Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χάσμα

Οι διαφορές της ηγεσίας των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ με την κυβέρνηση - όπως ακριβώς γινόταν μέχρι πριν λίγα χρόνια με τους αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και τις τότε κυβερνήσεις του - περιορίζονται στο αν θα είναι λίγο μεγαλύτερη ή λίγο μικρότερη η επιστροφή του ΦΠΑ και αν δοθούν τίποτα «ξεροκόμματα» παραπάνω για τους μεγαλοαγρότες.

Για τους μικρομεσαίους αγρότες οι διαφορές με την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης και την ΕΕ είναι τεράστιες. Η πολιτική αυτή τους οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα και δε σώζονται, αν τελικά η επιστροφή του ΦΠΑ γίνει 15%, ούτε αν ρυθμιστούν λίγο καλύτερα τα πανωτόκια, ούτε αν μειωθεί ο ΦΠΑ σε κάποιες περιπτώσεις. Ο Κοκκινούλης δήλωσε απογοητευμένος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Οικονομίας Αν. Μπέζα, αναφέροντας ότι... «ανέκαθεν τα μπλόκα άνοιγαν τις πόρτες»...

Ομως από τον αγώνα που διαλαλεί η ηγεσία των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ - που μια αρχίζει και μια σταματά - μέχρι τον αγώνα που πρέπει να δώσει η μικρομεσαία αγροτιά, δεν υπάρχει απλώς τεράστια διαφορά, πρόκειται για εντελώς διαφορετικά πράγματα, από διαφορετική αφετηρία και με διαφορετικούς στόχους. Εκτός των άλλων η ηγεσία των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ θέλει να πάρουν οι μεγαλοαγρότες και τις επιδοτήσεις από τους μικρομεσαίους αγρότες που η νέα ΚΑΠ και η αποδέσμευση και οι εξευτελιστικές τιμές τους βγάζουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Δεν τους ενδιαφέρει αν οι ψευτοεπιδοτήσεις αυτές δόθηκαν ως επιδόματα ανεργίας για μικροαγρότες που δε θα μπορούν πλέον να παράγουν.

Η μικρομεσαία αγροτιά δεν έχει να κερδίσει τίποτα το ουσιαστικό από έναν αγώνα ενταγμένο στη λογική της νέας ΚΑΠ, του ΠΟΕ και της κυβερνητικής πολιτικής. Αντί να ακολουθήσει αυτούς τους κυρίους, μπορεί κάλλιστα να πυκνώσει τις αγωνιστικές γραμμές της ΠΑΣΥ και να παλέψει ενωτικά και επίμονα ενάντια στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος, σε όλα τα μέτωπα.


Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ