Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πληθαίνουν οι αμερικανικές «απώλειες»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αλλο ένα αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη χτες, λίγο έξω από τη Βαγδάτη, πιθανότατα από πυρά, αν και η εκδοχή αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις. Πρόκειται για το 5ο ελικόπτερο που καταρρίπτεται μέσα σε 2 βδομάδες και παρέσυρε στο θάνατο 7 επιβαίνοντες. Την ευθύνη φρόντισε να αναλάβει η «αλ Κάιντα».

Ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, στρατηγός Πίτερ Πέις, παραδέχτηκε ότι «οι μέθοδοι και η τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι αντάρτες έχουν εξελιχθεί και οι επιθέσεις τους γίνονται ολοένα και αποτελεσματικότερες». Αλλοι αξιωματούχοι έσπευσαν, και με αυτή την αφορμή, να βάλλουν κατά του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι «εξοπλίζει με σύγχρονο οπλισμό σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες και αυτός φθάνει και σε άλλες ομάδες».

Ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, πάντως, αρκέστηκε να τονίσει ότι η Ουάσιγκτον «θα γνωρίζει τους επόμενους μήνες αν η ιρακινή κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ή αν πρέπει να εξεταστούν νέες εναλλακτικές». Το πρώτο «σχέδιο» του οποίου η αποτελεσματικότητα θα κριθεί θα είναι «η διασφάλιση τάξης στη Βαγδάτη». Κατοχικοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι έχει αρχίσει, ήδη, η σταδιακή εφαρμογή του.

Χτες, σε επιθέσεις σε Βαγδάτη και άλλες πόλεις σκοτώθηκαν 15 Ιρακινοί και ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός ακόμη Αμερικανού. Μάλιστα, σε ένα επεισόδιο έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί φρουροί του τηλεοπτικού δικτύου «Ιρακίγια» από μισθοφόρους που «προστάτευαν υψηλά ιστάμενο πρόσωπο». Επίσης, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «ανακρίνονται 4 αξιωματικοί» για την απαγωγή του Ιρανού διπλωμάτη, την Κυριακή, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι ακόμη κατηγορούμενοι.

Επικρίσεις και δίκες

Την παραπομπή σε δίκη του Αμερικανού πεζοναύτη Μάριο Λοζάνο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση του Ιταλού μυστικού πράκτορα Νικόλα Καλιπάρι, ανακοίνωσε χτες ιταλικό δικαστήριο. Ο Καλιπάρι σκοτώθηκε από αμερικανικά πυρά ενώ συνόδευε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης τη δημοσιογράφο Τζουλιάνα Σγκρένα που μόλις είχε απελευθερωθεί μετά από μήνες ομηρίας, το Μάρτη του 2004. Οι αμερικανικές αρχές επιμένουν ότι επρόκειτο για «σφάλμα συνεννόησης».

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρωθυπουργός, σε συνέντευξη στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», εκτιμούσε ότι οι «ΗΠΑ απέτυχαν στο Ιράκ» και χαρακτήριζε «παράλογη την άποψη ότι η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων θα γίνει αφού όλα θα έχουν ομαλοποιηθεί. Αυτό δείχνει παντελή έλλειψη σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ