ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κλιμάκωση των αγώνων από βδομάδα

Πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ. Νέες κινητοποιήσεις με πανελλαδικό συντονισμό από τις 23 Φλεβάρη, που θα κορυφωθούν με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ στις 18 Μάρτη

Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες πολύμορφες κινητοποιήσεις των αγροτών

Motion Team

Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες πολύμορφες κινητοποιήσεις των αγροτών
Σε πιο δυναμική φάση εισέρχεται η πάλη των μικρομεσαίων αγροτών κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων με τη βδομάδα νέων αγροτικών κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση», στην πανελλαδική σύσκεψη στελεχών της που πραγματοποιήθηκε, το περασμένο Σάββατο, στη Λάρισα.

Οι νέες κινητοποιήσεις ξεκινούν στις 23 Φλεβάρη, με πιο προχωρημένες μορφές πάλης - από συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια μέχρι αποκλεισμούς δρόμων - με πανελλαδικό συντονισμό, και θα κορυφωθούν με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στις 18 Μάρτη.

Οπως τονίστηκε στη σύσκεψη, στόχος είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των αγροτών και των αγροτικών μηχανημάτων που θα συμμετάσχουν στις νέες κινητοποιήσεις σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του αγώνα, στον οποίο πήραν μέρος περισσότεροι από 5.000 αγωνιστές της αγροτιάς και πάνω από 500 τρακτέρ.

Στην εισήγηση της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, που παρουσίασε ο Β. Μπούτας, αλλά και στις παρεμβάσεις των άλλων στελεχών του συνεπούς αγροτικού κινήματος, στη σύσκεψη, εκφράστηκε η θετική εκτίμηση για τις κινητοποιήσεις που έγιναν, καθώς υπήρξε μαζική συμμετοχή - ιδιαίτερα των νέων αγροτών - κι αυτό δίνει απάντηση και σε όσους υποστηρίζουν ότι σήμερα το αγροτικό κίνημα αδυνατεί να κινητοποιήσει αγωνιστικά τον αγροτικό κόσμο και καλλιεργούσαν τη μοιρολατρία και την παραίτηση, ισχυριζόμενοι ότι «δε γίνεται τίποτα».

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε η ανάγκη καλύτερης οργάνωσης και πολιτικοποίησης της πάλης με την ενίσχυση του μετώπου αγροτών - εργαζομένων - ΕΒΕ ενάντια στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερα σημειώθηκε η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να αποπροσανατολίσει τον αγροτικό κόσμο, να υπονομεύσει την προοπτική των αγροτικών αγώνων και, ταυτόχρονα, να εκμεταλλευτεί την αγανάκτηση και την πολιτική δυσαρέσκεια της μικρομεσαίας αγροτιάς, προς «ίδιον κομματικόν όφελος» και στο πλαίσιο της λειτουργίας του «δικομματικού παιχνιδιού».

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η ανάγκη πιο καθαρής διατύπωσης και πειστικότερης ανάλυσης του πλαισίου διεκδικήσεων, ούτως ώστε να αντιλαμβάνονται όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες ότι μόνο η πρόταση της ΠΑΣΥ οδηγεί στη διέξοδο, καθώς δίνει και τη δυνατότητα αντιμετώπισης των σημερινών αγροτικών προβλημάτων και την προοπτική για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Ως σημαντικό ζήτημα αναφέρθηκε η ανάδειξη και η προβολή των διεκδικήσεων που αφορούν στο σύνολο της αγροτικής οικογένειας και, γενικότερα, των κατοίκων της υπαίθρου κι αφορούν στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό και συνδέονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το νέο ρόλο που της έχει ανατεθεί από το αστικό κράτος.

Η ΠΑΣΥ ξεκαθαρίζει ότι η πάλη στοχεύει στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος του δικομματισμού και υπέρ των πολιτικών δυνάμεων που αντιμάχονται την ΚΑΠ, τον ΠΟΕ και την πλουτοκρατία για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, για την ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, που θ' αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες, θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς και θα έχει την ολόπλευρη στήριξη του κράτους.

Μεγαλύτερη αισιοδοξία

Το «κλίμα» που επικράτησε σ' αυτή τη σύσκεψη ήταν πιο αισιόδοξο ως προς τις δυνατότητες ανάπτυξης των αγώνων, σε σχέση με την προηγηθείσα προς τις πρώτες κινητοποιήσεις.

Κι αυτή η αγωνιστική αισιοδοξία δεν πηγάζει μόνο από την επιτυχία του αγώνα που προηγήθηκε, αλλά και από την κοινή διαπίστωση ότι το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ υιοθετείται από όλο και περισσότερους μικρομεσαίους αγρότες, οι οποίοι ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, αντιλαμβάνονται ότι μόνο με τη συσπείρωσή τους στο συνεπές αγροτικό κίνημα μπορεί η πάλη τους να έχει απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Σ' αυτή τη συνειδητοποίηση συντελεί και το «αποκαλυπτικό ξεγύμνωμα» των αγροτοπατέρων που κατοικοεδρεύουν στα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΣΥΔΑΣΕ και της ΓΕΣΑΣΕ, καθώς και των δήθεν «αγωνιστών» της γνωστής «θεσσαλικής παρέας» των αγροτοσυνεταιριστών της ΝΔ, που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών κι έχουν αναλάβει εργολαβικά το ρόλο του διασπαστή και του υπονομευτή των αγροτικών αγώνων.

Οι νέες κινητοποιήσεις που άρχισαν, ήδη, να προετοιμάζονται, με πλατύ άνοιγμα της ΠΑΣΥ στον αγροτικό κόσμο, θα συνδυαστούν και με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια να στηθούν νέες Επιτροπές της ΠΑΣΥ, να ενεργοποιηθούν πιο οργανωμένα οι Αγροτικοί Σύλλογοι που λειτουργούν και να δημιουργηθούν νέοι εκεί που δεν υπάρχουν, ώστε το αγροτικό κίνημα ν' ανασυγκροτηθεί και να δυναμώσει.

«Εχουμε υποχρέωση - τόνισε στην εισήγησή του ο Β. Μπούτας - να συνεχίσουμε τον αγώνα με κάθε μορφή, να φτάσουμε και στον τελευταίο μικρομεσαίο αγρότη για να τον ενημερώσουμε, να τον οργανώσουμε. Να συγκρουστούμε αποφασιστικά με την κυβέρνηση της ΝΔ, που εφαρμόζει, με συνέπεια και ζήλο, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Ν' απαντήσουμε στο λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ που «ψαρεύει στα θολά νερά» για αγροτικές ψήφους, στηρίζοντας τη νέα ΚΑΠ, η οποία καταστρέφει τις αγροτικές καλλιέργειες, συρρικνώνει το αγροτικό εισόδημα, εντείνει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες, απλώνει και βαθαίνει τη φτώχεια στο χωριό.

Την πείρα τους από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής και την εμπειρία τους από τους αγώνες της αγροτιάς μετέφεραν με τις παρεμβάσεις τους στην πανελλαδική σύσκεψη στελέχη του αγροτικού κινήματος απ' όλη τη χώρα. Μίλησαν ο Γ. Γκικόπουλος, από τη Βοιωτία, ο Γ. Σκούφας, από την Πιερία, ο Β. Αρμενιάκος, από την Κέρκυρα, ο Ρ. Μαρούδας, ο Χ. Αρχοντής και ο Γ. Σακοράφας από τη Λάρισα, ο Σπ. Τσιοτινός, από τα Τρίκαλα, ο Σ. Γιαννακός από την Καρδίτσα κ.ά.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Το χάσμα

Οι διαφορές της ηγεσίας των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ με την κυβέρνηση - όπως ακριβώς γινόταν μέχρι πριν λίγα χρόνια με τους αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και τις τότε κυβερνήσεις του - περιορίζονται στο αν θα είναι λίγο μεγαλύτερη ή λίγο μικρότερη η επιστροφή του ΦΠΑ και αν δοθούν τίποτα «ξεροκόμματα» παραπάνω για τους μεγαλοαγρότες.

Για τους μικρομεσαίους αγρότες οι διαφορές με την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης και την ΕΕ είναι τεράστιες. Η πολιτική αυτή τους οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα και δε σώζονται, αν τελικά η επιστροφή του ΦΠΑ γίνει 15%, ούτε αν ρυθμιστούν λίγο καλύτερα τα πανωτόκια, ούτε αν μειωθεί ο ΦΠΑ σε κάποιες περιπτώσεις. Ο Κοκκινούλης δήλωσε απογοητευμένος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Οικονομίας Αν. Μπέζα, αναφέροντας ότι... «ανέκαθεν τα μπλόκα άνοιγαν τις πόρτες»...

Ομως από τον αγώνα που διαλαλεί η ηγεσία των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ - που μια αρχίζει και μια σταματά - μέχρι τον αγώνα που πρέπει να δώσει η μικρομεσαία αγροτιά, δεν υπάρχει απλώς τεράστια διαφορά, πρόκειται για εντελώς διαφορετικά πράγματα, από διαφορετική αφετηρία και με διαφορετικούς στόχους. Εκτός των άλλων η ηγεσία των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ θέλει να πάρουν οι μεγαλοαγρότες και τις επιδοτήσεις από τους μικρομεσαίους αγρότες που η νέα ΚΑΠ και η αποδέσμευση και οι εξευτελιστικές τιμές τους βγάζουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Δεν τους ενδιαφέρει αν οι ψευτοεπιδοτήσεις αυτές δόθηκαν ως επιδόματα ανεργίας για μικροαγρότες που δε θα μπορούν πλέον να παράγουν.

Η μικρομεσαία αγροτιά δεν έχει να κερδίσει τίποτα το ουσιαστικό από έναν αγώνα ενταγμένο στη λογική της νέας ΚΑΠ, του ΠΟΕ και της κυβερνητικής πολιτικής. Αντί να ακολουθήσει αυτούς τους κυρίους, μπορεί κάλλιστα να πυκνώσει τις αγωνιστικές γραμμές της ΠΑΣΥ και να παλέψει ενωτικά και επίμονα ενάντια στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος, σε όλα τα μέτωπα.


Κ. Δ.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών

Τα βασικά αιτήματα της ΠΑΣΥ, μεταξύ των άλλων, είναι:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που προκλήθηκε από την ΚΑΠ και από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες
  • Ικανοποιητικές κατώτερες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα
  • Ενίσχυση των συνεταιρισμών για να περιοριστεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων
  • Πλήρης ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος
  • Επιστροφή ολόκληρου του φόρου που πληρώνεται για την αγορά αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων
  • Αμεσος διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
  • Εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής
  • Ελεγχος των τιμών των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων για να μειωθεί το κόστος παραγωγής
  • Δωρεάν δημόσια Υγεία και Παιδεία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ