ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Πολύμορφη δράση

Νέος γύρος συνελεύσεων, συμμετέχουν αύριο στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, νέο συλλαλητήριο μεθαύριο στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Κλιμακώνοντας με μαζικές συνελεύσεις, πολύμορφες πρωτοβουλίες και καταλήψεις σε όλες τις σχολές, οι φοιτητές και οι σπουδαστές στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας προετοιμάζουν την κορύφωση των διαδηλώσεων για το διήμερο πανελλαδικής παλλαϊκής δράσης. Απαιτούν να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, να αποσυρθεί ο νόμος - πλαίσιο, να καταργηθούν οι νόμοι των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ, Συμπλήρωμα Διπλώματος, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση, κατάταξη και ανάλογη χρηματοδότηση των ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Στη Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει νέος γύρος συνελεύσεων σε όλες τις σχολές για εβδομαδιαίες καταλήψεις. Στο μεταξύ, επτά γενικές συνελεύσεις έχουν αποφασίσει συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα, αύριο, Τετάρτη 14 Φλεβάρη.

Είκοσι μία γενικές συνελεύσεις προχωρούν στη διοργάνωση του παλλαϊκού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 15 Φλεβάρη με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Πολυτεχνείο, σε απεργιακή προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Συντριβανίου, ενώ σε συγκέντρωση των μαθητών, στις 11.30 π.μ., στην Καμάρα, καλεί το ΣΑΣΘ. Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί σήμερα στη 1 μ.μ., στην αίθουσα της ΕΔΟΘ, το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητών και σωματεία.

Μικροπροβλήματα προσπάθησε να δημιουργήσει η ΔΑΠ ΝΔΦΚ στη γενική συνέλευση της Θεολογικής, δυσαρεστημένη από την αγωνιστική απόφαση του συλλόγου. Ο υπεύθυνος της ΔΑΠ και μέλος του ΔΣ του συλλόγου της Θεολογικής, Κ. Μιχαηλίδης, ως κοινός τραμπούκος χτύπησε μέλη της ΠΚΣ.

Στην Καβάλα οι γενικές συνελεύσεις των ΣΔΟ και ΣΤΕΦ καλούν σε συγκέντρωση στις 12 μ., στους Κήπους, την Πέμπτη 15 Φλεβάρη. Στην Αλεξανδρούπολη το ΣΑΣΑ καλεί τους μαθητές, στις 11 π.μ., στο Δημαρχείο. Στην Κομοτηνή το Μουσικό Γυμνάσιο και το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής καλούν, στις 11 π.μ, στην κεντρική πλατεία. Η γενική συνέλευση της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Σερρών θα συμμετέχει στην πανελλαδική κινητοποίηση της Τετάρτης στην Αθήνα. Στην Κοζάνη το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Κοζάνης καλεί στη 1 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, ενώ σήμερα, στις 12 μ., οι σχολές του ΤΕΙ Κοζάνης καλούν σε γενική συνέλευση.

Ολοι στην απεργιακή κινητοποίηση

Με εξορμήσεις στα μαγαζιά, τις τράπεζες και τα εργοστάσια οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ προετοιμάζουν την πανεργατική 24ωρη απεργία, που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μετά από πρόταση των ταξικών συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Στην προκήρυξη, που εξέδωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να φτιάξουν κοινό μέτωπο για Παιδεία και Οικονομία στην υπηρεσία του λαού. Εχουν κοινό συμφέρον, σημειώνει το ΠΑΜΕ, να παλέψουν από κοινού για ενιαία, αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Παιδεία.

Στη Θεσσαλία

Συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις κι άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών διοργανώνουν αύριο οι ταξικές δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στις πρωτεύουσες και των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας. Ταυτόχρονα, αποφάσεις συμμετοχής και άλλες πρωτοβουλίες παίρνουν και οι φοιτητές και οι σπουδαστές στις γενικές συνελεύσεις τους, ενώ αγωνιστικό «παρών» θα δώσουν και οι μαθητές.

Στη Λάρισα, η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου διοργανώνει συλλαλητήριο στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου και για την καλύτερη οργάνωσή του, χτες το απόγευμα, συγκάλεσε σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων της δύναμής του και των αντιπροσώπων του.

Στο Βόλο, το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί, στις 6.30 μ.μ., στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Ελευθερίας.

Στα Τρίκαλα, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε πικετοφορία, στις 7 μ.μ., που θα ξεκινήσει από την πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στην Καρδίτσα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διοργανώνουν συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Ερωτήματα & Απαντήσεις

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ενιαίου δωδεκάχρονου σχολείου που προτείνει το ΚΚΕ;

Το αίτημα για ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο βασικής εκπαίδευσης είναι ένα αίτημα ώριμο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας για μόρφωση. Η εξέλιξη της επιστήμης, οι διευρυμένες σύγχρονες πραγματικές απαιτήσεις καθιστούν επιτακτική ανάγκη τη διεύρυνση της βασικής παιδείας. Μια γενική μόρφωση δεν μπορεί να στοχεύει στην εκμάθηση κάποιων δεξιοτήτων ή στη συσσώρευση κάποιων πληροφοριών, δεν μπορεί να περιορίζεται σε στοιχειώδεις γνώσεις υπολογισμού και γλώσσας. Οφείλει να δίνει τη βάση και τα εφόδια για να μπορέσει ο νέος άνθρωπος να γνωρίζει τους φυσικούς και κοινωνικούς νόμους, να μπορεί να ερμηνεύει τον κόσμο στον οποίο ζει, τη θέση του σε αυτόν και πώς να τον αλλάξει.

Οι σημερινές ανάγκες επιβάλλουν μια βασική - γενική εκπαίδευση, που να δίνει στη νεολαία τη δυνατότητα να οικοδομήσει την παραπέρα εξέλιξή της. «Η εξέλιξη της επιστήμης, η πληθώρα των γνώσεων και των μέσων, κάνουν επιτακτική την επέκταση της, καθοριστικής για τη μετέπειτα πορεία του ανθρώπου, βασικής εκπαίδευσης», υπογραμμίζεται σχετικά στις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο.

Με βάση την πείρα, που δείχνει ότι και η θεσμοθετημένη 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση (από του χρόνου 10χρονη, με ένα χρόνο υποχρεωτική προσχολική αγωγή) εγκαταλείπεται από μεγάλη μερίδα των μαθητών, το ΚΚΕ δεν επιζητεί απλά μια νομοθετική θέσπιση της υποχρεωτικής δωδεκάχρονης εκπαίδευσης. Με τον όρο υποχρεωτική εννοεί την υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει αυτήν την εκπαίδευση δωρεάν, μέσα από κρατικά σχολεία και παράλληλα να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συμμετοχή των μαθητών σε αυτή με μέτρα απαγόρευσης της παιδικής εργασίας, της δουλιάς των εφήβων και φυσικά με μέτρα οικονομικής ενίσχυσης της φτωχής οικογένειας.

Το ενιαίο σχολείο δε χωρίζεται σε βαθμίδες, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Είναι ενιαίο από την αρχή μέχρι την τελευταία τάξη. Η κάθε τάξη αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης, χωρίς επικαλύψεις της ύλης ανάμεσα στις τάξεις. Το ενιαίο σχολείο διασφαλίζει το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση, την ισότιμη παροχή ίδιας μόρφωσης σε όλους, στις ίδιες συνθήκες, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.

Αν η βασική εκπαίδευση είναι ανάγκη να γίνει δωδεκάχρονη, τότε πρέπει να εξασφαλίζεται για όλους μέσα από έναν τύπο σχολείου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ενιαία δομή, ενιαίο πρόγραμμα, ενιαία διοίκηση και λειτουργία, ενιαίο επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής και εκπαιδευτικού προσωπικού. Το ενιαίο σχολείο βασικής μόρφωσης αντιδιαστέλλεται στον ταξικό χαρακτήρα του σχολείου στις όποιες εκφράσεις του: Στην υποβάθμιση της μαζικής βασικής εκπαίδευσης, το σταδιακό περιορισμό των μαθητών από τάξη σε τάξη κι από βαθμίδα σε βαθμίδα, τη διαφοροποίηση των τύπων εκπαίδευσης (γενική - επαγγελματική) και βέβαια την ιδιωτικοποίηση, την ιδιωτική παιδεία και παραπαιδεία.

ΚΟ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πικετοφορίες στις γειτονιές

Πικετοφορίες ενάντια στην αναθεώρηση του Συντάγματος και γενικότερα για τα ζητήματα της Παιδείας διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις της ΚΟΑ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αύριο, Τετάρτη, 14 Φλεβάρη.

Συγκεκριμένα, πικετοφορίες διοργανώνονται:

  • Στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αμερικής, από την Αχτίδα 5ου-6ου Διαμερίσματος.
  • Στις 6.30 μ.μ., στο Ν. Κόσμο (Φραντζή 68) και στο Παγκράτι (Φιλολάου και Πλυτά) η Αχτίδα 2ου Διαμερίσματος.
  • Στις 6 μ.μ., στα Κάτω Πετράλωνα (σταθμός ΗΣΑΠ), η Αχτίδα 3ου-4ου Διαμερίσματος.
  • Στις 7 μ.μ., στους Αμπελόκηπους (σταθμός ΜΕΤΡΟ), η Αχτίδα 1ου-7ου Διαμερίσματος.
  • Στις 7 μ.μ., στο Μαρούσι (σταθμός ΗΣΑΠ), η Αχτίδα Βόρειων Συνοικιών.
  • Στις 6.30 μ.μ., στην Καισαριανή (παλιό Τέρμα) και στου Ζωγράφου (στάση Ανοιξη) η Αχτίδα Ανατολικών Συνοικιών.
  • Στις 7 μ.μ., στην Καλλιθέα (πλατεία Δαβάκη), η Αχτίδα Νότιων Συνοικιών
  • Στις 6 μ.μ., στο Περιστέρι (πεζόδρομος Εθνικής Αντίστασης) και στις 7 μ.μ. στο Αιγάλεω (Ιερά οδός και Θηβών, πλατεία Ελευθερίας) η Αχτίδα Νοτιοδυτικών Συνοικιών.
  • Στις 6 μ.μ., στο Ν. Ηράκλειο (κινηματογράφος «ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ», την ίδια ώρα στη Ν. Φιλαδέλφεια (γραφεία Κομματικής Οργάνωσης) και στη Ν. Ιωνία (πεζόδρομος Ν. Ιωνίας) η Αχτίδα Βορειοδυτικών Συνοικιών.
  • Στις 7 μ.μ., στην Ηλιούπολη (πλατεία Κανάρια), την ίδια ώρα στον Υμηττό (Δημαρχείο) και στο Ελληνικό (πλατεία Σουρμένων) η Αχτίδα Νοτιοανατολικών Συνοικιών.
  • Στις 7 μ.μ., στο Γαλάτσι (Γαλατσίου και Βεΐκου) και στην Αγ. Παρασκευή, η Αχτίδα Βορειοανατολικών Συνοικιών.

Επίσης, η Κομματική Οργάνωση στα Μελίσσια θα πραγματοποιήσει εξορμήσεις, αύριο, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο σούπερ μάρκετ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» και στο Λύκειο Μελισσίων και το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 6 μ.μ., στα σούπερ μάρκετ «LIDL» και «ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ».

Εκδήλωση

Εκδήλωση με θέμα: «Ανώτατη Εκπαίδευση: Εξελίξεις κι η απάντηση του κινήματος» διοργανώνει σήμερα η ΠΚΣ, στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο 3 του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Θα μιλήσουν ο Ν. Ασπράγγαθος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Στ. Μαυρουδέας, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κι ο Σ. Ζαριανόπουλος, γραμματέας του ΕΚΘ και μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ