ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ»
Επιμένει στις δασοκτόνες οριοθετήσεις

Νέα στοιχεία φέρνει σήμερα στο φως ο «Ρ», που αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνη και άχρηστη είναι η μεθοδολογία που ακολουθείται

Η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, έχοντας προφανώς και την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης, εμμένει στην εκπόνηση του έργου «οριοθέτηση δασών και δασικών εκτάσεων», ένα έργο που προοιωνίζεται ευρύτατους αποχαρακτηρισμούς δασών, παρά τις αντιδράσεις των φορέων των δασολόγων και της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Θυμίζουμε ότι, όπως αποκάλυψε ο «Ρ» το περασμένο Σάββατο, παραθέτοντας έγγραφο του γενικού διευθυντή Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Ελ. Φραγκιουδάκη, το οποίο απευθυνόταν στην «Κτηματολόγιο ΑΕ»:

  • Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου αυτού θα υπάρξουν αποκλίσεις από την πραγματικότητα στην καταγραφή των δασών και δασικών εκτάσεων από 20% έως και 30%!
  • Το έργο αυτό είναι άνευ αντικειμένου και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις δασικές υπηρεσίες, για λογαριασμό των οποίων - υποτίθεται - γίνεται. Επομένως ουσιαστικά πετιούνται στο βρόντο κονδύλια ύψους 8,3 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των δασών.

Σήμερα ο «Ρ» παραθέτει και νέα στοιχεία που ενισχύουν το γεγονός ότι το έργο αυτό της «Κτηματολόγιο ΑΕ» είναι και επικίνδυνο για το δασικό πλούτο της χώρας και άχρηστο για τις δασικές υπηρεσίες. Ειδικότερα:

Το έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκου προς τον πρόεδρο της «Κτηματολόγιο ΑΕ» Χρ. Γούλα (6/6/2005) στο οποίο επισημαίνεται επί λέξει: «Μόλις πριν ένα μήνα, μας αποστείλατε το τελικό σχέδιο της μεθοδολογικής μελέτης, η οποία συντάχθηκε ερήμην της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών, η οποία σημειωτέον είναι ο τελικός αποδέκτης του συγκεκριμένου έργου και η καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία. Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, θα γίνει αδρομερής οριογράφηση των δασών και δασικών εκτάσεων όλης της χώρας με μονοσκοπική φωτοερμηνεία επί ορθοφωτοχαρτών του 1945 και πρόσφατων, χωρίς επαλήθευση επί του εδάφους, με εκτιμώμενη αβεβαιότητα, εκ πείρας και όχι διαπιστωμένη με μετρήσεις, 30% για το έτος 1945 και 10%-15% για τους πρόσφατους ορθοφωτοχάρτες.

Είναι προφανές ότι η αδρομερής αυτή καταγραφή (μη αποδεκτή επιστημονικά για τους σκοπούς που θα εξυπηρετήσει σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο), όχι μόνο δεν είναι "Δασικοί χάρτες για το σύνολο της χώρας" αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει καν αξιόπιστη βάση για σύνταξη Δασικών Χαρτών ή για την προβολή των δικαιωμάτων του Δημοσίου κατά τις διαδικασίες Κτηματογράφησης».

Σπατάλη δημόσιου χρήματος

Μάλιστα, τις θέσεις αυτές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη διαφωνία του με τη μεθοδολογία και τις προδιαγραφές του έργου ανέπτυξαν τα στελέχη του σε συναντήσεις που είχαν με την «Κτηματολόγιο ΑΕ» στις 13-4-2005, 12-5-2005 και 8-6-2005, όπως προκύπτει από άλλο έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος της 8-7-2005 (Αρ. Πρωτ. 452), που έχει επίσης στη διάθεσή του ο «Ρ».

Σε έγγραφο της «Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων» κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης τον περασμένο Δεκέμβρη επισημαίνεται ότι «το έργο αυτό, όχι μόνο δεν είναι χρήσιμο, αλλά αποτελεί κυριολεκτικά εμπαιγμό της κοινωνίας και της επιστήμης, καθώς και συνειδητή σπατάλη δημόσιου χρήματος... ενώ το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ποτέ από αυτούς που θα είναι οι τελικοί χρήστες του έργου»! Η «Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων» προτείνει μάλιστα σειρά εναλλακτικών λύσεων για τη σωστή αξιοποίηση των χρημάτων, που έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ όπως, για παράδειγμα, να συνταχθούν «Πρόδρομοι Δασικοί Χάρτες» για τρεις μεγάλους νομούς της χώρας που παρουσιάζουν έντονα προβλήματα (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής) ή για κάποιες περιοχές του δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 σε όλους τους νομούς της χώρας.

Προκλητική επιστολή

Η «Κτηματολόγιο ΑΕ» όμως, «αγρόν αγοράζει»! Μάλιστα, με πολυσέλιδο και προκλητικό κείμενο του Γραφείου Τύπου της, που απέστειλε ως απάντηση στο δημοσίευμά μας του περασμένου Σαββάτου, επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ειδικότερα:

  • Ισχυρίζεται ότι το έργο «δεν έχει στόχο τον αποχαρακτηρισμό δασών», αλλά «να δώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και με μικρό κόστος μια τεκμηριωμένη εικόνα αναφορικά με την υφιστάμενη κατάσταση των δασών στη χώρα». Ποιος όμως εγγυάται ότι σε μεταγενέστερο στάδιο της σύνταξης των δασικών χαρτών δε θα καταγραφεί ουσιαστικά μόνο ότι θα έχει απομείνει από τον ευρύ αποχαρακτηρισμό που θα έχει προκύψει, αφού: Λόγω του ποσοστού 20-30% των αποκλίσεων από την πραγματικότητα δε θα υπολογίζονται ως δάση και δασικές εκτάσεις πολλές χιλιάδες στρέμματα; Θα υπάρχει ασυμβατότητα στις διαφορετικές μεθόδους χαρτογράφησης; Μήπως εγγυητής της προστασίας των δασών θα είναι η «Κτηματολόγιο ΑΕ», που έχει μεταβάλει το Εθνικό Κτηματολόγιο σε Εθνικό... Καταπατολόγιο, εφαρμόζοντας διατάξεις σαν αυτές του νόμου 3127/2003, με τις οποίες χαρίζονται στους καταπατητές οι εντός σχεδίου δημόσιες δασικές εκτάσεις;
  • Ισχυρίζεται ότι τη μεθοδολογία του έργου εισηγήθηκε το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το οποίο «δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της επιστημονικής του γνώσης». Με τέτοιες αποκλίσεις που έρχονται πρόδηλα σε αντίθεση με την κοινή λογική; Μπράβο!
  • Ισχυρίζεται ότι για την κατάρτιση των τεχνικών προδιαγραφών «συνεργάστηκε στενά με τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης». Και μόνο τα έγγραφα που παραθέτουμε παραπάνω το διαψεύδουν. Οι δασικές υπηρεσίες διαφωνούν.
  • Προτρέπει τους «εμπνευστές του άρθρου», «να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί θα πρέπει να πληρώσει για το έργο αυτό στερεοσκοπική απόδοση των δασικών οριογραμμών και επίγειες επιβεβαιώσεις», παραλείποντας να πει ότι με αυτά η οριοθέτηση των δασών θα είναι χωρίς λάθη και αποκλίσεις, που οδηγούν σε ευρείς αποχαρακτηρισμούς...

Θα θέλαμε, τέλος, να συστήσουμε στους υπεύθυνους της «Κτηματολόγιο» να είναι ιδιαίτερα φειδωλοί όταν αναφέρονται στα χρήματα του ελληνικού λαού, γιατί από την κακοδιαχείριση της εν λόγω εταιρείας ο ελληνικός λαός πλήρωσε πάνω από 100 εκατ. ευρώ ως πρόστιμα (επιστροφές επιχορηγήσεων) που επέβαλε η ΕΕ. Τώρα μάλιστα καλείται να πληρώσει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε «κτηματόσημα» και άλλα χαράτσια λόγω της «αυτοχρηματοδότησης» του έργου, που επιβλήθηκε μετά το «ναυάγιο» λόγω ακριβώς της κακοδιαχείρισης...


ΦΟΡΕΙΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Διεκδικούν άμεσες λύσεις για την Ψυττάλεια

Σειρά κινητοποιήσεων αποφάσισε το Συντονιστικό τους

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι κάτοικοι του Κερατσινίου, του Περάματος, της Δραπετσώνας και όλης της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά απαιτώντας από την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στο οξυμένο πρόβλημα που δημιουργείται από τις οσμές και τα κουνούπια που έρχονται από την Ψυττάλεια και από την αδιαφορία των υπευθύνων.

Μετά από συνεδρίαση του Συντονιστικού Φορέων Περάματος Κερατσινίου Δραπετσώνας οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν αποφάσισαν:

  • Την ερχόμενη Τετάρτη 21 Φλεβάρη στις 11π.μ. αντιπροσωπεία των φορέων θα επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
  • Την Τρίτη 27 Φλεβάρη στις 11 π.μ. θα επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στην ΕΥΔΑΠ (Ακροκέραμος) και θα πραγματοποιήσουν συμβολική περικύκλωση με τη συμμετοχή σχολείων.
  • Την Τετάρτη 28 Φλεβάρη θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Ψυττάλεια με ειδικούς επιστήμονες για έλεγχο κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και παρακολούθηση των εργασιών εργοστασίου ξήρανσης.
  • την Τρίτη 13 Μάρτη θα γίνει συγκέντρωση - ενημέρωση των κατοίκων στη Χαραυγή.

«Απ' ό,τι διαπιστώνουμε, τα μέχρι τώρα μέτρα που ελήφθησαν για την αποτροπή των δυσάρεστων οσμών και την καταπολέμηση των εντόμων είναι ανεπαρκή. Επιπλέον, εδώ και τέσσερις μήνες περίπου, έχει σταματήσει η απομάκρυνση της λυματολάσπης με πλοία από την Ψυττάλεια» σημειώνει στο ψήφισμά του το Συντονιστικό.

Αφού καταγγέλλουν την πλήρη αδιαφορία όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, οι φορείς απαιτούν να παρθούν άμεσα ριζικά μέτρα για την εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών και των εντόμων διότι εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, να γίνουν μετρήσεις για το είδος και την ποσότητα των ρύπων που προκαλούν τις δυσάρεστες οσμές και τη ρύπανση της θάλασσας, να απομακρυνθεί άμεσα η λυματολάσπη, να ολοκληρωθεί επιτέλους το εργοστάσιο ξήρανσης πριν το καλοκαίρι του 2007, όπως υποσχέθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ, να τηρηθούν όλες οι επιστημονικές προδιαγραφές κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ