναν άλλο δρόμο. Εναν τρίτο δρόμο που ούτε εκθειάζει τον άκρατο γραφειοκρατικό μηχανισμό ούτε αφήνεται έρμαιο στις ορέξεις μιας ελεύθερης αγοράς. Σήμερα αυτός ο τρίτος δρόμος εκφράζεται από χίλιους ακαδημαϊκούς»!!

Το ΠΑΣΟΚ, παίζοντας το «Δούρειο Ιππο» του δικομματισμού, επιχείρησε μέσα από το φιάσκο που έστησε με την πρόταση μομφής να εμφανιστεί σαν εκφραστής των αιτημάτων του φοιτητικού κινήματος, όταν την ίδια στιγμή μέσα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής είχε ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, όταν στις αρχές Γενάρη ο Γ. Παπανδρέου είχε αποκηρύξει και καταδικάσει κάθε μορφή κινητοποίησης, υποστηρίζοντας με δηλώσεις του ότι «δεν πρέπει να γίνονται κινητοποιήσεις με σημαία το άρθρο 16»...

Παράλληλα, στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα» και αναφερόμενος στην αναθεώρηση του άρθρου 24, είπε ότι «με στόχο τον κυβερνητικό κυνικό σχεδιασμό για την εκποίηση των δημοσίων δασών, η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε τις πιο ουσιαστικές δημοκρατικές διαδικασίες, τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος».

Ξεχνώντας, προφανώς, πως το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε την ίδια πολιτική... εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «εκποιεί το δημόσιο πλούτο με στόχο να αφελληνίσει την οικονομία». Οπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, «ο λαός δεν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση Καραμανλή να παίρνει από τους ασθενέστερους και να ευνοεί τους ισχυρότερους». Βέβαια, σε κανένα σημείο δεν ανέφερε ότι ούτε στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ο ελληνικός λαός έδωσε την εντολή να συρρικνώνει όλα τα προηγούμενα χρόνια το εισόδημά του, προσφέροντας απλόχερα παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ενισχύοντας επίσης το δικομματικό καυγά, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση γέρασε πρόωρα και εφθάρη ολοκληρωτικά». Ζητώντας επί της ουσίας να ενισχυθεί το κράτος της αστυνομοκρατίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά το θέμα της «τρομοκρατίας», ότι διέλυσε «την αστυνομία και την αντιτρομοκρατική». Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό ότι συγκαλύπτει το σκάνδαλο των υποκλοπών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή «συκοφαντεί το ΑΣΕΠ, απαξιώνει την Ελλάδα και τον Ελληνα». Επίσης είπε ότι η «χώρα διασύρεται καθημερινά σε διεθνές επίπεδο με το θέμα της ΠΓΔΜ, τα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά και το κυπριακό». Η κυβέρνηση, κατέληξε ο Γ. Παπανδρέου, «έχει μπει στη δίνη της προεκλογικής λογικής. Δεν κάνει τίποτε πια. Είναι επιβλαβής για τη χώρα».


Πώς πάρθηκε η απόφαση στο ΠΑΣΟΚ

Η απόφαση για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια κλειστής σύσκεψης που έγινε στη Χαριλάου Τρικούπη, με τη συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου, του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκη, του εκπροσώπου Τύπου Π. Ευθυμίου, της υπεύθυνης του προγράμματος Α. Διαμαντοπούλου, του Ευαγ. Βενιζέλου και του στενού συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Π. Γερουλάνου.

Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την απόφαση χτες το πρωί στην έκτακτη κοινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού και Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, και σύσσωμα συμφωνήθηκε ότι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρησιμοποιώντας όσα διαδραματίστηκαν στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος, κατά την ψηφοφορία για την αναθεώρηση ή όχι του άρθρου 24 για τα δάση, θα προχωρήσουν στην πρόταση μομφής, βάσει του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής, την οποία και υπέγραψαν τελικά 50 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Στη σύσκεψη που έγινε στη Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε βασικοί εισηγητές να είναι ο Ευγ. Βενιζέλος και η Α. Διαμαντοπούλου, μια απόφαση που προκάλεσε - κατά αξιόπιστες πηγές - την αντίδραση του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος ύστερα από παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου επιλέχθηκε τελικά σαν δεύτερος εισηγητής, μια απόφαση που - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - προκάλεσε την έκρηξη της Α. Διαμαντοπούλου.

Συγχρόνως, όπως σχολίαζαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η απόφαση τελικά του Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε πρόταση μομφής έγινε ύστερα από προτροπή του Ευαγ. Βενιζέλου και δείχνει ότι ο βουλευτής έπεισε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει τη δική του αρχική θέση, να μετατεθεί δηλαδή η αναθεώρηση του άρθρου 16 στην επόμενη Βουλή, στην οποία θα χρειαζόταν 180 ψήφους για να επικυρωθεί. Μια θέση που έτσι και αλλιώς δεν εμποδίζει το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τις επόμενες εκλογές να ψηφίσει την αναθεώρησή του. Επίσης στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν χτες στη Βουλή ότι ο Ευαγ. Βενιζέλος μετά τις τελευταίες εξελίξεις μπήκε πλέον και επίσημα στη «νούμερο δυο θέση» στην ιεραρχία του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ