Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Προσήκοντα» βασανιστήρια

ΟΤΑΒΑ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Αποκαλύψεις για τους βασανισμούς Αφγανών κρατουμένων από Καναδούς στρατιώτες τον Απρίλη του 2006, έκανε Καναδός ακαδημαϊκός. Η Γκλόουμπ εντ Μέιλ σημειώνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις αρχικά έκριναν «προσήκουσα» τη μεταχείριση αυτή «απείθαρχων» κρατουμένων, ωστόσο, μετά την ανακίνηση του θέματος, άρχισε νέα έρευνα.

Στο μεταξύ, συμβούλιο δημογερόντων στην Τζαλαλαμπάντ αποφάσισε να απέχει από τα καθήκοντά του για τέσσερις μέρες μετά από επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων, που σκότωσαν τοπικό μουσουλμάνο πνευματικό στη Νανγκαρχάρ. Αλλοι προεστοί στην Καμπούλ διαμαρτύρονταν για τη μεταχείριση «οποιουδήποτε φέρει γενειάδα» ως «εχθρού» από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Επίσης χθες, πέντε αστυνομικοί και φρουροί σκοτώθηκαν από μια σειρά εκρήξεων στις επαρχίες Κανταχάρ, Χεράτ και Νιμρόζ.

Αντίκρυ, στο Πακιστάν, άγνωστοι σκότωσαν έναν Πακιστανό πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών, μόλις είχε βγει από συνάντηση με προύχοντες φυλών που κάλεσε να συνεργαστούν με τις αρχές για να αντιμετωπιστούν «αντικοινωνικά στοιχεία».

Στο Αφγανιστάν, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωναν τη σύλληψη, κοντά στα πακιστανικά σύνορα, δύο ανταρτών που θεωρούν ότι ανήκουν στην «αλ Κάιντα».

Τέλος, το γραφείο του προέδρου Χάμιντ Καρζάι άφηνε να εννοηθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μην κυρώσει το νόμο που δίνει αμνηστία στους πολέμαρχους και τους εγκληματίες πολέμου... πολλοί εκ των οποίων είναι στη Βουλή και την κυβέρνησή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ