Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ
Αλλαξε χρώμα όχι όμως και πολιτική

Μπορεί να άλλαξε ...χρώμα η ηγεσία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος ύστερα από τη χτεσινή διαδικασία της εκλογής του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ωστόσο δεν αλλάζει η ουσία της πολιτικής που θα ασκηθεί, αφού είναι δεδομένη η πλήρης συναίνεση των δυνάμεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην «αξιοποίηση» των νομαρχιών για την προώθηση της νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής πολιτικής.

Τα αποτελέσματα δίνουν στη ΝΔ την προεδρία του συλλογικού οργάνου των νομαρχών, ενώ διατηρείται η ίδια σύνθεση παραταξιακά στο διοικητικό συμβούλιο, εκπροσωπούνται δηλαδή οι παρατάξεις που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», που στηρίζεται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, να μένει εκτός ΔΣ. Κι αυτό, αν και είχε περισσότερους εκλέκτορες (7) από τον ΣΥΝ (5), τον οποίο πριμοδότησε το ΠΑΣΟΚ. Ετσι, συνεχίστηκε το καθιερωμένο πλέον αλισβερίσι ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Θυμίζουμε ότι συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ είχε γίνει και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, οπότε και ο υποψήφιος του ΣΥΝ στο ΔΣ είχε στηρίξει στις εκλογές για την προεδρία του οργάνου την Φ. Γεννηματά. Τα τελικά αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών δίνουν στην παράταξη της ΝΔ 11 έδρες, του ΠΑΣΟΚ 9 έδρες και του ΣΥΝ 1 έδρα. Αναλυτικά τα αποτελέσματα σε ψήφους έχουν ως εξής: ΝΔ 131. ΠΑΣΟΚ 113. ΣΥΝ 9. ΚΚΕ 7. Βρέθηκε ένα άκυρο.

Διαχειριστική αντιπαράθεση

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εστιάστηκε στον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων του Δ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ), με τον μεν υπουργό Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλο, να δηλώνει ότι θα δημιουργηθούν όλοι οι σχετικοί υποστηρικτικοί μηχανισμοί στη ΝΑ που δε θα θίγουν την αυτοτέλειά της, τον δε εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλο, να κατηγορεί την κυβέρνηση για συγκεντρωτισμό και παραγκώνιση του θεσμού, με την πρόθεση για δημιουργία υπερπεριφερειών που θα «καπελώσουν» το θεσμό. Τη διαχείριση της υπάρχουσας πολιτικής μέσα από περιφερειακή αυτοδιοίκηση, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Β. Αποστόλου.

Το βασικό όμως ερώτημα, για ποια ανάπτυξη μιλάμε και ποιος ωφελείται από αυτήν, τέθηκε από την εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου, η οποία σημείωσε στην ομιλία της: «Για το ΚΚΕ, η ανάπτυξη δεν περιορίζεται σε αριθμητικούς λογιστικούς δείκτες, ΑΕΠ, πληθωρισμός, κλπ. Για μας, πέρα από τους δείκτες, η ανάπτυξη έχει διαφορετικό περιεχόμενο, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό, θεσμικό. Οταν μιλάμε για ανάπτυξη, θέτουμε τα ερωτήματα: Τι είδους ανάπτυξη χρειάζεται η χώρα. Ποιος ωφελείται από αυτήν. Ποιος πληρώνει τις συνέπειες. Ποιο σκοπό και ποιες ανάγκες εξυπηρετούν. Οταν τέτοια ερωτήματα απαντώνται θετικά για τους εργαζόμενους, τότε μόνο μπορούμε να μιλάμε για βήματα ανάπτυξης».

Η Β. Νικολαΐδου μίλησε ακόμα για το αντιδραστικό περιεχόμενο και του νέου Κώδικα ΝΑ που ετοιμάζεται (σ.σ. ο υπουργός είπε ότι ευελπιστεί να ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιούνη) «με την παραπέρα διόγκωση της κρατικής παρέμβασης στην ΤΑ, ώστε να εφαρμόζει με συνέπεια το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί γι' αυτήν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ