Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Η ρωσική πολιτική εξομοιώνεται με την αμερικάνικη

Οργισμένες δηλώσεις Λουκασένκο

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς», δήλωσε πως η χώρα του έκανε λάθος που μέχρι τώρα ακολουθούσε μονόπλευρη πολιτική προς την κατεύθυνση της Ρωσίας. «Αναγνωρίζω το λάθος και την αδυναμία της εξωτερικής μας πολιτικής. Πατούσαμε στο ένα πόδι, ενώ έπρεπε να πατάμε και στα δύο. Βρισκόμαστε ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία. Είμαστε γέφυρα ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση».

Ο Λουκασένκο σημείωσε πως η Λευκορωσία θα αντέξει την αύξηση των τιμών στα ρωσικά καύσιμα, αλλά εκείνο που την ενόχλησε ήταν ότι «αυτά τα βάρβαρα μέτρα σε βάρος μας πάρθηκαν από μια σύμμαχο, την πιο κοντινή χώρα σε μας».

Σημείωσε επίσης ότι η γειτονική Πολωνία παίρνει κόμιστρα 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ρωσικές ύλες που περνούν από το έδαφός της, κάτι που ως τώρα δεν έκανε η χώρα του, που παρείχε στη Ρωσία πολλές δωρεάν «υπηρεσίες».

Ο Αλ. Λουκασένκο κατηγόρησε για «αυτοκρατορικές ιδιοτροπίες» το Κρεμλίνο, αντιδρώντας στη νοοτροπία που «λέει στη Λευκορωσία, στην Ουκρανία, στη Γεωργία υπάρχουν μόνον ρωσικά συμφέροντα και δε θα πρέπει να υπάρχουν λευκορώσικα συμφέροντα στη Λευκορωσία. Η ρωσική πολιτική όλο και περισσότερο εξομοιώνεται με την αμερικάνικη. Εμφανίστηκαν κάποιες αυτοκρατορικές ιδιοτροπίες».

Τέλος ο Λουκασένκο, είπε πως στη χώρα του δεν έγινε γενικευμένη ιδιωτικοποίηση, αλλά μόνον «στοχευμένη», κάτι που απέτρεψε το να περάσει η οικονομία της χώρας στα χέρια του «κόσμου του εγκλήματος». Σημείωσε ότι η χώρα του δεν έχει χρέη προς τη Δύση και πως το κράτος θα συνεχίσει να βάζει συγκεκριμένους όρους σε όσους θέλουν να αποκτήσουν «κομμάτι» της κρατικής περιουσίας. «Ο κύριος όρος είναι ότι μετά την ιδιωτικοποίηση διατηρείται η εργατική κολεκτίβα κι εκείνες οι κοινωνικές εγγυήσεις που υπήρχαν και πριν από την ιδιωτικοποίηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ