Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Προπομπός επιχειρηματικής «διείσδυσης»

Προπομπός της «διείσδυσης» των επιχειρήσεων στη Βουλγαρία εμφανίστηκε ο Καρ. Παπούλιας, εκφράζοντας την έμπρακτη υποστήριξή του στη μάχη για την κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου από την «πίτα» της αγοράς στη γειτονική χώρα.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο βασικός σκοπός της επίσημης περιοδείας που πραγματοποιεί σε Βουλγαρία και Ρουμανία, τον οποίο παραδέχτηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας χτες το πρωί σε επιχειρηματικό φόρουμ στη Σόφια. «Εχουμε θέσει ως προτεραιότητα την ενθάρρυνση των επαφών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών», ανέφερε ο Καρ. Παπούλιας, επισημαίνοντας ότι «στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή», που συνοδεύει «συμμετέχουν ορισμένες από τις πιο σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις», οι οποίες «αναζητούν νέες μορφές εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας με τη βουλγαρική πλευρά».

Στις επαφές που είχε ο Καρ. Παπούλιας με τη βουλγαρική κυβέρνηση διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, δυνατότητες διεύρυνσης των τομέων στους οποίους υπάρχει έντονο ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον στη Βουλγαρία. Ο υφυπουργοί που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Π. Δούκας και Τ. Νεράντζης) ανέφεραν ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την πλευρά των επιχειρηματιών για:

- Την αγορά από το ελληνικό Χρηματιστήριο του ποσοστού (43%) που κατέχει το βουλγαρικό Δημόσιο στο βουλγαρικό Χρηματιστήριο.

- Την κατασκευή από ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες των οδικών δικτύων, που θα κατασκευαστούν το επόμενο διάστημα στη γείτονα.

- Τη χρηματοδότηση αυτών των έργων από ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, άλλωστε, προτίθενται να ανοίξουν νέα υποκαταστήματά τους στη Βουλγαρία.

- Την αναβάθμιση του βουλγαρικού χρηματιστηρίου και της υπολειτουργούσας βουλγαρικής κεφαλαιαγοράς, από ελληνικές τράπεζες, που διαθέτουν τη σχετική τεχνογνωσία.

- Ελληνικές επενδύσεις στον τομέα του βουλγαρικού αλουμινίου και χάλυβα.

- Την αγορά της κρατικής ναυτιλιακής εταιρείας της Βουλγαρίας από Ελληνες εφοπλιστές.

- Τη δραστηριοποίηση στη Βουλγαρία εταιρειών παρασκευής τροφίμων και υφαντουργικών προϊόντων.

Επίσης, τονίστηκε πως ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για την αγορά βουλγαρικών ξενοδοχειακών μονάδων, με δεδομένη την αύξηση, εκατέρωθεν, του τουριστικού ρεύματος.

Εξ άλλου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Τάσος Νεράντζης, αναφερόμενος στο θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, σημείωσε ότι βαδίζουμε στην τελική υπογραφή, είπε δε ότι η Αθήνα έχει προτείνει το τριήμερο 6 - 8 Μάρτη για τη σχετική τελετή και πρόσθεσε ότι η σχετική ελληνική πρόταση, για τις ημερομηνίες, δεν έχει μέχρι στιγμής απορριφθεί από καμιά πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ