ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
«Μαζί με το λαό έχουμε τη δύναμη»

Δυναμική, μαζική, διεκδικητική, η χτεσινή πανελλαδική πανεκπαιδευτική συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή. Περισσότεροι από 100 σύλλογοι έδωσαν το αγωνιστικό «παρών»

Ενα βροντερό «όχι» ακούστηκε χτες στο κέντρο της Αθήνας. Τόσο, που να διαπερνά τους χοντρούς τοίχους της Βουλής, όπου ήδη γινόταν η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, από όλη την Ελλάδα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, το Λεκανοπέδιο, με την κινητοποίησή τους, είπαν «όχι» στην αναθεώρηση του άρθρου 16, «όχι» στο νόμο πλαίσιο, «όχι» στην είσοδο των επιχειρηματιών στα πανεπιστήμια και τις σχολές. Και διατράνωσαν ότι η τρομοκράτηση και η συκοφάντηση του αγώνα τους δε θα περάσει. Οτι όσο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα προωθούν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που συναποφάσισαν στην ΕΕ, τόσο αυτοί θα βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα.

Το χτεσινό μεγαλειώδες πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ήταν, επίσης, και μια απάντηση - που θα συνεχιστεί και με τις σημερινές κινητοποιήσεις, αλλά και της ερχόμενης βδομάδας - στην απόπειρα της κυβέρνησης να πείσει ότι το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται σε υποχώρηση. Και η απάντηση ήταν μυριόστομη, ήταν από όλη την Ελλάδα και ήταν αποστομωτική.

Από νωρίς το μεσημέρι, οι φοιτητές είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στα Προπύλαια. Το κεντρικό πανό, που από νωρίς είχαν αναρτήσει στο Πανεπιστήμιο οι Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι, δέσποζε: «Μαζί με το λαό έχουμε δύναμη ενάντια στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ. Δε θα περάσει: Η κατάργηση του άρθρου 16, ο νέος νόμος πλαίσιο, η ιδιωτικοποίηση και η υποβάθμιση των σπουδών».

Πάνω από 100 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν. Πανό και συνθήματα γέμισαν το κέντρο της Αθήνας. Δρώμενα, με γλαφυρό, χιουμοριστικό, νεανικό τρόπο, πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της πορείας. Ομως, από την αρχή μέχρι και το τέλος της πορείας, ένα σύνθημα, μια «κόκκινη» κλωστή, διαπερνούσε όλη τη συγκέντρωση: «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», διατράνωναν οι συγκεντρωμένοι.

Από τη στιγμή που η πορεία ξεκίνησε, φοιτητές και σπουδαστές δε σταμάτησαν λεπτό να φωνάζουν συνθήματα. Μπροστά οι φοιτητές της Αθήνας, ακολουθούσαν φοιτητές από την επαρχία, στη συνέχεια σπουδαστές των ΤΕΙ και μετά πάλι φοιτητές. Τέτοιος ήταν ο όγκος, που όταν τα πρώτα «μπλοκ» έφταναν στο Σύνταγμα το τελευταίο ήταν ακόμη στις αρχές της Σταδίου. Πέρασαν μπροστά από τον ΣΕΒ, από τη Βουλή και κατέληξαν στα Προπύλαια. Από εκεί ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα...

  • Μήνυμα συνέχισης και έντασης του αγώνα ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στην Παιδεία και διεκδίκησης του ενιαίου δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας για όλο το λαό και προς όφελος του λαού, έστειλε το χτεσινό συλλαλητήριο και η πορεία που διοργάνωσε η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου στη Λάρισα. Επίσης, συγκέντρωση για την Παιδεία έγινε στην Καρδίτσα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ στα Τρίκαλα έγινε πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους ύστερα από κάλεσμα των τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ.

ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ
Εγχειρίδια αμάθειας και σύγχυσης

Μια πλούσια συζήτηση με τεκμηριωμένες θέσεις πάνω στο περιεχόμενο των νέων σχολικών βιβλίων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χτες όσοι συμμετείχαν στην ημερίδα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Νομικής.

Από τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα των νέων βιβλίων τα οποία, ενταγμένα στο πλαίσιο ενός σχολείου που καλλιεργεί δεξιότητες αντί για γνώση, οδηγούν το μαθητή στη σύγχυση και τελικά στην αμάθεια. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δήθεν «καινοτομίες» που εισάγονται στο σχολείο, οι οποίες, όπως αναφέρθηκε, είναι μέθοδοι δοκιμασμένες εδώ και χρόνια, σε διεθνές επίπεδο, οι αρνητικές τους συνέπειες έχουν φανεί και σκόπιμα αποσιωπούνται.

Οι εκπαιδευτικοί που ανέβηκαν στο βήμα της ημερίδας αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων και, αναπόφευκτα, ο προβληματισμός στράφηκε στο ποιος είναι ο προσανατολισμός της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ποιον στόχο υπηρετεί και τι προσωπικότητες διαμορφώνει.

Οι εισηγητές παρουσίασαν μια εικόνα των νέων βιβλίων, από τις καθοριστικές για τη διαμόρφωση της συνείδησης πρώτες τάξεις του Δημοτικού, μέχρι το Γυμνάσιο. Αναφέρθηκαν στη διδασκαλία της γλώσσας και την έμφαση που δίνουν τα νέα βιβλία στην επικοινωνιακή της χρήση, υποβαθμίζοντας το ρόλο της ως μέσο οργάνωσης της σκέψης. Στα βιβλία των μαθηματικών και φυσικών επιστημών που, στο όνομα τού ο μαθητής να ανακαλύψει μόνος του τη γνώση, φτάνουν στην αντιεπιστημονικότητα. Στα βιβλία της ιστορίας που, όπως σημειώθηκε με παραδείγματα, απουσιάζει σε πολλά σημεία η αίσθηση της ιστορικής εγκυρότητας. Αναφορά έγινε και στα μαθήματα που διδάσκουν συμπεριφορές στο μαθητή, όπως η μελέτη περιβάλλοντος, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, η πολιτική και κοινωνική αγωγή.

Επισημάνθηκαν επίσης οι δυσκολίες που δημιουργεί στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς το περιεχόμενο των νέων βιβλίων, αλλά ταυτόχρονα και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν στη διαμόρφωση του περιεχομένου της γνώσης. Φιλοδοξία της ΑΣΓΜΕ, όπως σημειώθηκε από την πρόεδρό της Β. Τζιαντζή, είναι όσοι παρακολούθησαν την ημερίδα να μοιραστούν με άλλους τα όσα έμαθαν, καθώς τους γονείς απασχολεί το πώς δίνεται στα παιδιά η γνώση.


ΔΟΕ
Απόφαση για 24ωρη απεργία

...με λειψό διεκδικητικό πλαίσιο

Μετά από πολυήμερες πιέσεις των ταξικών δυνάμεων στους δασκάλους, το ΔΣ της ΔΟΕ πήρε τελικά απόφαση για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 22 Φλεβάρη, χωρίς όμως να κάνει σαφή λόγο για παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και στρογγυλεύοντας, για άλλη μια φορά, το πλαίσιο των αιτημάτων στα μέτρα της συμμαχίας ΠΑΣΚ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, οι οποίες και το ψήφισαν. Σημειώνεται ότι η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ ψήφισε μόνο τη μορφή της απεργίας για τις 22/2, ενώ η ΔΑΚΕ στάθηκε αμετακίνητη από τη θέση της υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και δε συμφώνησε με την κινητοποίηση.

Ετσι προέκυψε μια απόφαση που συγκαλύπτει το ρόλο και τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση και καταγγέλλει μόνο τη ΝΔ, δεν καταγγέλλει τις μορφές ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας που ήδη εφαρμόζονται στα σχολεία (ευέλικτη ζώνη, ευρωπαϊκά προγράμματα, ανταποδοτική λειτουργία κ.τ.λ.), δεν κατονομάζει καν την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ, τον ΣΕΒ και γενικά τους οργανισμούς που σπρώχνουν τις αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, ενώ σε μια περίοδο που ανοίγει και το θέμα των συλλογικών συμβάσεων φαίνεται να έχει εγκαταλείψει ακόμα και το αίτημα για επαναφορά της επετηρίδας και μαζικούς διορισμούς από αυτήν.


Σήμερα ... γάμος γίνεται

Ηταν ένα πανελλαδικό σμίξιμο η χτεσινή διαδήλωση: Αντάμωσαν νεολαίοι από τα Γιάννενα μέχρι το Ηράκλειο και από την Καβάλα μέχρι την Καλαμάτα, αλλά και από νησιά του Ιονίου (Κέρκυρα) με αυτά του Αιγαίου (Μυτιλήνη), με τα ιδιαίτερα και εμπνευσμένα τους πανό και συνθήματα: «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ πουλάνε την Παιδεία, γέμισαν οι σχολές μεσιτικά γραφεία», «Το άρθρο 16 να μην καταργηθεί, στο διάλογό τους καμιά συμμετοχή».

Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Πάτρας υπέγραφαν πανό σε ...καρναβαλικό φόντο που έγραφε: «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τα βρήκανε και πάλι, καλύτερα να βγουν αυτοί στο καρναβάλι», υποδηλώνοντας ότι από τη στιγμή που έπεσαν οι πραγματικές μάσκες της ταύτισης με το άρθρο 16 είναι καιρός να φορέσουν αυτές των Αποκριών.

Στη διαδήλωση ακολουθούν φοιτητές από τα Χανιά. Δύο φοιτητές έχουν μασκαρευτεί με τις παραδοσιακές στολές της Κρήτης και τα πρόσωπα των Καραμανλή και Παπανδρέου και στη μέση ένας τρίτος έχει αναλάβει χρέη κουμπάρου με τη μορφή του κ. Δασκαλόπουλου, προέδρου του ΣΕΒ. Αφού το «ζευγάρι» περιπλανήθηκε από τα Προπύλαια μέχρι την Αιόλου και από τη Σταδίου μέχρι το Σύνταγμα, ο «γάμος» έγινε μπροστά από τη Βουλή, υπό τους ήχους της κρητικής μουσικής. Ο συμβολισμός προφανής...

Αμέσως μετά, πέρασε το μπλοκ της Λάρισας, που «κρατούσε» στα «χέρια» του μια κρεμάλα, στη θηλιά της οποίας κρεμόταν το άρθρο 16. Απέναντι από τη Βουλή έκανε μια μικρή στάση και η σημαία της ΕΕ με ό,τι αυτή συμβολίζει παραδόθηκε στις φλόγες. Το σύνθημα που ακούστηκε έδωσε το στίγμα: «Οσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό»...


Επιμένει στη στοχοποίηση η αστυνομία

Με στόχο να κατοχυρωθεί τελικά το «δικαίωμα» της αστυνομίας να βαφτίζει σε κάθε διαδήλωση κάποιον «υπεύθυνο», στήθηκε χτες το πρωί ένα σκηνικό δήθεν «σύσκεψης» στο γραφείο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Ο εισαγγελέας κάλεσε τον πρόεδρο και το γραμματέα της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), οι οποίοι όταν έφτασαν στο γραφείο του διαπίστωσαν ότι καλεσμένοι του εισαγγελέα ήταν επίσης ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Αθήνας, αλλά και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής και ο διευθυντής Αστυνομίας Αθηνών, προκειμένου να... συζητήσουν για την ομαλή διεξαγωγή του σημερινού συλλαλητηρίου! Μάλιστα, μετά τη λήξη της συνάντησης, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο λέει ότι «κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων αναζητεί μέλη οργανωτικών επιτροπών ή εκπροσώπους προκειμένου να διαβουλευτεί σε ιδιαίτερα κρίσιμα περιστατικά»... επιβεβαιώνοντας έτσι την προσπάθεια στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΔΕΠ, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, διαμαρτυρήθηκαν για τη μεθόδευση να στηθεί μια τέτοια «σύσκεψη», καταδίκασαν την προσπάθεια της αστυνομίας να χρίζει υπευθύνους και να στοχοποιεί πρόσωπα, ενώ κατήγγειλαν τον αυταρχισμό και την πολύμορφη απρόκλητη βία από την πλευρά της, που αντιμετωπίζουν οι διαδηλωτές.


Εξω οι εταιρείες από τις σχολές!

Μπροστά από το κεντρικό πανό, πορεύεται ένα αμάξι στα μαύρα. Είναι το «άρμα των πολυεθνικών»! Πάνω του κουβαλάει την «ιδιωτικοποίηση», την «επιχειρηματική δραστηριότητα», τους «ταξικούς φραγμούς», την «κατάργηση των «δωρεάν συγγραμμάτων», τους «manager», την «ακριβοπληρωμένη αμάθεια». Πίσω του σέρνει «δεμένα», όλα όσα το «άρμα» θέλει να καταργήσει: το «άσυλο», το «άρθρο 16», τις «βιβλιοθήκες», τα «πτυχία», τη «στέγαση». Και πιο πίσω, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να ρίχνουν... βουρδουλιές για να προχωρήσει το άρμα πιο γρήγορα. Να κάνουν οι πολυεθνικές τη... δουλιά τους, χωρίς «καθυστερήσεις»! Γύρω από το άρμα, φοιτητές με πλακάτ δηλώνουν: «Εξω οι εταιρείες από τις σχολές», «παλεύουμε ενάντια στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ» κλπ. Με αυτό το απλό «σκετς», οι φοιτητές αποτύπωσαν - ίσως με τον καλύτερο τρόπο - την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Παιδεία: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σπρώχνουν τις πολυεθνικές να μπουν πιο γρήγορα στα πανεπιστήμια και γύρω τους το φοιτητικό, σπουδαστικό, πανεκπαιδευτικό κίνημα να απαιτεί, να διεκδικεί. Πίσω από το «άρμα», ακολουθούν τα ταμπούρλα, που σε όλη τη διάρκεια της πορείας δε σταματούν να παίζουν ούτε λεπτό και να δίνουν το ρυθμό.


Εντείνει τους τραμπουκισμούς η ΔΑΠ

Οσο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο αγώνας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τόσο πληθαίνουν τα περιστατικά με μέλη και στελέχη της ΔΑΠ να προχωρούν σε επιθέσεις και τραμπουκισμούς, να προσπαθούν να παραβιάσουν αγωνιστικές αποφάσεις συλλόγων, να τρομοκρατήσουν και να κάμψουν την αγωνιστική διάθεση των φοιτητών.

Τραμπούκικη επίθεση απέναντι σε μέλη της ΚΝΕ με την ανοχή - όπως φάνηκε εκ των υστέρων - του προέδρου του ΤΕΙ Λαμίας, επιχείρησαν προχθές το πρωί μέλη της ΔΑΠ στο ΤΕΙ, με αποτέλεσμα ένα μέλος της ΚΝΕ να τραυματιστεί και να μεταφερθεί προληπτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Οι ΔΑΠίτες (που το προηγούμενο βράδυ είχαν σκίσει προπαγανδιστικά υλικά της ΚΝΕ) επιτέθηκαν στα μέλη της ΚΝΕ με τη δικαιολογία ότι ...είχαν κολλήσει αφίσες σε μέρος που δεν επιτρεπόταν!

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φθιώτιδας της ΚΝΕ, που τονίζει: «Αυτή η τραμπούκικη τακτική της ΔΑΠ δείχνει το άγχος για την απομόνωσή της από τους σπουδαστές και τις ανησυχίες τους. Είναι πάγια πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - άλλωστε το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν - όποτε η φωνή αντίδρασης του λαού ενάντια στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις γιγαντώνεται, να φοβούνται το πολιτικό κόστος και να χρησιμοποιούν τέτοιους μηχανισμούς».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση, επισημαίνει: «Τεράστιες ευθύνες και κάλυψη σε τέτοιες πρακτικές παρέχει απλόχερα ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λαμίας, Γ. Γιόφτσος, που αμέσως μετά την επίθεση έσπευσε να δώσει τα εύσημα στη ΔΑΠ για τις πράξεις της, λέγοντας απροκάλυπτα μπροστά στους σπουδαστές ότι "δίκιο είχαν τα παιδιά" (βλέπε ΔΑΠίτες)».

Το ΝΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές και να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να δώσει απάντηση στην πολιτική που γεννά τέτοια φαινόμενα.

Στο Πολιτικό της Νομικής

Ακόμα, χτες, στο Πολιτικό της Νομικής, ομάδα στελεχών και μελών της ΔΑΠ προσπάθησε να «σπάσει» την κατάληψη του συλλόγου προκειμένου να δοθούν εξετάσεις, προχωρώντας σε τραμπούκικη επίθεση ενάντια σε φοιτητές που περιφρουρούσαν την απόφαση του συλλόγου τους. Η ομάδα της ΔΑΠ δε δίστασε να προχωρήσει στον ξυλοδαρμό των φοιτητών, με αποτέλεσμα ένας φοιτητής, μέλος της ΚΝΕ, να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ελαφριά κάκωση στο κεφάλι.

Η ΔΑΠ είχε και νωρίτερα αποπειραθεί να σπάσει την κατάληψη, αλλά οι φοιτητές την εμπόδισαν. Ετσι, επανέλαβε την προσπάθεια, μετά ξυλοδαρμού αυτή τη φορά, την ώρα που στα Προπύλαια βρισκόταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση των φοιτητών, οπότε και η περιφρούρηση ήταν αποδυναμωμένη, καθώς οι φοιτητές συμμετείχαν στην πανελλαδική κινητοποίηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ