ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Θωπείες» στον Πάγκαλο

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η Χαριλάου Τρικούπη απέφυγαν επιμελώς για δεύτερη συνεχόμενη μέρα να αποδοκιμάσουν τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου.

Χτες και ενώ ο Θ. Πάγκαλος είχε φροντίσει τις αρχικές του δηλώσεις στην «Καθημερινή» της Κυριακής να τις ενισχύσει με εμφανίσεις του στην κρατική τηλεόραση, στις οποίες δήλωνε σταθερός στις απόψεις του, ο Γ. Παπανδρέου τον κάλεσε στο γραφείο του και στην ολιγόλεπτη συνάντηση που είχαν, σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε μια ...ειλικρινής συζήτηση. Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου αρκέστηκε να δηλώσει ότι «κάθε τι που δημιουργεί σύγχυση δεν προσφέρει τίποτα αυτή τη στιγμή» και να προσθέσει ότι «απαιτείται μια διαρκής εξωστρεφής δράση του κινήματος, που επιβάλλει σοβαρότητα και υπευθυνότητα στάσεων και συμπεριφορών απ' όλους». Επίσης, στελέχη του ΠΑΣΟΚ δήλωναν ότι δεν υπήρξε καμιά αναφορά για τις δηλώσεις Πάγκαλου κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου.

Στις δηλώσεις Πάγκαλου αντέδρασε με έντονο τρόπο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Κουλούρης, ο οποίος όμως δε στάθηκε στο περιεχόμενό τους, αλλά επιτέθηκε προσωπικά στον πρώην υπουργό, δηλώνοντας ότι «πρόκειται για το πρόσωπο που αποκάλεσε τον Ανδρέα Παπανδρέου δωρολήπτη, που μετείχε στην κίνηση των τεσσάρων κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και μετά επέκρινε και τον Κώστα Σημίτη και που ντρόπιασε τη χώρα στην υπόθεση Οτσαλάν». Ο Κ. Κουλούρης, μάλιστα, πρόσθεσε ότι «φταίνε οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν τον κ. Πάγκαλο μεγάλο στέλεχος».

Εδώ και τώρα οι μεταρρυθμίσεις

Την ίδια στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα στις «αναγκαίες αλλαγές» στην εκπαίδευση, να ανοίξει το Ασφαλιστικό και διευκολύνει το άνοιγμα των αγορών.

Μιλώντας κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του, με τίτλο «Στόχοι, στρατηγική, προοπτικές», ο Κ. Σημίτης ...εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι καθυστερεί στην προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και την ίδια στιγμή την κάλεσε να ενισχύσει την αντιλαϊκή πολιτική της και να «μη μεταθέσει για αργότερα τη λύση του Ασφαλιστικού και τις αναγκαίες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Μάλιστα, ο Κ. Σημίτης, απευθυνόμενος τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ, τόνισε ότι πρέπει να εγκλωβίσουν το λαό στη λογική της αναγκαιότητας των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι «είναι η διαμόρφωση της ιδεολογίας αυτή που προωθεί τις ουσιαστικές κοινωνικές μεταβολές»... Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής δεν πρέπει να σταθεί τίποτα εμπόδιο, σημειώνοντας ότι «όσοι αποφεύγουν τα σχέδια και τις δημόσιες συζητήσεις, επειδή υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, υποσκάπτουν, αν δεν καταδικάζουν εκ των προτέρων τις όποιες προσπάθειες αλλαγής, γιατί ένα απληροφόρητο κοινό δεν μπορεί να στρατευτεί».

Ο Κ. Σημίτης κάλεσε, επίσης, το λαό «να ξεχάσει την πλήρη και κυρίαρχη ανεξαρτησία, όπως τη γνωρίσαμε» γιατί όπως ισχυρίστηκε: «Η πλήρης και κυρίαρχη ανεξαρτησία έχει καταστεί βαθμιαία αναντίστοιχη προς την πραγματικότητα»!

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Προπομπός επιχειρηματικής «διείσδυσης»

Προπομπός της «διείσδυσης» των επιχειρήσεων στη Βουλγαρία εμφανίστηκε ο Καρ. Παπούλιας, εκφράζοντας την έμπρακτη υποστήριξή του στη μάχη για την κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου από την «πίτα» της αγοράς στη γειτονική χώρα.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο βασικός σκοπός της επίσημης περιοδείας που πραγματοποιεί σε Βουλγαρία και Ρουμανία, τον οποίο παραδέχτηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας χτες το πρωί σε επιχειρηματικό φόρουμ στη Σόφια. «Εχουμε θέσει ως προτεραιότητα την ενθάρρυνση των επαφών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών», ανέφερε ο Καρ. Παπούλιας, επισημαίνοντας ότι «στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή», που συνοδεύει «συμμετέχουν ορισμένες από τις πιο σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις», οι οποίες «αναζητούν νέες μορφές εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας με τη βουλγαρική πλευρά».

Στις επαφές που είχε ο Καρ. Παπούλιας με τη βουλγαρική κυβέρνηση διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, δυνατότητες διεύρυνσης των τομέων στους οποίους υπάρχει έντονο ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον στη Βουλγαρία. Ο υφυπουργοί που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Π. Δούκας και Τ. Νεράντζης) ανέφεραν ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την πλευρά των επιχειρηματιών για:

- Την αγορά από το ελληνικό Χρηματιστήριο του ποσοστού (43%) που κατέχει το βουλγαρικό Δημόσιο στο βουλγαρικό Χρηματιστήριο.

- Την κατασκευή από ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες των οδικών δικτύων, που θα κατασκευαστούν το επόμενο διάστημα στη γείτονα.

- Τη χρηματοδότηση αυτών των έργων από ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, άλλωστε, προτίθενται να ανοίξουν νέα υποκαταστήματά τους στη Βουλγαρία.

- Την αναβάθμιση του βουλγαρικού χρηματιστηρίου και της υπολειτουργούσας βουλγαρικής κεφαλαιαγοράς, από ελληνικές τράπεζες, που διαθέτουν τη σχετική τεχνογνωσία.

- Ελληνικές επενδύσεις στον τομέα του βουλγαρικού αλουμινίου και χάλυβα.

- Την αγορά της κρατικής ναυτιλιακής εταιρείας της Βουλγαρίας από Ελληνες εφοπλιστές.

- Τη δραστηριοποίηση στη Βουλγαρία εταιρειών παρασκευής τροφίμων και υφαντουργικών προϊόντων.

Επίσης, τονίστηκε πως ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για την αγορά βουλγαρικών ξενοδοχειακών μονάδων, με δεδομένη την αύξηση, εκατέρωθεν, του τουριστικού ρεύματος.

Εξ άλλου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Τάσος Νεράντζης, αναφερόμενος στο θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, σημείωσε ότι βαδίζουμε στην τελική υπογραφή, είπε δε ότι η Αθήνα έχει προτείνει το τριήμερο 6 - 8 Μάρτη για τη σχετική τελετή και πρόσθεσε ότι η σχετική ελληνική πρόταση, για τις ημερομηνίες, δεν έχει μέχρι στιγμής απορριφθεί από καμιά πλευρά.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ετσι νομιμοποίησαν τις απαγωγές

Το καλοκαίρι του 2005, Πακιστανοί μετανάστες καταγγέλλουν ότι στις 15 Ιούλη εκείνου του έτους, απήχθησαν και κρατήθηκαν για μία βδομάδα σε μυστικές τοποθεσίες - λαγούμια, από πράκτορες ξένων υπηρεσιών. Οι απαγωγείς τούς ανέκριναν σχετικά με επαφές που είχαν με συμπατριώτες τους στο Λονδίνο, λίγο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις εκείνου του καλοκαιριού στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης της ΝΔ, αρχικά δηλώνει άγνοια και πέντε μήνες αργότερα μιλά για «προβοκάτσια ή φάρσα». Στο μεταξύ, οι του ΠΑΣΟΚ ζητούν από την κυβέρνηση να «δώσει εξηγήσεις στη Βουλή».

Από τη μία, λοιπόν, η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί αρχικά για να αποσιωπηθεί το ζήτημα και σήμερα να ξεχαστεί, η δε αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ να φορτώσει τις ευθύνες στον έτερο εταίρο του δικομματισμού.

Ο,τι κι αν κάνουν όμως δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ο τότε πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στις 29 Μάη 2000, υπέγραψε την ευρωενωσιακή συμφωνία για την «αμοιβαία δικαστική συνδρομή επί ποινικών υποθέσεων μεταξύ των κρατών - μελών» της ΕΕ. Ετσι, έδωσε τη δυνατότητα σε ξένες μυστικές υπηρεσίες νομότυπα να δρουν ανεξέλεγκτα στο ελληνικό έδαφος. Εδωσε το δικαίωμα σε ξένους πράκτορες - άλλοτε σε συνεννόηση και άλλοτε χωρίς καν συνεννόηση (!) με τις ελληνικές αρχές - να πραγματοποιούν «απόρρητες έρευνες» υπό «απόρρητη ή πλαστή ταυτότητα» εντός της ελληνικής επικράτειας. Φυσικά, τη συμφωνία αυτή και τα προβλεπόμενά της τηρεί και η σημερινή κυβέρνηση, αυτή της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, το Μάη 2000, με πράξη του Συμβουλίου της ΕΕ, ορίστηκε το ακριβές περιεχόμενο της προαναφερόμενης σύμβασης, η οποία π.χ. στην ειδική παράγραφο με τίτλο «Ειδικές μορφές αμοιβαίας συνδρομής», προβλέπει: «Δύο ή περισσότερα κράτη - μέλη μπορούν να συστήσουν κοινή ομάδα έρευνας, της οποίας η σύσταση θα καθορίζεται κατόπιν κοινής συμφωνίας των σχετικών κρατών - μελών. Η κοινή ομάδα συστήνεται με συγκεκριμένο σκοπό και για περιορισμένη χρονική διάρκεια. Ενας υπάλληλος του κράτους - μέλους, στο έδαφος του οποίου παρεμβαίνει η ομάδα, εξασφαλίζει τη διοίκηση της ομάδας και διευθύνει τις δραστηριότητες στο έδαφος του κράτους - μέλους αυτού».

Και η συνέχεια: «Μπορούν επίσης να διεξάγονται απόρρητες έρευνες από αστυνομικούς υπό απόρρητη ή πλαστή ταυτότητα υπό τον όρο ότι τηρούνται η νομοθεσία και οι διαδικασίες του κράτους - μέλους στην επικράτεια του οποίου διεξάγονται οι έρευνες αυτές».

Αυτά δέχτηκαν οι των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Αυτά γίνονται επί κυβερνήσεών τους. Συνένοχοι στα πιο «μαύρα», στα πιο αντιδραστικά μέτρα καταστολής και ακρωτηριασμού ανθρώπινων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών. Το «Γκουαντάναμό» τους δε θα περάσει. Δεν μπορεί να περάσει. Προς τούτο ας σπεύσουν όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι και δημοκράτες.


Θ. Μπ.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Συγκαλείται άμεσα το διαρκές συνέδριο

Ως τα τέλη του Μάρτη αναμένεται να συγκληθεί το διαρκές συνέδριο του Συνασπισμού, όπως κατέληξε χτες η ΠΓ του κόμματος σε συνεδρίασή της. Υπενθυμίζουμε ότι τη σύγκληση του διαρκούς συνεδρίου (το σώμα του οποίου αποτελούν οι σύνεδροι του προηγούμενου τακτικού) αιτήθηκαν οι τάσεις της μειοψηφίας, αίτημα που έκανε δεκτό η ΚΠΕ, προκειμένου το συνέδριο να εγκρίνει ή όχι την εκλογική διακήρυξη και την κοινή κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσφυγή στο διαρκές συνέδριο συνιστά προσπάθεια άσκησης πίεσης από τη μειοψηφία, καθώς οι συσχετισμοί σ' αυτό είναι δεδομένοι.

Πάντως η συζήτηση για τα όσα συνέβησαν στην ΚΠΕ συνεχίζεται και τροφοδοτείται από δηλώσεις στελεχών όλων των τάσεων. Με δύο συνεντεύξεις του χτες ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, αφήνει αιχμές σε βάρος των επιλογών της ηγεσίας του κόμματος, αλλά και να εννοηθεί σαφώς ότι η απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές σχετίζεται με την πρόθεσή του να παίξει ένα ευρύτερο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

Η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση την Παρασκευή 16 Φλεβάρη και ώρα 9 μ.μ. στο κέντρο «Αρχοντικό» στους Κωστακιούς Αρτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ