Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στα σκαριά νέες ανατροπές

«Συστάσεις» για την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% και περισσότερη ...ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συζητάμε σε ...πολιτικό επίπεδο, λέει ο Γ. Αλογοσκούφης

Η ...απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων των εργαζομένων - πάγιο αίτημα των βιομηχάνων - επανέρχεται στην επικαιρότητα, μέσα από το κείμενο συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το «Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων» της περιόδου 2006 - 2008, που έχει υποβάλει στα κοινοτικά όργανα η ελληνική κυβέρνηση. Θέμα, το οποίο, σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις Αλογοσκούφη, η κυβέρνηση συζητά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε πολιτικό επίπεδο.

Στις συστάσεις της η ΕΕ εκτιμά, ότι, με εξαίρεση τα δημοσιονομικά, όπου διαπιστώνει «ισχυρή πρόοδο», «οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό, είναι ανεπαρκείς...». Ειδικότερα, το κοινοτικό κείμενο κάνει λόγο για «αδύνατα σημεία» της ελληνικής οικονομίας, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με άμεση προτεραιότητα τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημοσίων οικονομικών, μέσα από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και τον... εκσυγχρονισμό του καθεστώτος προστασίας των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή πιο ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, τη μείωση της φορολογίας της εργασίας και την αντιμετώπιση της «μαύρης εργασίας».

Φυσικά, όλες αυτές οι επισημάνσεις δεν είναι καινούργιες. Υπάρχουν σε όλα τα επίσημα κείμενα της ΕΕ και αποτελούν τον πυρήνα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων της «Πράσινης Βίβλου», οι οποίες θα πρέπει να υιοθετηθούν από τα κράτη - μέλη, έως το τέλος του 2007. Ειδικά για το καθεστώς των ελεύθερων απολύσεων, η κοινοτική οδηγία προβλέπει όριο ομαδικών απολύσεων 10% σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα, σήμερα, δίνεται στις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 100 άτομα η δυνατότητα να απολύουν ομαδικά μέχρι το 2% των εργαζομένων.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση ομολογεί και επίσημα τις προθέσεις της να προωθήσει νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά σε χρόνο που θα επιλέξει η ίδια. Από την άποψη αυτή, ενδεικτικές είναι και οι χτεσινές δηλώσεις Αλογοσκούφη, σύμφωνα με τις οποίες «...αυτά είναι θέματα που τα συζητούμε σε επίπεδο πολιτικό. Αυτή η έκθεση δεν έχει έρθει ακόμα στο ECOFIN, δεν έχει συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο, αλλά γνωρίζετε ότι οι συστάσεις αυτές, που γίνονται στα πλαίσια της διαδικασίας της Λισαβόνας είναι ενδεικτικές. Δεν είναι υποχρεωτικές πολιτικές. Κάθε χώρα προγραμματίζει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες επιδιώκει και με βάση αυτόν τον προγραμματισμό προχωρά, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν άλλες απόψεις». Πόσο «ανεξάρτητη» είναι η πολιτική «μεταρρυθμίσεων» κάθε χώρας από το γενικότερο κοινοτικό πλαίσιο αποκαλύπτεται από το γεγονός, ότι οι περαιτέρω ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις έχουν διατυπωθεί στην «Πράσινη Βίβλο», οι προτάσεις της οποίας βρίσκονται σε ...δημόσια διαβούλευση μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων».

Εξ άλλου, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, με θέμα τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης στην Ινδία, ο υπουργός Οικονομίας διέψευσε σχετικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων. Για το ταξίδι στην Ινδία, όπου συμμετείχαν και Ελληνες επιχειρηματίες, αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας αυτής, καθώς και στις δύο συμφωνίες που υπογράφηκαν, η πρώτη για την αποφυγή της διπλής φορολογίας στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η δεύτερη αναφέρεται στην προστασία των επενδύσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνει τη βαθιά ταξική πολιτική (2008-08-27 00:00:00.0)
Σταθερά αντιλαϊκή (2008-02-22 00:00:00.0)
Βιάζονται να αρχίσουν την κατεδάφιση (2007-09-23 00:00:00.0)
Απολογισμός και νέες δεσμεύσεις... (2007-05-25 00:00:00.0)
Στην ατζέντα το σύνολο των ανατροπών... (2007-03-01 00:00:00.0)
Αντιλαϊκός απολογισμός από την κυβέρνηση (2006-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ