ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΝΑΤΟ
Νέες πιέσεις για Αφγανιστάν - Κόσσοβο

Καναδός ΝΑΤΟικός στρατιώτης στο Αφγανιστάν μετά από βομβιστική επίθεση

Associated Press

Καναδός ΝΑΤΟικός στρατιώτης στο Αφγανιστάν μετά από βομβιστική επίθεση
Νέες πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ για να ενισχύσουν την αποτελούμενη από 34.000 άνδρες δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Αμυνας της συμμαχίας στη Σεβίλλη της Ισπανίας, που αρχίζει σήμερα. Την περασμένη Κυριακή στην πόλη αυτή πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚ Ισπανίας και φιλειρηνικές αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις της Ανδαλουσίας.

Πρόσχημα για τις νέες πιέσεις, η αναμενόμενη εαρινή επίθεση κατά των συμμαχικών δυνάμεων από τους Ταλιμπάν στο Νότιο Αφγανιστάν. Η πρόταση για μια αναθεωρημένη στρατηγική της συμμαχίας στο Αφγανιστάν θα γίνει από το νέο ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της συμμαχίας στην Ευρώπη, Στρατηγό Τζον Κράντοκ, ο οποίος έχει επισκεφθεί τη χώρα δύο φορές μέσα στο 2007 και θα υποστηριχτεί από το νέο υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος για πρώτη φορά θα παρακολουθήσει σύνοδο των υπουργών Αμυνας της συμμαχίας. Σχετική έκκληση απηύθυνε πρόσφατα και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, η οποία κάλεσε τους συμμάχους να καταρτίσουν ένα συνολικό σχέδιο δράσης στο Αφγανιστάν με αύξηση του στρατού, περισσότερη αναπτυξιακή βοήθεια και ισχυρότερες προσπάθειες κατά του εμπορίου ναρκωτικών.

Οι ΗΠΑ, που αυξάνουν τη δύναμη τους κατά 3.000 στρατιώτες, σχεδιάζουν να διαθέσουν 7,6 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουν το στρατό και την αστυνομία του Αφγανιστάν και να επενδύσουν στις υποδομές.

Ομως η πρόταση για αύξηση των στρατευμάτων προκαλεί ανάμεικτες απαντήσεις από τους άλλους ΝΑΤΟικούς συμμάχους. Η Βρετανία είπε ότι θα στείλει 800 επιπλέον στρατιώτες στο σύνταγμα της στο Νότιο Αφγανιστάν, ενώ η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Τουρκία, εμφανίζονται επιφυλακτικές. Οσο για την ελληνική κυβέρνηση προφανώς θα κάνει ό,τι συνήθως, θα εναρμονιστεί με την απόφαση των... ισχυρών συμμάχων.

Η Γερμανία, εφόσον εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, σκοπεύει να αναπτύξει και αεροσκάφη τύπου «Τορνέιντο» για να επιτηρούν τους ουρανούς και να δίνουν πληροφορίες για τους Ταλιμπάν, αλλά θα απαγορεύεται να κάνουν επιθέσεις ή να βομβαρδίζουν. Η τωρινή γερμανική δύναμη αριθμεί 2.700 άνδρες και βρίσκεται κυρίως στο ειρηνικό βόρειο Αφγανιστάν καθώς η καγκελάριος Μέρκελ απέρριψε αιτήματα να μετακινηθεί προς το νότο και να πάρει μέρος στις μάχες.

Αξιωματούχος της συμμαχίας είπε ότι η συμμαχία έχει αρκετές δυνάμεις στη χώρα αλλά κάθε νέα συνεισφορά από τα μέλη της θα ήταν «καλοδεχούμενη με ανοιχτές αγκαλιές».

Για το Κόσσοβο

Οι υπουργοί αναμένεται επίσης να επαναλάβουν την αποφασιστικότητα της συμμαχίας να διασφαλίσει σταθερότητα στο Κόσσοβο στους επόμενους μήνες μετά από την πρόταση του απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι για ένα τελικό πακέτο διευθέτησης στην περιοχή.

Ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Ιβανόφ, είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσει το βήμα της συνόδου για να εκφράσει τις ρωσικές ανησυχίες για τις κινήσεις των ΗΠΑ να διευρύνουν το αντιπυραυλικό τους σύστημα με την εγκατάσταση μίας βάσης δέκα πυραύλων ανάσχεσης στην Πολωνία και ενός συστήματος ραντάρ για τον εντοπισμό απειλών στη Δημοκρατία της Τσεχίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι το σχέδιο δεν αποτελεί απειλή για τη ρωσική ασφάλεια αλλά παραδέχονται ότι αναμένουν πως ο κ. Ιβανόφ θα εκφράσει τις απόψεις του με ευθύτητα.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προς αναβολή οι συνομιλίες της Βιέννης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Ευελιξία» στους χειρισμούς του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισαάρι, μπροστά στο ενδεχόμενο «ολιγοήμερης» αναβολής των προγραμματισμένων για τις 13 του μήνα συνομιλιών Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στη Βιέννη προέβλεψε χτες στο Βελιγράδι ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές υποθέσεις, Τζέφρι Χουν. Δεν ήταν ο μόνος... Παρόμοια πρόβλεψη για ολιγοήμερη αναβολή 7 ως 10 ημερών έκανε χτες και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, μολονότι άφησε στον Αχτισαάρι τη σχετική πρωτοβουλία. Πάντως, ο εκπρόσωπος του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ ανακοίνωσε χτες ότι δεν έχει διατυπωθεί επισήμως τέτοιο αίτημα από τη σερβική πλευρά και ότι ο Αχτισαάρι θα αποφασίσει σχετικώς μόλις αυτό υποβληθεί.

Παράλληλα, επαφές με τον Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, τον απερχόμενο πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα και τον (επίσης απερχόμενο) υπουργό Εξωτερικών Βουκ Ντράσκοβιτς είχε χτες στο Βελιγράδι υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της ΕΕ. Ο Χαβιέ Σολάνα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στανμάιερ, ο Ευρωενωσιακός επίτροπος για θέματα διεύρυνσης Ολι Ρεν και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Μανουέλ Λόμπο Αντούνες, έθεσαν στη σερβική ηγεσία τρία θέματα: α) τη συνέχιση της διαδικασίας για τον καθορισμό του καθεστώτος Κοσσυφοπεδίου, β)την ενίσχυση της συνεργασίας του Βελιγραδίου με το Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, και γ) την επίσπευση της διαδικασίας σύγκλησης της νέας σερβικής Βουλής και σχηματισμού της νέας σερβικής κυβέρνησης που οι ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι προτιμούν σαφώς να έχει ξεκάθαρα «φιλοευρωενωσιακή» στάση...

Ο Κοστούνιτσα, μετά τη συνάντησή του με τους αξιωματούχους της ΕΕ, επανέλαβε την αντίθεσή του με το σχέδιο Αχτισαάρι, επισημαίνοντας ότι η «ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να κλιμακώσει τη δράση άλλων αυτονομιστικών κινημάτων στα Βαλκάνια αφού το ζήτημα είναι σημαντικό όχι μόνον για τη σταθερότητα της περιοχής αλλά και για όλο τον κόσμο».

Το ίδιο 24ωρο, το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο στο Κοσσυφοπέδιο απέρριψε ριζικά το σχέδιο Αχτισαάρι υπογραμμίζοντας ότι συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του ισχύοντος νέου σερβικού Συντάγματος, αφού «επιδιώκει τη δημιουργία αλβανικού κράτους μέσα στη Σερβία». Εκπρόσωποι του φορέα υπενθύμισαν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σχέδιο Αχτισαάρι που έχουν προγραμματίσει για την ερχόμενη Παρασκευή στην Κοσσόβσκα Μιτρόβιτσα.

ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Διπλωματική κινητικότητα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Συναντήσεις με δυτικούς διπλωμάτες σκοπεύει να έχει στο περιθώριο της συνόδου για την ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί στο Μόναχο, μεταξύ 9 - 11 Φλεβάρη, ο Ιρανός διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Αλί Λαριτζάνι δε διευκρίνισε αν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση ήδη.

Στο μεταξύ, σήμερα φθάνει στη Μόσχα ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, απεσταλμένος του Ανώτατου Θρησκευτικού Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, με σκοπό να έχει συνομιλίες, κατ' αρχάς, με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ρώσου Προέδρου, Ιγκόρ Ιβανόφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην πρόταση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας να «παγώσει» η εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα το «πάγωμα» της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου.

Χτες, πάντως, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δοκίμασε «επιτυχώς» τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1 που αγόρασε, πριν από περίπου ένα μήνα, από τη Μόσχα, στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων. Η Ουάσιγκτον έχει, ήδη, εκφράσει πολλάκις τη δυσαρέσκειά της.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Προσήκοντα» βασανιστήρια

ΟΤΑΒΑ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Αποκαλύψεις για τους βασανισμούς Αφγανών κρατουμένων από Καναδούς στρατιώτες τον Απρίλη του 2006, έκανε Καναδός ακαδημαϊκός. Η Γκλόουμπ εντ Μέιλ σημειώνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις αρχικά έκριναν «προσήκουσα» τη μεταχείριση αυτή «απείθαρχων» κρατουμένων, ωστόσο, μετά την ανακίνηση του θέματος, άρχισε νέα έρευνα.

Στο μεταξύ, συμβούλιο δημογερόντων στην Τζαλαλαμπάντ αποφάσισε να απέχει από τα καθήκοντά του για τέσσερις μέρες μετά από επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων, που σκότωσαν τοπικό μουσουλμάνο πνευματικό στη Νανγκαρχάρ. Αλλοι προεστοί στην Καμπούλ διαμαρτύρονταν για τη μεταχείριση «οποιουδήποτε φέρει γενειάδα» ως «εχθρού» από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Επίσης χθες, πέντε αστυνομικοί και φρουροί σκοτώθηκαν από μια σειρά εκρήξεων στις επαρχίες Κανταχάρ, Χεράτ και Νιμρόζ.

Αντίκρυ, στο Πακιστάν, άγνωστοι σκότωσαν έναν Πακιστανό πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών, μόλις είχε βγει από συνάντηση με προύχοντες φυλών που κάλεσε να συνεργαστούν με τις αρχές για να αντιμετωπιστούν «αντικοινωνικά στοιχεία».

Στο Αφγανιστάν, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωναν τη σύλληψη, κοντά στα πακιστανικά σύνορα, δύο ανταρτών που θεωρούν ότι ανήκουν στην «αλ Κάιντα».

Τέλος, το γραφείο του προέδρου Χάμιντ Καρζάι άφηνε να εννοηθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μην κυρώσει το νόμο που δίνει αμνηστία στους πολέμαρχους και τους εγκληματίες πολέμου... πολλοί εκ των οποίων είναι στη Βουλή και την κυβέρνησή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ