ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
Εδαφος για δικομματική εκμετάλλευση

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Πολιτισμού για τα προβλήματα που υπάρχουν στο συγκεκριμένο κλάδο, αποτέλεσμα των πολιτικών σκοπιμοτήτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις αθλητικές ομοσπονδίες, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόστηκε από τα δυο κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι το θέμα της Ερώτησης προς τον υπουργό Πολιτισμού των βουλευτών του ΚΚΕ Ελπίδας Παντελάκη, Αντώνη Σκυλλάκου και Αγγέλου Τζέκη. Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, ο χώρος των εργαζομένων στις αθλητικές ομοσπονδίες αποτελεί πεδίο εκμετάλλευσης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και πελατειακών σχέσεων, με θύματα τους εργαζόμενους. Αναλυτικά στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Μεγάλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα, αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι στις αθλητικές ομοσπονδίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως πεδίο μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και πελατειακών σχέσεων. Την ίδια στιγμή που δαπανώνται τεράστια ποσά και χαρίζονται σε ΠΑΕ, οι εργαζόμενοι βιώνουν καθεστώς ομηρίας, εξαρτώμενοι από τη διάθεση διαφόρων "παραγόντων", αβεβαιότητας για το εργασιακό τους μέλλον και τρομοκρατίας. Το καθεστώς λιτότητας που έχει επιβάλει η ΓΓ Αθλητισμού έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στη λειτουργία των ομοσπονδιών (ανάπτυξη ερασιτεχνικού αθλητισμού κλπ) όσο και στους εργαζόμενους. Οπως καταγγέλλει το ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων (ΠΣΥΑΣ) παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις και την αρνητική στάση της ΓΓΑ και των διοικήσεων των ομοσπονδιών, που κωφεύουν στα μεγάλα προβλήματα του χώρου και τα αφήνουν να διαιωνίζονται. Η κατάσταση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα:

-- Τη συνεχή αναβολή και μη εφαρμογή ενός ενιαίου κανονισμού προσωπικού σε όλες τις ομοσπονδίες ώστε να κατοχυρώνεται και διασφαλίζεται η εργασιακή σχέση των εργαζομένων, η ύπαρξη της οποίας σήμερα εξαρτάται από κάθε παράγοντα.

-- Υπάλληλοι των Ομοσπονδιών παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα (4-12 μήνες).

-- Απολύονται εργαζόμενοι (μητέρες ανηλίκων παιδιών) επειδή δεν είναι αρεστοί στις διοικήσεις.

-- Εγινε άρση αναγνώρισης της φίλαθλης ιδιότητας της Ομοσπονδίας Μπέιζμπολ, εδώ και 13 μήνες, χωρίς να ληφθεί καμιά μέριμνα για τους εργαζόμενους σε αυτή, για το εργασιακό τους μέλλον, ούτε για την καταβολή των δεδουλευμένων μισθών τους. Αμεση βέβαια είναι και η αρνητική επίδραση της παραπάνω κατάστασης και στις υποχρεώσεις των Ομοσπονδιών σε εθνικό και διεθνή επίπεδο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός αν προτίθεται να πάρει μέτρα η κυβέρνηση ώστε:

  • Να διασφαλιστεί η εργασιακή σχέση των εργαζομένων, με την υπαγωγή τους στο νομικό καθεστώς που διέπει τους υπαλλήλους των σταδίων της ΓΓΑ και την άμεση εφαρμογή ενιαίου κανονισμού προσωπικού για όλες τις ομοσπονδίες.
  • Να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι των Ομοσπονδιών Μπέιζμπολ - ΤάεΚβοΝτο και Τριάθλου.
  • Να αποκατασταθούν οι απολυόμενοι αυθαιρέτως εργαζόμενοι π.χ. στην Ομοσπονδία Τοξοβολίας.
  • Να υπάρξει μέριμνα και να μη μείνουν χωρίς δουλιά οι εργαζόμενοι στην Ομοσπονδία Μπέιζμπολ, οι οποίοι με την άρση αναγνώρισης της φίλαθλης ιδιότητας της Ομοσπονδίας αντιμετωπίζουν την απόλυση».
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Αρχή στο... σπίτι τους

Στο... σπίτι τους, σε ρόλο οικοδεσπότη, βρίσκει η πρεμιέρα της Β' φάσης στην Ευρωλίγκα Παναθηναϊκό και Αρη, που υποδέχονται αντίστοιχα Εφές Πίλσεν (20.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ-1) για τον ΣΤ' όμιλο και Ντιναμό Μόσχας (20.45, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ-2) για τον Ζ' όμιλο.

Στο ΟΑΚΑ οι «πράσινοι» υποδέχονται την τουρκική ομάδα ευελπιστώντας να παρουσιάσουν το πρόσωπο των 11 πρώτων αγωνιστικών και σίγουρα όχι των τριών τελευταίων, όταν υπέστησαν ισάριθμες ήττες. Αλλωστε όπως τονίζει και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς «τώρα σοβαρεύουν». «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης και να την κερδίσουμε. Ξέρουμε τη φιλοσοφία των αντιπάλων μας και εκείνοι τη δική μας, γι' αυτό περιμένω ένα ενδιαφέρον παιχνίδι. Αναλύσαμε το παιχνίδι της Εφές Πίλσεν, τις αδυναμίες και τα προτερήματά της, οπότε είναι ώρα να παίξουμε», δήλωσε ο Σέρβος κόουτς του Παναθηναϊκού, που θα έχει μετά από καιρό και για πρώτη φορά μέσα στο 2007 τον Μάικ Μπατίστ στη διάθεσή του, καθώς ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ ξεπέρασε τον τραυματισμό του.

Στο «Αλεξάνδρειο», ο Αρης ρίχνεται στη δύσκολη αποστολή του Β' γύρου έχοντας το ψυχολογικό αβαντάζ ότι έχει ήδη πετύχει πολλά στη διοργάνωση. Κόντρα στην Ντιναμό Μόσχας, των γνωστών Αντώνη Φώτση και Λάζαρου Παπαδόπουλου, οι «κίτρινοι» αισιοδοξούν για το καλύτερο. Αλλωστε έχουν και έναν παραπάνω λόγο κόντρα στη ρωσική ομάδα, που πέρσι στον τελικό του ΟΥΛΕΜΠ ΚΑΠ τους είχε στερήσει το τρόπαιο. Ο τεχνικός του Αρη, Αντρέα Ματσόν, προβληματίζεται για τη συμμετοχή του Τέρεν Καστλ, ο οποίος δεν έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του, ωστόσο δηλώνει αισιόδοξος για την ομάδα του, ότι μπορεί να τα καταφέρει.

  • Νικηφόρα άνοιξε ο Ολυμπιακός τους αγώνες για τη β? φάση της διοργάνωσης επικρατώντας της Παρτιζάν Βελιγραδίου εκτός έδρας με 92-84.
ΠΑΟ
Προσοχή και συγκέντρωση

Η προσοχή αλλά και η θέληση από τη μία, που πρέπει να βρίσκονται στον υπέρτατο βαθμό και ένα γρήγορο γκολ από την άλλη, που θα λύσει πολλά προβλήματα, είναι σύμφωνα με τον Βίκτορ Μουνιόθ τα στοιχεία που πρέπει να έχει ο Παναθηναϊκός σήμερα κόντρα στη Λανς (21.45 ΜΕΓΚΑ) για τους «32» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Σύμφωνα με τον τεχνικό του Παναθηναϊκού, παρότι η γαλλική ομάδα έχει το πλεονέκτημα της έδρας και δείχνει με τις εμφανίσεις της στο πρωτάθλημα της χώρας της να είναι σε καλύτερη κατάσταση, το «τριφύλλι» έχει τη δυνατότητα να φύγει με θετικό αποτέλεσμα από τη Γαλλία. «Πάμε με καλή ψυχολογία και θέληση να αντιμετωπίσουμε τη Λανς. Ωστόσο, ξέρουμε ότι τα παιχνίδια σ` αυτόν τον προκριματικό γύρο είναι δύσκολα και χρειάζεται προσοχή και συγκέντρωση για να πετύχουμε το στόχο μας», δήλωσε ο Ισπανός προπονητής. Οσο για τη Λανς, ο Μουνιόθ τη χαρακτήρισε επικίνδυνη ομάδα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. «Η Λανς ενισχύθηκε στις μεταγραφές με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι κάνουν τη διαφορά. Αναλύσαμε με τους ποδοσφαιριστές τον αντίπαλο και έγινε σαφές ότι πολύ σημαντικό για μας είναι να πετύχουμε γρήγορα γκολ. Είπα στους παίκτες ότι πρόκειται για πολύ επικίνδυνη ομάδα, ενώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί η Λανς έχει πολλούς τρόπους για να πετύχει τέρμα». Εκτος αποστολής ο Ιγκορ Μπίσκαν που προστέθηκε και αυτός στη λίστα των πολλών απουσιών (Βίκτορ, Κώτσιος, Δάρλας, Σέριτς, Μπίσκαν, Γκονζάλες, Τσίγκας, Τζόρβας, Αντριτς και Χαραλαμπίδης). Αντίθετα, για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Σωτήρης Νίνης συμπεριλήφθηκε σε αποστολή για ευρωπαϊκό αγώνα.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Βασίλης Τεροβίτσας του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας θα είναι ο διαιτητής στο μεγάλο ντέρμπι της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Το μεγάλο παιχνίδι της συμπρωτεύουσας το Σάββατο ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Αρη θα διευθύνει ο Γιώργος Κασναφέρης του Συνδέσμου Αθηνών, ενώ ο Κώστας Παπασταμάτης «σφυρίζει» στο Ολυμπιακός - Ατρόμητος. Στα άλλα ματς: Αιγάλεω - Ιωνικός (Ζανετίδης), Ηρακλής - Εργοτέλης (Πολατιάν), ΟΦΗ - Καλαμαριά (Γερμανάκος), Κέρκυρα - Ξάνθη (Καλόπουλος), Λάρισα - Πανιώνιος (Κάκος).

Για τα μάτια...

Με στόχο τις εντυπώσεις, τον εξωραϊσμό της προσωπικής και των διοργανώσεων τους συνυπευθυνότητας, οι διοργανωτές των ευρωπαϊκών μίτινγκ στίβου, προσανατολίζονται σε επιλεκτικό αποκλεισμό των αθλητών/ιών του περιβόητου προπονητή, Τρέβορ Γκράχαμ.

Ο πρόεδρος του γκρουπ (Euromeetings) που διοργανώνει τα ευρωπαϊκά μίτινγκ, Ράινε Σόντερμπεργκ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κανέναν αθλητή να τρέξει στην Ευρώπη, αφού κάτι τέτοιο βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια των κατά τόπους διοργανωτών μίτινγκ. Ομως εμείς μπορούμε να συστήσουμε στα μέλη μας, να απαγορευτεί η συμμετοχή στα δικά μας μίτινγκ όλων των άλλων αθλητών του Τρέβορ Γκράχαμ».

Ο συγκεκριμένος προπονητής κατηγορείται, στην Αμερική, για ψευδείς μαρτυρικές καταθέσεις, στο πλαίσιο της έρευνας των αρχών για το εργαστήριο "Balco". μεταξύ των αθλητών/ιών του είναι η Μάριον Τζόουνς (η οποία πρωτόδικα, πέρισυ, βρέθηκε θετική σε έλεγχο απαγορευμένων ουσιών αλλά στη συνέχεια αθωώθηκε) και ο "χρυσός" Ολυμπιονίκη, Τζάστιν Γκάτλιν (χρήση τεστοστερόνης το 2006).

ΑΕΚ - ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ 0-2
Πάει κι αυτό

Αντίο, ουσιαστικά, είπε από χτες η ΑΕΚ σ' έναν ακόμη στόχο της. Η ήττα από την Παρί Σεν Ζερμέν με 2-0 στο ΟΑΚΚΑ, καθιστά την «υπόθεση πρόκριση» - μάλλον - τελειωμένη υπέρ, φυσικά, της γαλλικής ομάδας η οποία πήρε πολύ εύκολα το «καθαρό» σκορ και έχει και τον επαναληπτικό στην έδρα της. Σε μια ακόμα αναμέτρηση οι «κιτρινόμαυροι» δεν μπόρεσαν. Ο,τι αξιόλογο, όχι πάντως ιδιαίτερα αξιομνημόνευτο σε ποιότητα και ποσότητα, είχαν να παρουσιάσουν, εξαντλήθηκε στα πρώτα 45΄. Με κορυφαία - από τις λίγες - ευκαιρία, το δοκάρι του Σέζαρ (35΄). Αντίθετα οι Γάλλοι, χωρίς να... ιδρώσουν ιδιαίτερα, είχαν επίσης δοκάρι (6΄ Ροντρίγκες) και 1 γκολ (45΄+ Τραορέ). Ακόμα χειρότερα ήταν, για τους γηπεδούχους, τα πράγματα στην επανάληψη. Απέναντι στο συνεχές πρέσινγκ, την αλληλοκάλυψη και το ορθόδοξο ποδόσφαιρο των φιλοξενουμένων, υπήρχε ένα συνονθύλευμα με άναρχες, ανούσιες προσπάθειες και πολλά λάθη. Στις προπονήσεις οι παίχτες της Παρί μάλλον δυσκολεύονται περισσότερο. Το 0-2 (88΄ Μεντί)λοιπόν ήταν απλά μια φυσιολογική εξέλιξη. Πολλοί υπέθεσαν ότι το μυαλό των παιχτών (βάσει εικόνας) και τεχνικής ηγεσίας (λόγω επιλογών)ήταν στο Κυριακάτικο ντέρμπι. Βάσιμη η υπόθεση ή όχι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τους «κιτρινόμαυρους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ