ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απεργία και συλλαλητήριο αύριο

Motion Team

Πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στο παλλαϊκό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 15 Φλεβάρη απηύθυναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ΕΔΟΘ κι άλλοι μαζικοί φορείς χτες το μεσημέρι. Στα πλαίσια του συντονισμού εργαζομένων - φοιτητών έχει κηρύξει 24ωρη απεργία το ΕΚΘ και 4ωρη (10.30 π.μ.-2.30 μ.μ.) στάση εργασίας η ΕΔΟΘ.

Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση είναι στις 10.30 το πρωί στο Πολυτεχνείο. Σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντριβανίου καλεί τους εργαζόμενους η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και 18 ταξικά σωματεία. Σε προσυγκέντρωση, στις 11.30 π.μ., στην Καμάρα καλεί το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ).

«Είναι ανάγκη να υπάρξει συμμαχία εργαζομένων - νεολαίας στην πάλη ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ, που με τις οδηγίες της ΕΕ προωθούν αυτά τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα τα οποία βάζουν στο στόχαστρο τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νεολαίας», σημείωσε ο Κ. Αναστασόπουλος, εκπρόσωπος του Συντονιστικού. Και ξεκαθάρισε ότι μόνο μία τέτοια συμμαχία μπορεί να καταργήσει τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και να βάλει γερό φρένο στον αντιλαϊκό κατήφορο της κυβέρνησης. Επίσης, σημείωσε την κάθετη αντίθεση του Συντονιστικού και όλων των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων στην απόφαση της ΓΣΕΕ να προχωρήσει στη δημιουργία της «Ακαδημίας Εργασίας».

Κάλεσμα αγώνα και συντονισμού εργαζομένων - φοιτητών για ενιαία λαϊκή Παιδεία απηύθυνε ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και γραμματέας του ΕΚΘ.

Στο μεταξύ ήδη στελέχη του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν πανεξόρμηση στους χώρους δουλιάς, ενημερώνουν τους εργαζόμενους και τους καλούν να κάνουν υπόθεσή τους την πάλη για ενιαία δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και την προσυγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων. Χτες εξορμήσεις έγιναν σε εμπορικά καταστήματα του κέντρου, σε εργοστάσια, όπως «ΕΛΛΕΝΙΤ», «ΜΥΘΟΣ», «ΕΛΑΣ - ΚΑΝ», «Κωνσταντινίδης», σε καταστήματα του ΟΤΕ και της ΔΕΗ και στις υπηρεσίες του ΑΠΘ.

Στην απεργία και ο ΕΣΔΕΠ

Πενθήμερη απεργία από χτες 13 Φλεβάρη έως την Τετάρτη 21 Φλεβάρη και συμμετοχή στα συλλαλητήρια, αποφάσισε η γενική συνέλευση του ΕΣΔΕΠ (Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού) του ΑΠΘ. Αποφάσισε, ακόμα, τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων με το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης.

Ο Ενιαίος Σύλλογος μελών ΔΕΠ ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις εξαγγελίες για κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και καταδικάζει την επίθεση κατά της ηγεσίας της από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και συνεχίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με την απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ, «με στόχο την οριστική ματαίωση των σχεδίων της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων και των λοιπών οπισθοδρομικών αλλαγών». Επίσης, εξέδωσε ψηφίσματα όπου καταγγέλλεται η πολιτική στάση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σχετικά με την ΠΟΣΔΕΠ και τα ΑΕΙ.

Την αντίθεσή τους στη Σύνοδο των Πρυτάνεων ως θεσμού, που εκφράζει μεμονωμένα πρόσωπα κι όχι αποφάσεις διοικητικών οργάνων (π.χ. Σύγκλητος), εξέφρασαν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του ΑΠΘ.

Motion Team

Κοινή μας υπόθεση

Το κόστος των αλλαγών που προωθούνται στην εκπαίδευση θα το πληρώσουν τα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Δική τους υπόθεση είναι να εμποδίσουν την υλοποίηση των αλλαγών. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τη συντονισμένη και αποφασιστική πάλη του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, για ενιαία δημόσια και δωρεάν παιδεία. Αυτό το μήνυμα αναδείχτηκε μέσα από την εκδήλωση της ΠΚΣ που έγινε χτες βράδυ στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης (φωτογραφία) με μαζική συμμετοχή φοιτητών και πανεπιστημιακών δασκάλων.

Ερωτήματα & Απαντήσεις

Είναι η χρηματοδότηση της Παιδείας σε ικανοποιητικά επίπεδα ή αποτελεί πρόβλημα το ότι υπολείπεται ακόμα από το 5% του ΑΕΠ;

Ακόμα και όταν υπάρχει μια κάποια αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης της εκπαίδευσης, μοιάζει σήμερα με ...παρηγοριά στον άρρωστο. Η χρόνια υποχρηματοδότηση της Παιδείας έχει συσσωρεύσει μεγάλα προβλήματα και ελλείψεις, που για να καλυφθούν χρειάζονται πραγματικά γενναίες και συνεχείς αυξήσεις. Με άλλα λόγια, η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, παρά την αύξηση που η κυβέρνηση καμαρώνει ότι έχει δώσει, κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι.

Αναμφισβήτητα, πρέπει να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε κτιριακές υποδομές, σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, σε βιβλία, εποπτικό υλικό, εξοπλισμό εργαστηρίων, αναλώσιμα υλικά, φοιτητική - σπουδαστική μέριμνα κ.ο.κ. Η κάλυψη αυτών των αναγκών είναι προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της εκπαίδευσης σε όλες της τις βαθμίδες. Πρέπει ο γονιός να μη βάζει το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την εκπαίδευση του παιδιού του. Και για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση.

Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι μόνο το ύψος της χρηματοδότησης, αλλά κυρίως το από πού θα εκπορεύονται τα εκπαιδευτικά κονδύλια, πού θα κατευθύνονται και ποιο σκοπό, ποιου τύπου εκπαίδευση θα υπηρετούν. Γιατί όταν οι επιχειρηματίες χρηματοδοτούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες το κάνουν περιμένοντας συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα αυξήσουν τα κέρδη τους ή θα τους αποφέρουν άλλα οφέλη (π.χ. διαφήμιση, παρέμβαση στις νεανικές συνειδήσεις για να αποδεχτούν την «κυριαρχία» των μονοπωλίων κ.ά.). Αντίστοιχα, η χρηματοδότηση που προέρχεται από την ΕΕ διοχετεύεται για συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που κύριο σκοπό έχουν τη διευκόλυνση και προώθηση των εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων. Επομένως, δεν μπορεί να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι, κάτω από την ταμπέλα του ΑΕΠ, η κρατική χρηματοδότηση, η χρηματοδότηση της ΕΕ, των ιδιωτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή και των ίδιων των γονιών. Οι αλχημείες με τη μέτρηση των εκπαιδευτικών κονδυλίων σε ποσοστό του ΑΕΠ συσκοτίζουν ακριβώς το φορέα της χρηματοδότησης, άρα και το σκοπό της.

Χρειάζεται όμως να τονίσουμε ότι σήμερα και όλα τα προηγούμενα χρόνια, τόσο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, η υποχρηματοδότηση ήταν και είναι εσκεμμένη, γιατί έτσι σπρώχνονται τα σχολεία να λειτουργήσουν ανταποδοτικά, δηλαδή να βάζουν οι γονείς όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και τα ανώτατα ιδρύματα να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις, πουλώντας υπηρεσίες. Η ΝΔ σήμερα λέει εκβιαστικά για την ανώτατη εκπαίδευση ότι δεν έχει νόημα η χρηματοδότηση, αν δεν προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις και το ΠΑΣΟΚ σιγοντάρει προβάλλοντας ως κεντρικό αίτημα την αύξηση της χρηματοδότησης παράλληλα με την εφαρμογή της ψευτοαξιολόγησης. Ετσι, από προοδευτικό αίτημα για την κάλυψη των αναγκών της εκπαίδευσης και την απαλλαγή των λαϊκών οικογενειών από οποιοδήποτε οικονομικό βάρος για τη μόρφωση των παιδιών τους, το αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης μετατρέπεται τελικά από τις δυνάμεις που υπηρετούν το σύστημα σε μοχλό για την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

Στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα σήμερα στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο τα Σωματεία Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Μισθωτών Λογιστών διοργανώνουν εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Παιδεία με ομιλητές τον Ηλία Νικολόπουλο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον Βασίλη Τσίκαρη καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του ΔΣ της ΠΟΣΔΕΠ.

Ημερίδα για τα νέα σχολικά βιβλία

Ημερίδα με θέμα «Τα νέα σχολικά βιβλία στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο», διοργανώνει η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) σήμερα, Τετάρτη, 14 Φλεβάρη, στις 5 το απόγευμα στη Νομική Σχολή (αίθουσα Οικονομίδου).

Θα μιλήσουν εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ