ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
«Ιδια γεύση» στην καταστολή του λαϊκού κινήματος

Παρασκευή 17 Μάη 2002. Στη Βουλή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση, καλώντας τον τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να απολογηθεί για τα κρούσματα παρακολούθησης διαδηλώσεων. Αφορμή, η σύλληψη αστυνομικού με πολιτικά στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση. Ο Κ. Σημίτης απαντά:

«Η αστυνομία χρησιμοποιεί τόσο ένστολους όσο και πρόσωπα με πολιτική περιβολή. Αυτό γίνεται εδώ και πολύ καιρό και γίνεται και τώρα και εξασφαλίζει τη σωστή πληροφόρηση για την ειρηνική εξέλιξη μιας πορείας»! Και συνεχίζει: «Υπάρχουν αστυνομικοί σε διατεταγμένη υπηρεσία (...)»!

Και πράγματι, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η δράση του Συνδικαλιστικού της Ασφάλειας ήταν «πλούσια». Π.χ.:

- Στις 3/10/1996 τέσσερις ασφαλίτες με πολιτικά εισβάλλουν στη συνέλευση των απεργών του καπνεργοστασίου «ΚΕΡΑΝΗΣ» στο ΕΚ Πειραιά και εντοπίζονται από τους συνδικαλιστές.

- Την 1η/10/1997 «συλλαμβάνεται» επ' αυτοφώρω ασφαλίτης με πολιτικά να παρακολουθεί σύσκεψη της ΕΣΑΚ στην αίθουσα Ηπειρωτών, εκτελώντας «διατεταγμένη υπηρεσία». Στη συνέχεια, ο προϊστάμενός του στο ΑΤ Ακρόπολης επιβεβαιώνει πως εκτελούσε εντολές της κρατικής ασφάλειας. Η κρατική ασφάλεια είχε στείλει έγγραφο στο Τμήμα στο οποίο αναφερόταν: «Η ΕΣΑΚ που πρόσκειται στο ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα Ηπειρωτών. Παρακαλώ, προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες».

- Στις 27/5/1998 ασφαλίτες βιντεοσκοπούν μέσα από τη Βουλή, διαδήλωση που γίνεται στο πλαίσιο 24ωρης πανεργατικής απεργίας. Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ομολογείται πως «εδώ και καιρό η αστυνομία βιντεοσκοπεί ορισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις».

- Στις 12/6/1998 ο φωτογραφικός φακός «συλλαμβάνει» ασφαλίτη με πολιτικά να χτυπά διαδηλωτή, παρουσία συναδέλφου του ενστόλου, στα Πατήσια, κατά τη συγκέντρωση εκπαιδευτικών.

Ξύλο και χουνταίοι

- Στις 20/10/1999 ο ασφαλίτης Πασχάλης Γιουβανάκης εντοπίζεται από εργαζόμενους να βιντεοσκοπεί απεργιακή συγκέντρωση οικοδόμων, έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Αγ. Κωνσταντίνου. Υποστηρίζει ότι είναι φωτορεπόρτερ, μαζί του, όμως, φέρει την υπηρεσιακή του ταυτότητα, αλλά και τρικ που γράφουν: «Ο αγώνας για δικαίωση συνεχίζεται. Δόξα και τιμή στον Γεώργιο Παπαδόπουλο» (!). Στη βιντεοκασέτα που κράτησαν οι εργαζόμενοι, υπήρχαν πλάνα και από παλιότερη κινητοποίηση του κλάδου. Αλλά τα χειρότερα ήρθαν αργότερα...

- Στις 19/11/1999 στην αμερικανοκρατούμενη, λόγω της επίσκεψης Κλίντον, Αθήνα, έξω από το υπουργείο Εξωτερικών προς την οδό Ακαδημίας, άξαφνα εμφανίζονται - το πιο πιθανό είναι ότι προέρχονταν μέσα από το κτίριο του υπουργείου - 20 με 25 άτομα, με αλυσίδες και ρόπαλα. Οταν οι αστυνομικοί έδειξαν διάθεση για να τους αντιμετωπίσουν, αυτοί πέρασαν δείχνοντας κάρτα ή κάτι άλλο. Αυτά τα άτομα παρέμειναν μέσα στο χώρο όπου ήταν οι αστυνομικοί. Επίσης κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών, υπήρχε μια μηχανή μεγάλου κυβισμού μαύρου χρώματος με αριθμό κυκλοφορίας ΥΠΖ 387 με δυο επιβάτες, οι οποίοι κυνηγούσαν τους διαδηλωτές και μάλιστα ο συνεπιβάτης κρατούσε λοστό και χτυπούσε αδιάκριτα. Οι επιβαίνοντες στη μοτοσικλέτα, όπως επίσημα καταγγέλθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ, στην περιοχή της Ιεράς Οδού σταμάτησαν κοντά σε μια διμοιρία των ΜΑΤ και μίλησαν στον ασύρματο.

Σημειωτέον ότι τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να απαγορεύσει και να χτυπήσει με τα ΜΑΤ τη διαδήλωση ενάντια στον αρχιιμπεριαλιστή, είχε ανασύρει το χουντικό διάταγμα 269/72 (περί «διάλυσης δημοσίων συναθροίσεων»). Ακριβώς το ίδιο είχε κάνει και το 1997 για να ΜΑΤοκυλήσει τα αγροτικά συλλαλητήρια.

- Στις 27/9/2000 δυο άντρες του Τμήματος Ασφαλείας ομολογούν ότι διενεργούν εντεταλμένη υπηρεσία, καθώς εντοπίζονται να παρακολουθούν και να καταγράφουν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα Κατά των Επεκτάσεων της «Πετρόλα».

- Στις 29/1/2001 ασφαλίτες και αστυνομικοί προσπαθούν να παρακολουθήσουν σύσκεψη 13 πρωτοβάθμιων σωματείων ενάντια στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και τις επιπτώσεις των βομβών ουρανίου. Ηδη, πριν την έναρξη της σύσκεψης, η Ασφάλεια τηλεφωνεί στα σωματεία, ζητώντας «λεπτομέρειες».

- Στις 2/4/2001 δύο άντρες του Σώματος Ειδικών Φρουρών εμφανίζονται στην αίθουσα, μέσα στο νοσοκομείο του «Ευαγγελισμού», όπου εκπρόσωποι σωματείων συνεδριάζουν. Μπροστά στις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων, οι αστυνομικοί απάντησαν ότι βρίσκονταν με εντολή της υπηρεσίας έξω από το νοσοκομείο γιατί γινόταν η σύσκεψη και ότι ανέβηκαν για να ρωτήσουν τι ώρα θα τελειώσει.

- Στις 10/4/2002 ασφαλίτης εντοπίζεται μέσα σε απεργιακή συνέλευση του ΕΚΑ. Στις ερωτήσεις των συνδικαλιστών, απάντησε ότι πήγε εκεί απ' τα χαράματα για να χαιρετήσει έναν γνωστό του! Αρνείται να δώσει τα στοιχεία του και απειλεί μάλιστα με συλλήψεις. Τις απειλές ενισχύει ο αρχηγός της διμοιρίας, που, όλως τυχαίως, βρισκόταν έξω από την πόρτα του ΕΚΑ και δήλωνε θρασύτατα πως αν δεν αφεθεί ελεύθερος ο ασφαλίτης θα μπουν τα ΜΑΤ μέσα.

Θα τράβαγε κουμπούρι

- Την 1η/5/2002 όταν η πρωτομαγιάτικη πορεία φτάνει έξω απ' την αμερικάνικη πρεσβεία, η περιφρούρηση απ' τα μπλοκ του ΠΑΜΕ αποκαλύπτει τον ασφαλίτη με πολιτικά, εφοδιασμένο με ταυτότητα σπουδαστή των ΤΕΙ, Χρήστο Γιαννακούλη, που έχει παρεισφρήσει στην πορεία. Οι διαδηλωτές ζητούν τα στοιχεία του κι εκείνος προσπαθεί να τραβήξει το πιστόλι που είχε περασμένο σε θήκη στη δεξιά πλευρά της ζώνης του. Η περιφρούρηση τον παραδίδει, όταν επισήμως ο επικεφαλής αξιωματικός ομολογεί ότι πρόκειται πράγματι για ασφαλίτη και δίνει επίσημα τα στοιχεία του.

- Στις 25/3/2003 ο φωτογραφικός φακός εντοπίζει ασφαλίτη να «φακελώνει» διαδηλωτές στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ.

- Στις 26/1/2004 αστυνομικοί επιχειρούν να μπουν σε σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής εργαζομένων στους ΟΤΑ (με θέμα τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων από τους δήμους και τη χρήση αστυνομικής βίας σε βάρος τους), που γίνεται στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Ο επικεφαλής αστυνόμος υποστηρίζει: «Είμαστε εδώ για την περιφρούρησή σας. Για να σας βοηθήσουμε και να κανονίσουμε τα μέτρα της Τροχαίας».

Τα παραπάνω συνέβαιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, στις οποίες συμμετείχε ως κορυφαίο στέλεχος ο σημερινός πρόεδρος του Κινήματος Γ. Παπανδρέου. Τότε, πάντως, δεν τον ακούσαμε να λέει λέξη...

Ιδια πολιτική, ίδια καταστολή

Φυσικά, ο αντιδημοκρατικός κι αντεργατικός κατήφορος συνεχίζεται επί ΝΔ. Λογικό, εφόσον τα δυο κόμματα την ίδια πολιτική εφαρμόζουν, άρα τα ίδια μέτρα μετέρχονται για να την προωθήσουν.

Πολύ πριν την 5η/2/2007, οπότε η ΓΑΔΑ με ανακοίνωσή της στοχοποίησε φοιτητές, εργαζόμενους, την ΠΟΣΔΕΠ (την ομοσπονδία των καθηγητών στα ΑΕΙ) και παρατάξεις που σκόπευαν να πάρουν μέρος εκείνη τη μέρα σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, είχαμε:

- Στις 22/11/2005 ασφαλίτες με πολιτικά, εφοδιασμένοι με περίστροφα και χειροπέδες, να εντοπίζονται να παρακολουθούν σύσκεψη του ΠΑΜΕ στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων.

- Στις 10/1/2007 η αστυνομία να στοχοποιεί συνδικαλιστή στέλεχος του ΠΑΜΕ. Να προσάγει στο Τμήμα οκτώ συνδικαλιστές, όταν προσπάθησαν να αναρτήσουν πανό στην πλατεία Συντάγματος, στη διάρκεια συλλαλητηρίου ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

- Τα ίδια έκαναν κατά τη διαδήλωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ ενάντια στην πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στο Δημαρχείο της Αθήνας. Τα ΜΑΤ απρόκλητα επιτέθηκαν εναντίον των συγκεντρωμένων, ενώ η αστυνομία ξαναστοχοποίησε στέλεχος του ΚΚΕ.

- Τα ίδια και λίγες μέρες νωρίτερα, στις 31/1/2007, οπότε η αστυνομία κατονόμασε στέλεχος της ΚΝΕ ως ...υπεύθυνο μαθητικού συλλαλητηρίου που είχε διοργανωθεί από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, με το «επιχείρημα» ότι έθετε «σε κίνδυνο 300 ανηλίκους».

Το συμπέρασμα που αβίαστα κάθε καλοπροαίρετος πολίτης βγάζει από όλα τα παραπάνω είναι πως και τα δύο κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιούν τις πιο «μαύρες», παρακρατικές πρακτικές για τον έλεγχο και την καταστολή του λαϊκού κινήματος.


Θ. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ