Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ - ΕΞΑΓΟΡΕΣ
Γιγάντωση στον κατασκευαστικό κλάδο

Ανακοινώθηκε συγχώνευση «Τεχνοδομικής» - «Παντεχνικής»

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο νέος κύκλος συγχωνεύσεων - εξαγορών με τις μεγάλες εισηγμένες στη Σοφοκλέους επιχειρήσεις να γιγαντώνονται ακόμη περισσότερο και να διεκδικούν σε όφελος των μεγαλομετόχων τους ακόμη μεγαλύτερα κομμάτια από την πίτα της αγοράς. Μετά τις τρέχουσες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό κλάδο σειρά φαίνεται να παίρνουν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, καθώς χτες γνωστοποιήθηκε η συγχώνευση των τεχνικών εταιρειών δύο «μεγάλων» του χώρου, των Μπόμπολα - Σαραντόπουλου.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, η «Ελληνική Τεχνοδομική - Ακτωρ» συμφερόντων Μπόμπολα, προχωρά στην απορρόφηση της «Παντεχνικής», συμφερόντων της οικογένειας Σαραντόπουλου. Πρόκειται για δύο κατ' εξοχήν μεγάλες επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου, οι οποίες, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, στοχεύουν, μέσα από τον υπό διαμόρφωση επιχειρηματικό κολοσσό, να βάλουν στο χέρι και τα νέα έργα υποδομών και οδικών αξόνων, που ετοιμάζεται να δημοπρατήσει το δημόσιο, εξασφαλίζοντας έτσι την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των μεγαλομετόχων τους και για τα επόμενα χρόνια.

Ηδη η «Ελληνική Τεχνοδομική - Ακτωρ» έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που φτάνει στα 3,3 δισ. ευρώ και η «Παντεχνική» ακόμη 700 εκατ. ευρώ. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η τέτοια γιγάντωση πατάει, πάτησε και συνεχίζει να πατά γερά πάνω στην εφαρμοζόμενη πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο των «συμπράξεων» ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες (ΣΔΙΤ) έρχεται να παραδώσει για πολλά - πολλά χρόνια τα μεγάλα και μικρότερα έργα υποδομής (οδικούς άξονες, σχολεία κ.ά.) στη διαχείριση και στις επιχειρηματικές ορέξεις των καραδοκούντων «επενδυτών». Τα σπασμένα θα φορτωθούν για μια ακόμη φορά στους «χρήστες» των υπηρεσιών, όπως οι κυβερνώντες ονομάζουν τα λαϊκά στρώματα της χώρας.

Στην επίσημη λίστα του χρηματιστηρίου μεγαλομέτοχοι της «Τεχνοδομικής» φέρονται οι οικογένειες Μπόμπολα (ποσοστό 16%) και Καλιστσιάνη (15%). Στην «Παντεχνική» τα συμφέροντα Σαραντόπουλου κατέχουν ποσοστό 24% και Γιόκαρη το 18%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ