ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
«Σηκώνουν τα μανίκια» οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Περιοδείες και νέες αποφάσεις για τα συλλαλητήρια στις 8 του Μάρτη και την απεργία στις 29 του ίδιου μήνα

Κουβέντα εργάτη τον εργάτη, για να φτάσει το κάλεσμα παντού (φωτ. από παλιότερη εξόρμηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στα έργα της Εγνατίας Οδού)
Κουβέντα εργάτη τον εργάτη, για να φτάσει το κάλεσμα παντού (φωτ. από παλιότερη εξόρμηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στα έργα της Εγνατίας Οδού)
Χωρίς καμιά καθυστέρηση, τα ταξικά συνδικάτα, που έχουν ήδη πάρει αποφάσεις συμμετοχής στις συντονισμένες κινητοποιήσεις με αιχμή τις κλαδικές συμβάσεις, ρίχνονται στη μάχη για την επιτυχία των δυο κορυφαίων αγωνιστικών σταθμών του επόμενου διαστήματος: των συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα στις 8 του Μάρτη και της απεργίας των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στις 29 του ίδιου μήνα.

Δίνοντας το στίγμα της δουλιάς που μπορεί και πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα, κλιμάκιο συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του κλαδικού Συνδικάτου στα Καμένα Βούρλα ολοκλήρωσε χτες τη διήμερη περιοδεία στα έργα για τη διαπλάτυνση της Εθνικής Οδού κατά μήκος του Μαλιακού Κόλπου.

Η εικόνα που κατέγραψαν οι συνδικαλιστές, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ. Πάσουλας και ο γραμματέας Κ. Χαντζιάρας, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα οι κινητοποιήσεις του Μάρτη να σημάνουν συναγερμό: Σε πολλές περιπτώσεις καταστρατηγείται η συλλογική σύμβαση, δεν καταβάλλεται το σωστό μεροκάματο. Υπάρχουν εργάτες που δουλεύουν χωρίς ασφάλιση ή παίρνουν λιγότερα ένσημα από όσα δικαιούνται. Σοβαρές παρατυπίες παρατηρούνται και σε ό,τι αφορά στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΕΠΕΚ διέκοψε χτες τις εργασίες μιας εργολαβίας στο ύψος των Καμένων Βούρλων, ενώ την προηγούμενη Δευτέρα ένα «ατύχημα» οδήγησε έναν 55χρονο εργαζόμενο στην Εντατική.

Η ανεργία έχει αναγκάσει πολλούς εργάτες να εγκαταλείψουν τις οικογένειές τους για να βρουν δουλιά. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί από τους εκατοντάδες οικοδόμους που απασχολούνται στα έργα είναι μετανάστες, όχι μόνον από άλλες χώρες, αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως το Αγρίνιο, τη Βέροια, την Κοζάνη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργάτες, βρέθηκαν οι προετοιμασίες για την επιτυχία του συλλαλητηρίου και της πανελλαδικής απεργίας, που έχει ήδη κηρύξει η Ομοσπονδία στις 29 του Μάρτη. Τα κατά τόπους συνδικάτα - μέλη της Ομοσπονδίας μπαίνουν και αυτά στη μάχη, όπως το Συνδικάτο της Πάτρας που την ερχόμενη Τρίτη 20 Φλεβάρη διοργανώνει πλατιά σύσκεψη στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου, στις 7 μ.μ.

Προκλητική κερδοφορία

Απόφαση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος το επόμενο διάστημα έχει ήδη πάρει και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Στο κάλεσμά της προς τους εργαζόμενους, η Ομοσπονδία προβάλλει το διεκδικητικό πλαίσιό της για τη νέα Συλλογική Σύμβαση, τονίζοντας πως τα αιτήματά της είναι ρεαλιστικά και αναγκαία, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που παραθέτει:

  • 7 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου είναι κερδοφόρες και τα προ φόρων κέρδη τους παρουσίασαν αύξηση της τάξης 22,4% το 2005.
  • Κάθε τέσσερα χρόνια, οι επιχειρηματίες που επενδύουν στην Υγεία κάνουν απόσβεση των κεφαλαίων τους.
  • Σύμφωνα με την ICAP, τα έσοδα των ιδιωτικών κλινικών μέχρι το τέλος του 2007 θα αυξηθούν με ρυθμό 12-14% ετησίως, των μαιευτηρίων με ρυθμό 7-8% και των διαγνωστικών κέντρων με ρυθμό 5%.
  • Το 2003 καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη χώρα 179 ιδιωτικές κλινικές επί συνόλου 327, ενώ οι κλίνες στα ιδιωτικά θεραπευτήρια κάλυψαν το 28,1% του συνόλου των νοσοκομειακών κλινών της χώρας.

Η προκλητική κερδοφορία του κεφαλαίου στηρίζεται στην εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου, σημειώνει η Ομοσπονδία καλώντας σε ξεσηκωμό.

Στη μάχη και τα Εργατικά Κέντρα

Τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 8 Μάρτη και συμμετοχή στην απεργία στις 29 του ίδιου μήνα, αποφάσισε, σε συνεδρίασή της, η πρόσφατη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) των αντιπροσώπων και των ΔΣ των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου (ΕΚΑ). Το πλαίσιο πάλης εμπλουτίστηκε με αιτήματα, όπως η άμεση συνέχιση της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου, η έναρξη των εργασιών ανέγερσης των 240 εργατικών κατοικιών κ.ά.

«ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
Τσάκισμα κάθε δικαιώματος απαιτούν οι εργοδότες

Προτείνουν απελευθέρωση απολύσεων, μεγαλύτερη ευελιξία στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ατομικές συμβάσεις εργασίας

Προκλητικές αξιώσεις προβάλλουν και πάλι οι εργοδότες, αυτή τη φορά με αφορμή τη διαβούλευση που άρχισε για τη λεγόμενη «Πράσινη Βίβλο» και τις νέες ανατροπές που εμπεριέχει στον τομέα της εργατικής νομοθεσίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σε ημερίδα που οργάνωσε χτες το ΕΒΕΑ, βιομήχανοι και μεγαλέμποροι δεν έκρυψαν τις επιδιώξεις τους. Η γγ του ΕΒΕΑ, Α. Πάλλη, ζήτησε ελευθερία στις απολύσεις, αφού, όπως είπε, «οι σημερινοί περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις μας να προσαρμόζονται ταχύτατα»! Στο ίδιο πλαίσιο ισχυρίστηκε ότι το «κόστος της υπερωριακής απασχόλησης είναι ακόμη για πολλές επιχειρήσεις απαγορευτικό» και απαίτησε να απελευθερωθούν οι επιχειρήσεις τους «από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος».

Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι απαιτήσεις του ΣΕΒ. Ο αντιπρόεδρός του Χ. Κυριαζής ζήτησε παραπέρα ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, υποστηρίζοντας πως «η διαχείριση του ωραρίου του εργαζόμενου μέσα στην εβδομάδα και μέσα στο έτος (σ.σ. να γίνεται) σύμφωνα με το πλαίσιο των σχετικών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Δηλαδή, εβδομαδιαία εργασία μέχρι και 65 ώρες! Αξίωσε, δε, και αυτός με τη σειρά του, «οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις να δεσμεύουν μόνο όταν δεν υπάρχει επιχειρησιακή σύμβαση». Τον ΣΕΒ συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκης, που έκανε λόγο για «εξατομικευμένες εργασιακές διευθετήσεις».

Βάζοντας μπροστά τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ κράτησαν για τον εαυτό τους το ρόλο των «κοινωνικών ισορροπιστών», επιβεβαιώνοντας βέβαια την προσήλωσή τους στις αρχές της ανταγωνιστικότητας και της δήθεν «ευελφάλειας».

Ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης ευθαρσώς δήλωσε πως «η προώθηση της ευελιξίας των αγορών εργασίας είναι επιβεβλημένη» και πως «η προώθηση της ευελιξίας σημαίνει προώθηση νέων μορφών οργάνωσης της εργασίας, προώθηση της διά βίου μάθησης και της καλλιέργειας της νοοτροπίας για τη διά βίου προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες». Μετά αυτή την εύγλωττη δήλωση, οι αναφορές στο «ευρωπαϊκό μοντέλο» είναι μόνο στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και κοροϊδία.

Κήρυκας μιας «εθνικής κοινωνικής αναπτυξιακής συμφωνίας» εμφανίστηκε ο Ε. Βενιζέλος, δηλώνοντας πως «όταν οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν, δίνουν την καλύτερη λύση για την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή», επιχειρώντας έτσι και αυτός να παγιδεύσει τους εργαζόμενους στους στόχους και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Μάλιστα, κάνοντας αναφορά στο ρόλο ενός σοσιαλιστικού κόμματος σήμερα, είπε πως αυτό πρέπει «να διατυπώνει λόγο αποδεκτό και από τον εργαζόμενο και από τον εργοδότη».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
«Λιβανίζει» τη στρατηγική του κεφαλαίου

Εγκρίθηκε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ψήφισμα «σχετικά με τις ιδέες για τη Στρατηγική της Λισαβόνας εν όψει του εαρινού Συμβουλίου 2007», επαναβεβαιώνοντας την ολοκληρωτική επίθεση που έχει εξαπολύσει το ευρωενωσιακό κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του Κόμματος, επισήμανε ότι «το κοινό ψήφισμα Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων που υιοθετήθηκε, αναδεικνύει ακόμη μία φορά τη σύμπλευση των πολιτικών εκφραστών του κεφαλαίου στην προώθηση των στρατηγικών επιλογών του».

Οπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «μέσα από το ψήφισμα περιγράφεται η στρατηγική του κεφαλαίου, την οποία εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η επέλαση του κεφαλαίου στους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας και της Παιδείας, μέσα από τις συμπράξεις ιδιωτικού - δημοσίου τομέα, η θέση της Ερευνας στην υπηρεσία των μονοπωλίων, η απελευθέρωση και εμπορευματοποίηση της Ενέργειας, η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και η διάλυση του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει στην προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στις ανάγκες ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου».

Καταλήγοντας ο Γ. Τούσσας, υπογράμμισε ότι «η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ καταψηφίζει το ψήφισμα και καλεί την εργατική τάξη να εντείνει την πάλη της ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, των "κεντροδεξιών" και "κεντροαριστερών" κυβερνήσεών της, να διεκδικήσει μόνιμη, σταθερή δουλιά με δικαιώματα, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία, δημόσια δωρεάν Παιδεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ