ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ CIA
Κροκοδείλια δάκρυα από το Ευρωκοινοβούλιο

Θανάσης Παφίλης: Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη δημιουργία αυταπατών στους λαούς για το χαρακτήρα της πολιτικής «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας»

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Ολοκληρώθηκε χτες η διαδικασία έρευνας της ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία κλήθηκε να εξετάσει την «εικαζόμενη χρήση ευρωπαϊκών κρατών, από τη CIA για τη μεταφορά και παράνομη κράτηση ατόμων», με την υπερψήφιση από την ολομέλεια του Σώματος, της έκθεσης του επικεφαλής της Επιτροπής, Κλαούντιο Φάβα. Η έκθεση - που πέρασε με 382 ψήφους υπέρ, 256 κατά και 74 αποχές, μεταξύ των οποίων και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ - μετά από συμφωνία των πολιτικών ομάδων του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών δέχτηκε τροποποιήσεις, προκειμένου να γίνει πιο φιλική προς τις ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας μεν την ύπαρξη των πτήσεων, σημειώνοντας δε ότι «δε χρησιμοποιήθηκαν όλες για έκτακτες παραδόσεις»...

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας κατατέθηκαν 270 τροπολογίες, με στόχο να καταστεί σαφές ότι η ΕΕ σε καμία περίπτωση δεν είναι ενάντια στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας», όπως αυτή διεξάγεται στα πλαίσια της ευρωενωσιακής και αμερικανικής πολιτικής, καταπατώντας δικαιώματα και ελευθερίες των λαών, ενώ παράλληλα ...υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της Ευρώπης...

Ετσι, η έκθεση καταδικάζει τις έκτακτες παραδόσεις, όπως ονομάζονται στο κείμενο οι απαγωγές, «υπόπτων για τρομοκρατία», με στόχο την παράνομη φυλάκισή τους σε κολαστήρια τύπου Γκουαντάναμο, ως μία εξωδικαστική πρακτική, η οποία αντιβαίνει στα καθιερωμένα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είναι υπέρ του «αντιτρομοκρατικού αγώνα»...

Η παράγραφος που αναφέρεται στην εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στις μυστικές πτήσεις παραμένει, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το Κοινοβούλιο σημειώνει τις 64 στάσεις που πραγματοποίησαν σε ελληνικούς αερολιμένες αεροσκάφη που χρησιμοποιούνταν από τη CIA και εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία του σχετικά με το σκοπό των εν λόγω πτήσεων, που σχετίζονται με κυκλώματα εκτάκτων παραδόσεων και μεταφορές κρατουμένων. Επιπλέον, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις στάσεις που πραγματοποίησαν στην Ελλάδα αεροσκάφη που έχει αποδειχθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν από τη CIA σε άλλες περιπτώσεις για έκτακτες παραδόσεις».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, ο Γερμανός προεδρεύων του Συμβουλίου, υπουργός Γκούντερ Γκλόσερ, υποστήριξε ότι το Συμβούλιο ουδέποτε αρνήθηκε να συνεργαστεί με την Επιτροπή, επαναφέροντας το θέμα της «αναγκαιότητας διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της ΕΕ», αφού δεν είναι σε θέση να επέμβει σε τέτοιου είδους καταστάσεις...

Εκ μέρους της Επιτροπής, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ασφάλειας και Πολιτικών Ελευθεριών, Φράνκο Φρατίνι, ισχυρίστηκε ότι η έκθεση αυτή πρέπει να δώσει ένα μήνυμα ότι η ΕΕ συνεχίζει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα»...

Ο Θανάσης Παφίλης

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αιτιολογώντας την αποχή των ευρωβουλευτών του Κόμματος, στην εν λόγω ψηφοφορία επισήμανε ότι «η Εκθεση καταγράφει και ως ένα σημείο επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις και τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις απαγωγές, μυστικές μεταφορές, παράνομες κρατήσεις σε μυστικές φυλακές, βασανιστήρια κλπ. από τη CIA σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Οπως τόνισε ο Θ. Παφίλης, «οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ απείχαν από την ψηφοφορία, γιατί θεωρούν υποκριτική τη στάση λαϊκού και σοσιαλιστικού κόμματος, τα οποία άλλωστε είχαν την κυβερνητική εξουσία, συντάχτηκαν και συντάσσονται με την ονομαζόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία των ΗΠΑ και συμφώνησαν με όλες αυτές τις ενέργειες.

Σήμερα, και κάτω από το βάρος της λαϊκής κατακραυγής από τις αποκαλύψεις, προσπαθούν να εμφανιστούν ως υπέρμαχοι μεν της "τρομοκρατικής πολιτικής" ως προστάτες δε των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να διασώσουν τη "χαμένη τιμή" της ΕΕ. Διαφωνούμε ριζικά και δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη δημιουργία αυταπατών στους λαούς για το χαρακτήρα της πολιτικής "αντιμετώπισης της τρομοκρατίας". Αποτελεί το πρόσχημα των ιμπεριαλιστών για να οικοδομήσουν έναν γιγάντιο μηχανισμό καταστολής σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει ως πραγματικό στόχο την εδραίωση της κυριαρχίας τους και το χτύπημα των λαϊκών κινημάτων και αντιστάσεων».

Κλείνοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υπενθύμισε ότι «την ίδια χρονική περίοδο που το Ευρωκοινοβούλιο κόπτεται για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ολόκληρη την ΕΕ προωθούνται αυταρχικοί νόμοι χτυπήματος του κινήματος και περιορισμού των διαδηλώσεων. Προωθείται φακέλωμα των πάντων και υπογραφή νέων συμφωνιών με τις ΗΠΑ».


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
H Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις γνώριζαν

Τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, άρα και των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στο ζήτημα της συγκάλυψης των απαγωγών και αερομεταφορών που διενήργησε η CIA, όπως και γενικότερα στην καταρράκωση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων υπό το πρόσχημα της «τρομοκρατίας», υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Ζητά από την ελληνική κυβέρνηση, επιτέλους να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση. Καλεί δε τον ελληνικό λαό να εντείνει την πάλη του για την καταδίκη της τρομοκρατίας του ιμπεριαλισμού, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών.

Οπως τονίζει, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωσή της, η υπόθεση σχετίζεται άμεσα και με τις απαγωγές το καλοκαίρι του 2005, Πακιστανών που ζουν στην Ελλάδα, «που η κυβέρνηση σκανδαλωδώς προσπαθεί να κουκουλώσει. Σχετίζεται, επίσης, και με τις εσκεμμένες και συνεχιζόμενες διώξεις και απειλές σε βάρος του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα κ. Τζαβέντ Ασλάμ, που συνέβαλε καθοριστικά στην αποκάλυψη των απαγωγών, καθώς και σε βάρος του αντιπροέδρου πολλών άλλων μελών της ίδιας Κοινότητας».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει την παρελκυστική και αποπροσανατολιστική τακτική αποποίησης των ευθυνών της και να προχωρήσει στη σε βάθος διερεύνηση της σοβαρής αυτής υπόθεσης. Καλεί τον ελληνικό λαό να διεκδικήσει να χυθεί άπλετο φως και να εντείνει την πάλη του για την καταδίκη της τρομοκρατίας του ιμπεριαλισμού, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ