Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό

Καθοριστική σημασία στην «παραγωγή» πληθωρισμού έχουν τα παραγόμενα εμπορεύματα στη μεταποίηση, τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) εμφανίζουν αυξήσεις πολλαπλάσιες από το δείκτη τιμών καταναλωτή. Οπως προκύπτει, οι ντόπιοι μεγαλοβιομήχανοι συνεχίζουν να θησαυρίζουν σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης, στην οποία φορτώνουν και το κόστος της «ανταγωνιστικότητάς» τους στην εξωτερική αγορά. Επί της ουσίας, δηλαδή, τα λαϊκά νοικοκυριά της χώρας επιδοτούν και τις εξαγωγές των βιομηχάνων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στο 12μηνο Γενάρης - Δεκέμβρης 2006, σύμφωνα με τα οποία:

  • Ο «δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία» (δηλαδή οι τιμές στις οποίες πωλούν τα εμπορεύματα οι ντόπιοι ιδιοκτήτες των εργοστασίων) αυξήθηκε σε μέσα επίπεδα στο 12μηνο σε ποσοστό 6,1%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι αυξήσεις που φορτώνουν στα εμπορεύματα που πωλούνται στη χώρα είναι τριπλάσιες σε σχέση με τα εξαγόμενα. Από τη σύγκριση των τιμών Δεκέμβρης 2006 - Δεκέμβρης 2005 οι αυξήσεις στην ντόπια αγορά φτάνουν σε 2,7% έναντι αύξησης 0,9% στα εξαγόμενα.
  • Τα εισαγόμενα βιομηχανικά εμπορεύματα - μέσα επίπεδα 12μηνου 2006 - εμφανίζουν αυξήσεις σε ποσοστό 4,4% έναντι αυξήσεων 8,8% και 3,1% στα δύο προηγούμενα 12μηνα. Μεγάλες ανατιμήσεις καταγράφουν τα ενεργειακά αγαθά (10,6%) και τα ενδιάμεσα αγαθά (8,4%).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ