ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ
Αλλαξε χρώμα όχι όμως και πολιτική

Μπορεί να άλλαξε ...χρώμα η ηγεσία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος ύστερα από τη χτεσινή διαδικασία της εκλογής του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ωστόσο δεν αλλάζει η ουσία της πολιτικής που θα ασκηθεί, αφού είναι δεδομένη η πλήρης συναίνεση των δυνάμεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην «αξιοποίηση» των νομαρχιών για την προώθηση της νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής πολιτικής.

Τα αποτελέσματα δίνουν στη ΝΔ την προεδρία του συλλογικού οργάνου των νομαρχών, ενώ διατηρείται η ίδια σύνθεση παραταξιακά στο διοικητικό συμβούλιο, εκπροσωπούνται δηλαδή οι παρατάξεις που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», που στηρίζεται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, να μένει εκτός ΔΣ. Κι αυτό, αν και είχε περισσότερους εκλέκτορες (7) από τον ΣΥΝ (5), τον οποίο πριμοδότησε το ΠΑΣΟΚ. Ετσι, συνεχίστηκε το καθιερωμένο πλέον αλισβερίσι ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Θυμίζουμε ότι συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ είχε γίνει και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, οπότε και ο υποψήφιος του ΣΥΝ στο ΔΣ είχε στηρίξει στις εκλογές για την προεδρία του οργάνου την Φ. Γεννηματά. Τα τελικά αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών δίνουν στην παράταξη της ΝΔ 11 έδρες, του ΠΑΣΟΚ 9 έδρες και του ΣΥΝ 1 έδρα. Αναλυτικά τα αποτελέσματα σε ψήφους έχουν ως εξής: ΝΔ 131. ΠΑΣΟΚ 113. ΣΥΝ 9. ΚΚΕ 7. Βρέθηκε ένα άκυρο.

Διαχειριστική αντιπαράθεση

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εστιάστηκε στον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων του Δ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ), με τον μεν υπουργό Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλο, να δηλώνει ότι θα δημιουργηθούν όλοι οι σχετικοί υποστηρικτικοί μηχανισμοί στη ΝΑ που δε θα θίγουν την αυτοτέλειά της, τον δε εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλο, να κατηγορεί την κυβέρνηση για συγκεντρωτισμό και παραγκώνιση του θεσμού, με την πρόθεση για δημιουργία υπερπεριφερειών που θα «καπελώσουν» το θεσμό. Τη διαχείριση της υπάρχουσας πολιτικής μέσα από περιφερειακή αυτοδιοίκηση, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Β. Αποστόλου.

Το βασικό όμως ερώτημα, για ποια ανάπτυξη μιλάμε και ποιος ωφελείται από αυτήν, τέθηκε από την εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου, η οποία σημείωσε στην ομιλία της: «Για το ΚΚΕ, η ανάπτυξη δεν περιορίζεται σε αριθμητικούς λογιστικούς δείκτες, ΑΕΠ, πληθωρισμός, κλπ. Για μας, πέρα από τους δείκτες, η ανάπτυξη έχει διαφορετικό περιεχόμενο, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό, θεσμικό. Οταν μιλάμε για ανάπτυξη, θέτουμε τα ερωτήματα: Τι είδους ανάπτυξη χρειάζεται η χώρα. Ποιος ωφελείται από αυτήν. Ποιος πληρώνει τις συνέπειες. Ποιο σκοπό και ποιες ανάγκες εξυπηρετούν. Οταν τέτοια ερωτήματα απαντώνται θετικά για τους εργαζόμενους, τότε μόνο μπορούμε να μιλάμε για βήματα ανάπτυξης».

Η Β. Νικολαΐδου μίλησε ακόμα για το αντιδραστικό περιεχόμενο και του νέου Κώδικα ΝΑ που ετοιμάζεται (σ.σ. ο υπουργός είπε ότι ευελπιστεί να ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιούνη) «με την παραπέρα διόγκωση της κρατικής παρέμβασης στην ΤΑ, ώστε να εφαρμόζει με συνέπεια το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί γι' αυτήν».

«Εφυγε» ο αγωνιστής Νίκος Αργυρίου

Φωτ.

«Εφυγε» προχτές Δευτέρα 12 Φλεβάρη 2007 ο λαϊκός αγωνιστής ΝΙΚΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ. Γεννήθηκε στην Ελάτεια Λοκρίδας στις 22 Φλεβάρη 1928. Στη χιτλεροφασιστική Κατοχή συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος της ΕΠΟΝ. Μετά την Απελευθέρωση κατέφυγε στην Αθήνα. Στάθηκε στις γραμμές του κινήματος όλα τα κατοπινά χρόνια. Επί ΕΔΑ ανέπτυξε δραστηριότητα στην Εθνικοτοπική. Το 1964 ήταν υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος του Ελληνο-Σοβιετικού Συνδέσμου.

Μετά την 21η Απρίλη 1967 διατήρησε επαφές και βοήθησε το αντιδικτατορικό κίνημα. Μετά την πτώση της χούντας βοήθησε τη δουλιά του ΚΚΕ. Και ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός οπαδός και ψηφοφόρος του Κόμματος.

Ακέραιος, συνεπής, ανιδιοτελής αγωνιστής και με κύρος στην ιδιαίτερη πατρίδα του και αγαπητός από όλους όσοι τον γνώρισαν.

Ηταν ο άνθρωπος ο οποίος συνέβαλε οικονομικά να αγοραστεί στην Κάτω Αγόριανη (Λιλαία) το σπίτι όπου γεννήθηκε ο καπετάν Διαμαντής και να παραχωρηθεί στην Ενωση Φίλων Μνήμης του Διαμαντή για να γίνει Μουσείο.

Η κηδεία του γίνεται αύριο Πέμπτη 15 Φλεβάρη στις 3.00 μ.μ. στο Νεκροταφείο Ζωγράφου από το ναό Κωνσταντίνου και Ελένης.

Το ΔΣ της Ενωσης Φίλων Μνήμης Διαμαντή καλεί όλα τα μέλη της Ενωσης να παραστούν στην κηδεία του.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΓΙΑ ΑΣΘΜΑ:Την απόσυρση της παρτίδας 1704 λήξεως 4/2008 του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος SERETIDE Diskus (50+250) mcg/dose, της εταιρείας GLAXOSMITHKLINE, το οποίο χρησιμοποιείται από ασθενείς που έχουν άσθμα, ανακοίνωσε χτες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ: Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε ύστερα από την απολογία του σε τακτικό ανακριτή, ο αστυνομικός ο οποίος ανήκει στην Αντιτρομοκρατική και είχε πυροβολήσει και σκοτώσει ένα άτομο μετά τη ληστεία της Κυριακής σε κατάστημα διατροφής «Everest» στο Μαρούσι.

ΑΠΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ:Σήμερα αναμένεται να απολογηθούν στη Δ΄ τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης οι τρεις Βούλγαροι, που συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή, κατηγορούμενοι ότι επί τέσσερις μήνες βασάνιζαν συστηματικά 37χρονη οικονομική μετανάστρια από τη Βουλγαρία, στο Αδενδρο Θεσσαλονίκης.

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Η ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ: Στη φυλακή θα οδηγηθεί και πάλι η Κ. Μπουρμπούλια, καθώς ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο η πρώην ανακρίτρια αποφυλακίστηκε υπό όρους.

ΑΠΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ οι δύο από τους οκτώ αστυνομικούς που κατηγορούνται για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου σπουδαστή, στη Θεσσαλονίκη. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι απολογίες και των άλλων 6 αστυνομικών. Οι δύο αστυνομικοί, που απολογήθηκαν χτες, αρνήθηκαν ότι ξυλοκόπησαν τον σπουδαστή. Μάλιστα, υποστήριξαν ότι η σύλληψή του έγινε κατόπιν υπηρεσιακής εντολής.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας αδελφό και θείο

ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΡΓΥΡΙΟΥ

ετών 79

κηδεύουμε αύριο Πέμπτη 15/2/2007 και ώρα 3.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

Η αδελφή: Σωτηρία Ιωάν. Αργυρίου, τα ανίψια: Τριαντάφυλλος και Σοφία Αργυρίου, Βασιλική Αργυρίου. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης '41-'44 διοργανώνει εκδήλωση - κοπή πίτας, σήμερα Τετάρτη 14.2.2007 και ώρα 12 το μεσημέρι στην αίθουσα «Γεώργιος Καράτζας» της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).

ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Προτείνει την ενοχή για οκτώ κατηγορουμένους

Την ενοχή των Αλ. Γιωτόπουλου, Δ. Κουφοντίνα, Χρ. Ξηρού, Β. Τζωρτζάτου, Ηρ. Κωστάρη, Κ. Καρατσώλη, Β. Ξηρού και Δ. Γεωργιάδη και την παύση κάθε ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής για τους Ν. Παπαναστασίου, Γ. Σερίφη, Θ. Σερίφη και Π. Σερίφη, πρότεινε χτες η εισαγγελέας της έδρας στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, που εκδικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση της «17Ν». Για την Αγγελική Σωτηροπούλου η εισαγγελέας επιφυλάχτηκε να αποφανθεί επί της ενοχής της ή μη, για το αδίκημα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Η εισαγγελέας Ευτέρπη Κουτζαμάνη αναφερόμενη στο ρόλο του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου είπε ότι «βρισκόταν πιο ψηλά απ' όλους. Δίπλα του και λίγο πίσω στεκόταν ο Κουφοντίνας». Για τον τελευταίο υποστήριξε επίσης ότι είχε ρόλο «επιτελάρχη και έχοντος τη στρατιωτική ευθύνη». Αναφερόμενη γενικότερα στη δράση της οργάνωσης, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι «όλες οι ενέργειες της οργάνωσης, που αποφασίστηκαν εν κρυπτώ και παραβύστω, συνωμοτικά και εκτελέστηκαν με δόλια μέσα, έβλαψαν τη χώρα και την περιθωριοποίησαν διεθνώς».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
Πήρε προθεσμία για την απολογία

Αύριο θα απολογηθεί τελικά ο Δ. Βρακατσέλης που κατηγορείται για τη δολοφονία του διοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Βαρθολομαίου. Χτες ζήτησε και πήρε νέα προθεσμία από την 6η τακτική ανακρίτρια Αθήνας προκειμένου να ετοιμάσει την υπεράσπισή του. Στον Δ. Βρακατσέλη έχει ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ για την προφυλάκισή του θα αποφασίσουν ανακριτής και εισαγγελέας.

Η αίτηση για νέα προθεσμία οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν ασάφειες στην ιατροδικαστική έκθεση, που πρέπει να διευκρινιστούν ενώ πρέπει να βγουν και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων. Ο κατηγορούμενος έχει ζητήσει το διορισμό ως τεχνικού πραγματογνώμονα του καθηγητή ιατροδικαστικής κ. Βουγιουκλάκη. Εξω από το γραφείο του εισαγγελέα είχαν συγκεντρωθεί πολλοί συνάδελφοι του κατηγορούμενου, οι οποίοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης.

Στη Βουλή η σύμβαση για την υποθαλάσσια

Με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες η «υποθαλάσσια αρτηρία» της Θεσσαλονίκης, αφού χτες κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για κύρωση η σχετική σύμβαση. Το Δημόσιο θα καταβάλει 100 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του έργου, την οποία μετά την ολοκλήρωσή της θα την εκμεταλλεύεται ο ιδιώτης με την επιβολή διοδίων για 32 χρόνια. Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης είπε μεταξύ άλλων ότι για τα επόμενα 32 χρόνια οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης θα είναι όμηροι του ιδιώτη επενδυτή της «υποθαλάσσιας», αφού χωρίς την άδειά του δε θα μπορεί να αλλαχτεί ούτε ένα φανάρι κυκλοφορίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ