Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Αντιθέσεις για τα ορυχεία

ΛΑ ΠΑΣ.--

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Ανθρακωρύχων της Βολιβίας - (Fencomin) και να απομακρύνει τον υπουργό Ορυχείων Γκιγιέρμο Νταλένσε όπως απαίτησαν οι ανθρακωρύχοι κατά τη διαδήλωση που πραγματοποίησαν την Τρίτη, σύμφωνα με το Bolpress.

Μια διαδήλωση που δείχνει και τη σύγκρουση που υπάρχει στον τομέα των ορυχείων ανάμεσα σε αυτούς που εμφανίζονται ως μικροϊδιοκτήτες και αυτούς που δουλεύουν στα κρατικά ορυχεία, και όλα αυτά στο φόντο της διακηρυγμένης θέσης του Μοράλες για την εθνικοποίηση. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι το μέτρο της αύξησης των φόρων για τις εταιρείες αυτές «πάγωσε» και την πρόταση διαλόγου από την κυβέρνηση. Σε αυτή υπήρξε χρήση δυναμίτιδας εκ μέρους των μελών της Fencomin, σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ των ανθρακωρύχων και απλών πολιτών, κατάσχεση εκ μέρους της αστυνομίας 270 μασουριών δυναμίτιδας και συλλήψεις 8 ανθρακωρύχων, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μερικές ώρες μετά.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβρη μετά την αναβολή της εθνικοποίησης των ορυχείων ο Νταλένσε, αντικαθιστώντας τον μέχρι τότε υπουργό Βάλτερ Βιγιαροέλ, είχε δεσμευτεί για συνομιλίες με τους ανθρακωρύχους, ώστε να επιλυθεί η κρίση που οδήγησε, στις 5 Οκτώβρη, σε συγκρούσεις μεταξύ των μικροϊδιοκτητών ανθρακωρύχων και αυτών που απασχολούνται στην κρατική «Comibol» στο μεγάλο κρατικό ορυχείο κασσίτερου στο Χουανούνι, κατά τη διάρκεια των οποίων 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 61 τραυματίστηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ